HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ki ne álmodozott volna már szebb életről, jobb jövőről? Cason Sharrod életét egy pár hallókészülék fordította a magányból, a kirekesztettségből és a lenézettségből a népszerűség és a sportsikerek felé. Hogy hogyan történt mindez a fiatal fiúval, most elmeséljük.

Cason_Sherrod.jpg

A hallókészülék vásárlása hazánkban is nagy terhet jelent az érintettek számára. Szerencsére nálunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatást nyújt mindazon magyar állampolgárok számára, akik rendelkeznek érvényes magyar TAJ kártyával. Erről részleteket ITT olvashat.

Amerikában sajnos más a helyzet. Az egészségbiztosítások általában nem járulnak hozzá jelentős részben a hallókészülék megvásárlásához, így az érintettek kénytelenek saját zsebből fizetni a költségeket, melyek darabonként 3.000-6000 dollárra rúgnak. Ez hozzávetőlegesen 660.000 és 1.320.000 Ft közötti összeget tesz ki. És ekkor még csak egy hallókészülékről beszélünk, szó sincs sztereó ellátásról. Ez a szomorú tény nehezítette meg Cason Sharrod életét is.

Amerikában rengeteg fiatal álma, hogy ünnepelt baseball sztár legyen. Cason Sherrod még csak álmodni sem mert ilyen nagy dolgokról, hiszen olyan problémákkal kellett szembenéznie, melyek lenézettséget, kiközösítést hoztak számára. „Koraszülöttként, tartós hallóideg károsodással jött a világra. Mégis eltelt három év, mire az édesanyjával rá kellett jönnünk, hogy nem úgy hall, mint más hasonló korú gyerekek.” – nyilatkozta édesapja. Az orvosok végül megállapították, hogy a fiúnak 53%-os hallásvesztesége van.

Sajnos Cason szülei nem engedhették meg magunknak, hogy a fent említett összeget kifizessék egy pár hallókészülékre. Amikor Cason iskoláskorú lett, az oktatási intézmény, ahová elkezdett járni, biztosított számára egy pár hallókészüléket, de sajnos rendkívül elavult volt. ”Ez tulajdonképpen egy kis dobozka volt, amelyhez egy fejhallgató volt kötve. Borzasztóan nézett ki, nem tudtam rávenni magam, hogy a fülembe dugjam” – meséli Cason. Még kisebb korában időnként használta az eszközt, de ahogyan cseperedett, egyre kényelmetlenebbül érezte magát tőle, így aztán a középiskolában már egyáltalán nem hordta.”Amikor a készüléket viseltem, másnak éreztem magam, és a többiek is másképpen néztek rám”. Így hát egy idő után a régi, elavult hallókészüléket már csak magánál sem hordta, ami viszont nagyban megnehezítette a körülötte élőkkel történő kommunikációt. Hogy mégis megpróbáljon boldogulni, igyekezett elsajátítani a szájról olvasás képességét. Ez sajnos nem volt elég. „A jegyeim elkezdtek romlani, mivel egyszerűen nem értettem, amit a tanárok mondtak” – panaszolta Cason. „Ráadásul a baseballedzések is sorra kudarcba fulladtak: mivel nem viseltem a hallókészüléket, és nem mondtam el senkinek, hogy hallásproblémával élek, így a többiek nem értették a viselkedésem, azt hitték, hogy nem figyelek rájuk. Pedig egyszerűen csak nem hallottam, ha szóltak hozzám”.

Cason a középiskola után úgy döntött, hogy érthető okokból abbahagyja a sportot, mire a család egyik jó barátja a segítségére sietett. Összefogást szervezett a dallasi Callier Központtal, így sikerült összegyűjteniük 7.500 dollárt, melyet egy pár hallókészülék vásárlására fordítottak. Ezt a készüléket a fiatal fiú már egyáltalán nem szégyellte, ami nem is csoda, hiszen a digitális készülékek manapság már olyan apróak, hogy alig észrevehetőek a külvilág számára.

„Amint először kipróbáltam, egyből éreztem a különbséget. Életemben először hallottam a madarak csiripelését”. Cason 17 éves korára végre azt az életet élhette, amelyre mindig is vágyott.

„Hirtelen minden megváltozott. Az eredményei hihetetlen gyorsasággal javultak, és ma már a legígéretesebb tehetségek között tartjuk számon” – nyilatkozta David Shepherd, Cason edzője. A fiúra nem csupán edzője, a legkiválóbb baseball csapatok is felfigyeltek. Cason így nem egy, hanem sok-sok lépéssel került közel az álmához.

„Mindig úgy éreztem, hogy mások elítélnek amiatt, hogy hallásproblémám van. De rájöttem, hogy ez az egész nem is olyan nagy ügy. Végre sikerült elfogadnom, aki vagyok, és ezért mások is eszerint állnak hozzám” – mondta Cason.

A fiúnak most a legnagyobb problémát egy igazán nagy döntés meghozatala jelenti. Azon tanakodik, hogy szeretne-e tovább tanulni egy főiskolán, ahol természetesen a helyi baseball csapatban játszana, vagy leigazol inkább egy profi csapathoz, és a tanulást háttérbe szorítva kizárólag a sport karrierére koncentrál.

Bárhogy is dönt, mi sok sikert kívánunk neki!

(Forrás: www.nbcdfw.com)

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr166223259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása