HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha azt mondjuk, halláskárosító munkakör, mi jut elsőre az eszünkbe? Hangos gyárak, óriási repülők, betontörő kalapács, vagy aj éjszakai élet dübörgő zenéje? Na és mi van a gyerekzsivajjal? 

Ugyan az építőiparban dolgozni zajosabbnak tűnhet, bizony egy csapat gyerek is elég komoly hangerőt tud produkálni. És kik azok, akik ezt nap mint nap elviselik, ráadásul egy jó adag stresszel együtt, a hallásvédelem esélye nélkül? Bizony, az óvónők. 

shutterstock_466794263.jpg

Üvöltő gyerekek és a stressz

Egy svéd tanulmány mutatott rá arra a meglepő statisztikára, miszerint 10-ből 7 óvónőnek problémája van a hallásával. A tanulmány eredménye szerint az óvodai dolgozóknál nagyobb a kockázat a hallásvesztésre, mint ugyanabban az életkorban, más munkaterületen. 

A tanulmány óvodai dolgozókat vizsgált. A megkérdezett óvónők 39%-a állította azt, hogy hetente legalább egy alkalommal előfordul, hogy a munkahelyén tapasztalt zaj kényelmetlenül érinti, de akár olyan szinten is, ami már fizikai fájdalmat okoz. Márpedig ez az ilyen korú nők átlagos hallásproblémáját tekintve ez igen magas zajterhelést jelent.   

shutterstock_753807373.jpg

A zajterhelés természete egyértelmű: a gyerekek hangosak, nem tudják és nem is akarják még finomítani a hangerőt, ráadásul a játékok jelentős része is komolyan hozzájárul a zajterheléshez. Az óvónő pedig ott van, jelen van és nem védekezhet a zaj ellen fülvédővel. A stressz ráadásul rossz hatással van a hallásunkra is, így a két összeadódó hatás könnyen halláscsökkenést okozhat. 

Magas kockázat

A svédországi Göteborgi Egyetem kutatásában 4718 női óvodapedagógust vizsgáltak, akiket az 4122 átlagos, nem óvodában dolgozó nővel hasonlítottak össze. A 22-63 éves óvónők egy klinikai vizsgálaton is átestek, illetve egy kérdőíves vizsgálatot is elvégeztek rajtuk. 

Az óvónőként dolgozó nők a végeredmény szerint kétszer annyi eséllyel tapasztalnak problémát a hallásukban. A vizsgált alanyok 71%-a úgynevezett hallásfáradtságot tapasztalt, 46%-uknak pedig egyenesen nehezére esett a beszédértés is. 

shutterstock_1055766233.jpg

Mivel ebben a munkakörnyezetben nincs lehetőség a zajvédelemre, így a legfontosabb amit ilyen helyzetben tehetünk, hogy az élet többi területén óvjuk hallásunkat hogy a zajártalmat a lehető legminimálisabbra csökkentsük: zajos környezetben, koncerten viseljünk füldugót és ne hallgassunk hangosan zenét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7714562438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása