HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Mi köze lehet a hanghullámoknak, egy laptophoz csatlakoztatott furcsa csőnek és az éghető gáznak egymáshoz? Egy német kísérleti fizikus, Heinrich Rubens találmánya és néhány dán fiatal zenész találkozása a megoldás. 

rubenscso.jpg

Először is 1905-ben Heinrich Rubens kísérleti fizikus, aki a hanghullámokat kutatta, feltalálta a később róla elnevezett Rubens csövet, vagy lángorgonát. Ez a szerkezet egy lyukakkal ellátott cső, amit összeköttetésben van egy hangszóróval. Ha ebbe a csőbe gázt vezetünk és az apró lyukakon kiáramló gázt meggyújtjuk, a lángok magasságát a hangszóróból érkező hangok frekvenciájának változtatásával szabályozhatjuk. Ezzel bizonyítható látványosan és szórakoztatóan a hanghullámok és a hangnyomás közötti kapcsolat. 

Dán zenészek a Rubens csőre alapozva alkották meg a Pyro Board-ot, ami már nem egy szimpla cső, hanem egy tábla. A Pyro Board 2500 darab, 50x50-es rácsban elhelyezett Bunsen-égőből áll és egyik irányból gázt kap, a másik irányból pedig egy laptop van rákötve, amiről a hanghullámok érkeznek. 

A videókat végignézve látszik, hogy a lángoló szerkezet a mély basszushangokból kisebb, alacsony lángokat növeszt, a hangerő növelésével a lángnyelvek nőnek és fényesednek. 

Különböző stílusú zenékkel megszólaltatott eszköz fantasztikusan látványos, a táncoló lángokról nagyon nehéz levenni a szemünket.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr8714289679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása