HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Azt mind tapasztaltuk már, hogy a zenehallgatás erős hatással van ránk. A különböző típusú zenék máshogy hatnak a lelkünkre, a hangulatunkra, van amitől hatékonyabban dolgozunk, van ami megnyugtat és van amitől egyszerűen csak jobb kedvünk lesz. A zene ereje hatalmas, erre épít és ezt használja a zeneterápia, amiben a terapeuta a hangot, a különböző ritmusokat, dallamokat használja fel a kezelések, foglalkozások során. De mire is képes a zene? 

shutterstock_314929814.jpg

A zeneterápia során a hangok hatására egy tudatállapot-változás jön létre. Ez sok mindenre hat: a hangulatra, a szociális aktivitásunkra, az érzelmeink megértésére. Éppen ezért ez a módszer nagyon sok területen és helyzetben használható, az egészen apró, még beszélni sem tudó gyermekektől a pszichés problémákkal, esetleg addikcióval küzdő felnőttekig. 

Kiken segít a zene?

A zeneterápia nagyon széles területen alkalmazható és nem is csak meglévő problémákat kezelnek vele, de fejlesztésre, megelőzésre is kiváló. Fejleszti a kommunikációs képességet, így ajánlott azoknak, akiknek gondja van a kapcsolatteremtéssel és az emberi kapcsolatok működésével, de jó hatással van a kreativitásra, a koncentrációra, a tanulási képességekre is. 

A zene nem önálló gyógyító erő, hanem eszköz, ami a terápiában az egész személyiségre hat. Testi, lelki zavarok kezelésében nyújt segítséget, de bizonyos betegségek utáni rehabilitációban is sokat segít a felépülő pácienseknek.

shutterstock_1098362702.jpg

Zeneterápiás eljárásokat sérült funkciók korrekciójában is alkalmaznak, például fontos, hogy látásvesztés esetén a hang utáni tájékozódás erősödjön, de a sérülés eredményeképp létrejövő érzelmi problémákban is segít. Nagyothallók esetén is használható, ilyenkor pl. klarinét használatával csontvezetéssel történő vibrációs élményhez juttatják a pácienst.

A zeneterápia fajtái

Létezik csoportos, illetve egyéni zeneterápia is, de az hogy éppen melyik hatékonyabb, azt a páciens problémája dönti el. A terapeuta felméri, hogy mire van szükség és ezután választ az alkalmazási lehetőségek közül. 

Receptív zeneterápia

A receptív, azaz befogadó terápia során a zenehallgatás hatására felmerülő emlékek, élmények, érzések feldolgozása a cél. Az, hogy milyen zenét hallgat a páciens, a céltól és az aktuális állapottól függ és a terpauta választja ki.  hallgatott zenemű megválasztása a terápia céljától függően általában a terapeuta feladata. 

shutterstock_560280871.jpg

Aktív zeneterápia

Az aktív zeneterápiában a páciens és a terapeuta nem csak hallgatják a zenét, de aktívan részt is vesznek benne: énekelnek, hangszereken, hangot adó eszközökön játszanak. Ez nem zeneoktatás, a cél nem az, hogy zenét komponáljunk. A hangszerek megszólaltatása az érzelmek kifejezésének egy új módja, így akár verbális feldolgozás nélkül is elősegíthetik a változást, gyógyulást. 

Komplex zeneterápia

Ez a leggyakoribb terápia, amikor a zenehallgatást kombinálják hangszeres játékkal, tánccal, énekkel és a terápián résztvevők az érzéseiket szóban is megosztják egymással. 

A zene ereje kortól és nemtől függetlenül csodálatos hatással van ránk, így a zeneterápia csecsemőkortól az idős korig minden életkorban használható. Segítséget nyújthat mindenkinek, akik lelki vagy fizikai betegségben szenvednek, szoronganak, fogyatékossággal élnek, krízisen mennek keresztül,  szexuális erőszak vagy testi bántalmazás áldozatai lettek, életük végéhez közelednek – vagy csupán jobban meg szeretnék ismerni önmagukat és a többi emberhez fűződő viszonyukat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4714474244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása