HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A mindennapok során elszenvedett zajterhelés gyakran jelent veszélyt a hallásunkra. A környezetünk hangjai, a közlekedés, a munkahelyünk, egy koncert, egy sportesemény vagy akár egy szombat esti mozi mind újabb és újabb terhelést jelent a fülünknek. A túl erős hangoktól azonban nem csak mi szenvedünk, hanem a környezetünk is. A hangszennyezés ugyanis befolyásolja az egész bolygónk életét.

shutterstock_1144604960.jpg

Sokáig azt hittük, csak az ember szenved a zajártalomtól, viszont ma már tudjuk, hogy nemcsak az állatokra van rossz hatással, hanem a növényekre is.

Megzavart turbékolás

Tanulmányok rámutattak, hogy a városban élő madarak máshogy dalolnak, mint az ugyanolyan fajtájú, falun élő egyedek. Ennek oka, hogy kénytelenek túlcsicseregni az embertől származó zajokat, a forgalom vagy az építkezések zaját. Mivel ezek nagyon zavarják az állatok közötti kommunikációt, a hangerő emelésével és élesebb hangú csicsergéssel próbálják hatékonyabban elérni egymást.

shutterstock_319596401.jpg

Viszlát, verebek!

A város zajainak egyik áldozata a mindenhol jól ismert és elterjedt házi veréb (Passer domesticus). Az Európa városaiban egyre ritkábban látott madárfaj egyértelműen pusztul, de az ornitológusok egyelőre nem tudják pontosan, hogy miért. Az viszont már kijelenthető, hogy a zajszennyezés szerepet játszik a veréb lassú eltűnésében. A madarak jelentős része nem tud kommunikálni a környezet erős hangjaitól, így vagy alkalmazkodnak az egyre erősödő zajszennyezésben, vagy kipusztulnak.

shutterstock_750914560.jpg

Az erdő sem szereti

Ám meglepő módon nem csak az állatok életét befolyásolja a zaj. A durhami NESCent intézet kutatói azt vizsgálták, hogy a zajszennyezés által okozott változások miként hatnak a növényvilágra. Az új-mexikói Csörgőkígyó canyon gázkitermelőinek közelében az erdő is máshogy nőtt. Ezen a helyen az itt dolgozó szivattyúk és a kompresszorok nagy zajjal, 90 decibeles hangerővel dolgoznak. Ez elég kellemetlen hangerő, mint amikor teherautók húznak el mellettünk, vagy valaki hangosan kiabál. Az erdő közepén álló gázkitermelő zajszennyezése hatással van az erdő madarainak életére is.

shutterstock_572167729.jpg

Megfigyelték, hogy az itt élő kolibri nem érzékeny erre a zajra, így az nem befolyásolja a viselkedését, de az egyik itt élő szajkó menekül a zúgástól. Mivel ez a madárfaj életmódjával a fenyőmagvak terjedését segíti, jelenlétének hiánya a fenyőerdők hiányát is jelenti. Ez pedig egy nagyobb gondot is okoz, ha eltűnik egy területről, az hosszú időre befolyásolná az ökorendszer felépítését, illetve a fajok változatosságát, a biodiverzitást.

Romlik a helyzet

A világunk nem az egyre csendesebb működés felé mozog, így egyre inkább számolnunk kell a zajszennyezés következményeivel. Egy kutatás szerint az USA területének ötödrésze terhelt az autóforgalom zajától, a gázkitermelés növekvő zajára pedig a vidéki területek 80 százalékának és az itt élő állatoknak kell felkészülnie.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr3714880488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása