HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Közeledik a nyár, és alig várja már, hogy újra a kedvenc vízi sportját űzze? Akkor érdemes megismerkedni egy fület és így a hallást veszélyeztető rendellenességgel, ami igen gyakori a népszerű vízi sportokat űzők körében. 

shutterstock_1012453849.jpg

Nem csak a szörfösök

Az úgynevezett szörfös fül nevű elváltozásról ugyan ritkán hallani, pedig valójában elég gyakori a sportolóknál. A  szörf mellett a jet-ski, a vitorlázás, a kajakozás és a búvárkodás gyakorlói is találkozhatnak ezzel a problémával, így nekik is érdemes tudni, mire kell figyelni ahhoz, hogy elkerüljék. 

shutterstock_492011542.jpg

A víz és a szél közös munkája

Mivel a rendszeresen szörfözők körében igen gyakori ez az elváltozás, logikus hogy a szörfös fül elnevezést kapta, de a többieket is pontosan ugyanúgy érinti. Ha rendszeresen (azaz kb 5 éven át) víz és hideg szél éri a fület, akkor jó eséllyel a hallójárat ismétlődő gyulladásához vezet. Az olyan tengerpartokon, ahol sok a szörfös, jól ismerik ezt a problémát, és aki sokat szörfözik, igyekszik védekezni is ellene. 

shutterstock_546950464.jpg

Védekezésből újabb gyulladás 

Nem csak egyszerű gyulladásról van szó, hiszen a rendszeresen kiújuló fájdalmas gyulladásra egy idő után a hallójárat fokozott csontképződéssel reagál. Ezek a védekező csontkinövések addig növekednek, amíg végül beszűkítik a hallójáratot, ami további gyulladást eredményez. Ha a hallójárat beszűkül, akkor a fülzsír bennreked, ahogy a víz és más szennyeződések is. Ennek következménye pedig súlyos középfülgyulladás, ami már maradandó halláskárosodást is okozhat. 

shutterstock_429189436.jpg

Rizikók

Minél többet töltünk a kedvenc vízi sportunkkal, annál nagyobb az esély a szörfös fül kialakulására. A kialakulás esélye ráadásul hatszor nagyobb hideg vízben, mint melegben. Viszont a meleg vízben szörfözők sem nyugodhatnak meg, hiszen náluk is megkezdődik a csontkinövés.  Százból nyolcvan rendszeresen szörföző sportoló fülében ott vannak a kinövések, amik aztán hallásromlást, fülfájást is okoznak. 

A megoldás

Ha már nagy fájdalomra, súlyos hallásvesztésre panaszkodik a beteg, műtéti úton távolítják el a csontkinövéseket. A már egyszer megjelent kinövések maguktól nem fognak elmúlni, de hogy az állapot romlását elkerüljük, fontos a megfelelő védelem. Speciális füldugók, sapkák és fejpántok segítségével tartsa szárazon a hallójáratát, és rendszeresen vizsgáltassa meg a fülét szakemberrel.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4214865556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása