HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Az elmúlt évtizedben figyelhettünk fel azokra az egészségügyi törekvésekre, melyeknek célja az egészségvédelem, a betegség megelőzése, illetve a betegség kialakulását befolyásoló tényezők kizárása, csökkentése. A felismerés egyszerű, és egyben nagyszerű. Egyrészt az egészséges társadalom boldogabb, kiegyensúlyozottabb, és termelékenyebb. Másrészt olcsóbb, mert a megelőzés mindig kevesebb anyagi befektetést igényel, mint a gyógyítás. A szűrővizsgálatok az eszközei a prevenciónak, melynek szerves részét képezi többek között a hallásvédelem.halasvedelem_1.jpg

A hallásvédelmen elsősorban a zajterhelés csökkentését értjük. De mi is valójában a zaj?

A zaj élettanilag minden olyan hang, mely egészségünkre káros, vagy kellemetlen, zavaró érzést kelt bennünk. A zaj intenzitásától függően, különböző hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az alacsony intenzitású zajok negatív hatással vannak a koncentrációra, zavarják a pihenést, rontják a kedélyállapotot. Az erősebb hangok hatására megváltozik a vérkeringés, szűkülnek az erek, megemelkedik a vérnyomás és a pulzus. A nagy intenzitású zajok a fentieken kívül már a hallószervre is káros hatással vannak.

A fent leírtakból látható, hogy nem csupán az erős hangok, gépzajok, hangos zene lehetnek zavaróak. Gondoljuk csak bele egy hétköznapi példába. Hány ember pihenését zavarja, akadályozza élettársa, házastársa szuszogása, esetleg horkolása? Csak a saját környezetemből tudnék legalább 8-10 embert említeni. És vajon hányan szenvednek a gépzajok okozta zajártalomtól, az abból következő maradandó hallássérüléstől?

Van-e megoldás? Természetesen van, most nézzük ezeket kicsit közelebbről.

fülvédő_1.jpgA hallószerv védelmének legegyszerűbb, legolcsóbb, de egyben legkevésbé hatékony módja a gyógyszertárakban is kapható zajvédő füldugó. A hallójáratba helyezve felveszi annak formáját, így védi a fület az erős zajoktól. Azonban a hang egy apró résen át is képes bejutni a fülbe, ezért ennél hatásosabb az egyénileg készített védő fülilleszték. Ez az egyediségének köszönhetően tökéletesen zárja a hallójáratot, fülkagylót, hiszen a viselő saját fülére készítik. Speciális igényeket is képes kielégíteni, mert léteznek már olyan csillapítók, szűrők, amelyek ebbe az eszközbe beépíthetők, a mély hangokat csillapítják, a beszédhangokat pedig átengedik, vagy speciálisan a magas hangokat szűrik. Alváshoz, zenéléshez, kézi szerszámgépek használata közben, nem üzemi zaj csökkentéséhez kiválóak. 

Az üzemi zaj elleni védekezés legjobb formái a fültok, zajvédelmi sisak, esetleg zajvédő ruha. Ezeknek alkalmazásáról ma már az üzemben végzett zajszint mérési eredmények döntenek. Szerencsére ma már a legtöbb helyen nem csak előírják ezek használatát, hanem szigorúan ellenőrzik is.

Az eszközök sokasága mutatja, hogy mennyire fontos a hallás épsége. Vigyázzunk rá!

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr905657529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása