HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Tudjuk, hogy sportolni egészséges és a testmozgás jó hatással van a teljes szervezetre. De mégis vannak esetek és főleg sportágak, amikor ez az állítás nem teljesen igaz. Ugyanis vannak olyan zajos tevékenységek, amik önmagukban hiába hasznosak, vagy kellemesek, a hallásunkra bizony rossz hatással vannak, sőt: akár maradandó halláskárosodást is okozhatnak. 

shutterstock_582781732.jpg

De nem csak a zajos technikai sportok tartoznak a hallást veszélyeztető sportok közé, onnan is jöhet a károsító hatás, ahonnan nem is számítanánk rá. 

Fitness terem

A termek csoportos óráit sokan a hangos zene és a kiabálás miatt nem szeretik. A baj ezekkel az órákkal nem csak az, hogy milyen stílusú zenék szólnak, vagy hogy milyen hangerőn motivál az edző. Az igazi probléma itt a hangerővel van, ami gyakran jóval magasabb annál, mint amit az érzékeny fül károsodás nélkül elvisel. A csoportos órákon nehéz ezt megúszni, de ha nagyon bömböl, jobban járunk ha mégis megpróbáljuk lehalkítani a zenét. 

shutterstock_237893953.jpg

Futás

A zene motiváló, lelkesítő hatása a futásnál különösen jól jön. A nehéz szakaszokon, az utolsó kilométereken nagyon hatékonyan tud áttolni egy kedvenc, jó ritmusú zene. Ám nagyon sokan túl magas hangerőn hallgatják az erőt adó zenéket, csak hogy ne hallják a külvilág zaját és a saját lihegésüket. Mindenképpen jobban járunk, ha lehalkítjuk a fülünkbe dübörgő számokat, hiszen ha már olyan egészséges tevékenységet űzünk, mint a futás, ne büntessük túl magas hangerővel az érzékeny fülünket. Ha nem vigyázunk, halláskárosodás és fülcsengés lehet a nagy motiváció vége. 

shutterstock_312614780.jpg

Autó és motorsport rajongói

A technikai sportok halláskárosító hatását nem kell magyarázni, teljesen egyértelmű hogy az erős motorzaj komoly hatással van a fülünkre. És ehhez nem is kell versenyzőnek lennünk, elég ha rajongók vagyunk és a pálya széléről szurkolunk a kedvencünknek. A F1-es versenyautók hangja eléri a 120 dB-t is, ami már rövid távon is maradandó károsodást okozhat. Jobban járunk, ha szurkolóként is gondoskodunk a hallásunk védelméről és a futam előtt beszerzünk egy profi füldugót. 

shutterstock_739406113.jpg

Motorozás

Aki motorral közlekedik, jó esetben sisakot is hord. A jó minőségű sisakok pedig rendelkeznek zajszűréssel is, hiszen a motoron ülve nem csak a motor zajjal, de a szél okozta zajjal is számolni kell. Ha viszont a sisakunk nem véd a zajtól, mindenképp gondoskodjunk valamilyen plusz hallásvédelemről. 

shutterstock_511210870.jpg

Úszás

Ugyan úszni nagyon egészséges, akinek érzékeny a füle, könnyen csúnya fülgyulladásokat szedhet össze a hideg, klóros víztől. De elég egy rosszul kitörölt fülkagyló, és máris makacs fülfertőzést kapunk, ezért nagyon fontos az úszás utáni megfelelő tisztálkodás és törölközés. A fülbe kerülő víz ellen pedig védekezzünk speciális, úszóknak kialakított profi füldugókkal.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1514757739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása