HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Egy nagyon jó hírt szeretnék veletek megosztani. Először kerül sor Magyarországon az egy ülésben, azaz egy műtéti folyamat során történő kétoldali cochleáris implantátum beültetésére holnap délelőtt a Szegedi Klinikán. A műtétet Prof. Dr. Rovó László végzi el, egy 16 hónapos, siketen született kisfiún, akinek a korai beavatkozásnak köszönhetően minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké. Az implantátum pedig a világ legvékonyabb cochleáris implantátuma, a mindössze 3,9 mm vastag Cochlear Nucleus Profile lesz. A műtét fontosságát jelzi, hogy a teljes, országos média beszámol az eseményről, illetve dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár úr is a helyszínen tekinti meg a műtétet. Szorítsatok velünk a kis Ákosért!Profile 3.9 mm kicsi.jpg

Világszínvonalú műtéti eljárás

A műtéti eljárás a jelenleg elérhető legmagasabb nemzetközi színvonalat képviseli a világon:

  • az új, objektív csecsemőkori hallásszűréshez használt mérőeszköz, az úgynevezett Hearlab, amelynek segítségével kiszűrhetőek a hallássérült újszülöttek
  • a világhírű magyar fül-orr-gégészeti iskola és a legmodernebb műtéti technológiáknak köszönhető biztonságos implantáció
  • a legfejlettebb beültethető eszköz, a Cochlear Nucleus Profile implantátuma

Profile.jpg

A műtétről

Az implantációs műtétet Prof. Dr. Rovó László fül-orr-gégész és audiológus professzor fogja elvégezni a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. Az első kétoldali műtéttel egy 16 hónapos, siketen született kisfiún fog az eljárás segíteni, akinek a korai beavatkozásnak köszönhetően minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.

Prof. Dr. Rovó László

A komoly nemzetközi hírnévnek örvendő Rovó Professzor tudományos munkájának köszönhetően számos újdonságnak számító műtétre kérte fel őt a világ legnagyobb cochleáris implantátum fejlesztője és gyártója, az ausztráliai Cochlear vállalat. A világon elsőként ő alkalmazott egy új műtéti technológiát az úgynevezett Cochlear Baha (bone anchored hearing aid – csontba ágyazott hallókészülék) műtét során, aminek eredményeképpen a szövődménynek kockázatai, és a gyógyulás ideje a minimálisra csökkentek. Napjainkra ez az új technológia lett a nemzetközi gyakorlat. 2014. március 14-én Áder János Köztársasági Elnök úr, példaértékű szakmai munkája és innovatív kutató tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta Rovó László professzornak.

Kétoldali, egyidejű implantáció: a nemzetközi gyakorlat

Németországban és Nagy-Britanniában a kétoldali ellátás az orvosi protokoll része. Az egy év körüli gyermekek két oldali ellátásáról törvényi szabályozások rendelkeznek. Ehhez a gyakorlathoz kíván – térségünkben elsőként - Magyarország is csatlakozni. A cél, hogy a korai felismerésnek, és a műtéti beavatkozásnak köszönhetően a siketen vagy nagyfokú súlyos hallásproblémával született gyermekek a társadalom teljes értékű tagjaivá váljanak.

A korai hallásszűrés fontossága

Ahhoz, hogy megfelelő időben – legkésőbb 1-2 éves kor környékén – megtörténhessen a korai implantáció, nemzeti érdek, hogy a megfelelő műszerrel történő, objektív hallásszűrés kötelező érvényű legyen az szülészeteken. Azok a siket vagy nagyfokú, súlyos halláskárosodással született gyerekek, akik korai életkorban kapnak cochleáris implantátumot, valóban elsajátíthatják a hallás és a beszéd képességét, aminek köszönhetően például a többségi, halló általános iskolában végezhetik tanulmányaikat.

A korai implantáció fontossága

Számos független tanulmány igazolja, hogy annál jobb lesz az eredmény, minél előbb ültetik be az implantátumot. Ez azért van így, mert a nyelvtanulás leglényegesebb időszaka a születéstől hatéves korig tart. Nagyon fontos, hogy azok a gyermekek, akiknek nem volt lehetőségük a beszéd megtanulására, mivel nagyfokú halláskárosodással vagy siketen születtek a lehető leghamarabb cochleáris implantátumot kapjanak. A legjobb eredmények elérése érdekében 2 éves kor előtt célszerű elvégezni a beültetést, ezáltal nagyobb lehetőség nyílik a nyelvi képességek kifejlődésére. Az idő esetünkben kulcsfontosságú tényező.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr56487403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása