HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Képzeljünk el egy helyet, ahol semmilyen külső hangot nem érzékelünk. Csendesebb, mint a legcsendesebb szobánk, nincsenek az utcáról beszűrődő halk zajok, sercegő konnektorok, halkan ketyegő órák, nincs semmi. De vajon hogy reagál az agyunk egy ilyen helyzetre?

csendesszoba.jpg

A Microsoft székházban alakítottak ki egy úgynevezett reflexiómentes kamrát, ami a speciális kialakításnak köszönhetően jelenleg  világ leg zajmentesebb helyének számít. A világ minden zajától elzárt szobájába a hangok nem jutnak be, a benti hangok pedig nem jutnak ki, így egy nagyon furcsa, visszhangmentes környezet jön létre. Emiatt minden hang, amit bent hallunk olyan, ahogy még sosem hallottuk. 

Az élmény

A háttérzaj szinte nulla, ennél csak vákuumban lehetne még alacsonyabb, így ennél csendesebb helyet keresve sem találnánk.  

Még a videót nézve is nehéz elképzelni, hogy milyen érzés lehet a szobában lenni, hiszen ahol most ül és olvassa ezt a posztot, még ha csend is van, rengeteg zaj veszi körül. Hundraj Gopal, a szoba tervezőjének elmondása szerint a legtöbben ezt a teljes csendet fülsüketítőnek érzik, de egyben furcsa teltségérzést is okoz a fülben. A szobában a máskor észre sem vett, nagyon halk hangok is hallhatóvá válnak,  például ha valaki elfordítja a fejét. Más hangok, mint pl. A légzés pedig kifejezetten hangosnak tűnhet.

Bárhol is járunk, a fülünk folyamatosan kapja az ingereket, mindig légnyomás nehezedik a dobhártyánkra, itt viszont ez nem létezik, mivel a falairól nem verődik vissza a hang.  

Beton és acél

A fél éven át épült szoba falai furcsa lapokból állnak, kialakításuk hagymaszerű, így lehetséges az, hogy teljesen elszigetelt legyen külvilágtól és az épület többi részétől is.

Egy ilyen szobát megépíteni nem egyszerű: rezgéscsillapító rugókra építették, hogy leválasszák a szomszédos épülettől. A falai hat réteg betonból és acélból készültek. A padlót, a falakat és a mennyezetet is üvegszálas anyag borítja, ezek törik meg a hanghullámokat, így nem tudnak visszaverődni a szoba belsejébe.

A hang

A legcsendesebb hang, amit ebben a különleges szobában hallhatunk, az a nyugodt lélegzetvétel, aminek a hangereje 10 decibel. Az üres szobában mért zajszint  -20.3 decibel, ami azt jelenti, hogy a környezeti zaj 20.3 decibellel az emberi hallás küszöbértéke alatt van. 

De a szoba nem csak azért készült, hogy bejusson a Guinness Rekordok Könyvébe, vagy meghallgassuk a saját szívdobogásunkat. Alapvetően hangok tudományos kutatásokra használják, mikrofonokat, hangfelvevőket, fejhallgatókat tesztelnek ebben a környezetben.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1414583470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása