HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Amíg a szemüveges, sőt a bottal, mankóval járó, esetleg kerekesszékes szereplők sem  ritkák a mozivásznon, addig szerepük szerint hallókészülékkel élőket nehéz találni a filmekben. A siketségről, illetve siket főszereplővel ugyan készült már film és sorozat, de nagyon ritka az, hogy a hallókészülék, a szemüveghez hasonló természetes tárgyként jelenjen meg a történetben. Most négy olyan filmet hoztunk, amikben nagyothalló, hallókészüléket viselő főszereplők, vagy mellékszereplők vannak és fontos, vagy legalábbis érdekes szerepe jut a halláscsökkenésnek, plusz egy ráadást, ahol a tinnitus jut fontos szerephez. 

filmek_hallokeszulek_tinnitus.jpg

The Old Man and The Gun 

Ugyan csak szeptemberben mutatják be, de már most biztos, hogy film még nem tett annyit a hallókészülék pozitív megítéléséért, mint Robert Redford színészi pályafutását lezáró The Old Man and The Gun. Robert Redford az egyik leghíresebb színészünk, aki a halláscsökkenés következtében hallókészülékkel él. Nem is csinál belőle gondot, a visszavonulás előtt álló 81 éves színész utolsó filmjében, az The Old Man and The Gun-ban egy hallókészülékes bankrablót alakít. A film igaz történet alapján készült: egy elítélt férfiról szól, aki 70 éves korában megszökött a börtönből, és kirabolt néhány bankot. A filmben egy szerelmi szál is felbukkan, az idős, udvarias és mindig úriember bankrabló beleszeret egy nőbe, akit új szerelme szokatlan szakmája sem tántorít el.  

A számat figyeld! 

Egy 2001-es francia film, amiben a fiatal Vincent Cassel egy 25 éves, éppen szabadlábon lévő rosszfiút alakít, aki furcsa szövetséget köt a 35 éves, nagyothalló Carla-val. A nő egy párizsi ingatlanfejlesztő társaságnál dolgozik, kollégái lenézik, a munkáját semmibe veszik, túlterhelik, a fizetése pedig kevés. A szájról remekül olvasó nő és a rosszban sántikáló férfi egymásra találásában fontos szerepe van a hallássérülésnek, ami a történetben inkább előnyt, mint hátrányt jelent.  

Rémálom az Elm utcában 6.: Freddy halála: Az utolsó rémálom

 Freddy Krueger neve évek óta egyet jelent a borzalmakkal. A Rémálom az Elm utcában című horrorfilm-sorozat főszereplője először 1984-ben tűnt fel, mint egy torz arcú, pengés kesztyűt hordó, emberfeletti tulajdonságokkal bíró sorozatgyilkos, aki rémálmaikban végez fiatalkorú áldozataival. Krueger egy élőhalott, különleges ismertetőjegyei közé tartozik égett arca, zöld-piros csíkos pulóvere, barna kalapja és borotvaéles pengékkel felszerelt bőrkesztyűje. Mire az 1991-es “utolsó” részhez érünk, a város teljes gyermek- és fiatalkorú lakossága eltűnt/meghalt, az utolsó túlélő egy javítóintézetben találkozik többek között a hallókészüléket hordó Carlossal is. Aki bírja a horrorfilmeket, annak érdemes megnézni ezt a klasszikust, de a végét látva ne bízzunk abban, hogy többet nem látjuk azt a zöld-piros csíkos pulóvert. 

A csaj nem jár egyedül

Egy film, amiben a hallókészülékes fiú a stréber osztálytárs klasszikus megszemélyesítője. Ezek azok a filmek, amik nem tesznek jót a halláscsökkenéssel élők és hallókészüléket hordók megítélésének. A 90-es évek sikerfilmjében az iskola népszerű végzőse szembesül azzal, hogy a suli első számú nagymenőjéből balfék pancserré válhat, mivel addigi álombarátnője lecserélte őt egy nyálas szappanoperasztárra. Emiatt egy fogadást köt a haverjaival, hogy az első szembejövő lányból bálkirálynőt farag. Az iskola egyik balfékje, aki a Macaulay Culkin testvér, Kieran Culkin játszik, hallókészüléket hord és ő a kinézett lány béna öccse. Persze végül happy and vár a nézőre, de a hallókészülék itt egy szándékosan rossz szerepre erősít rá. 

Baby driver 

Edgar Wright filmje a ráadás a hallókészülékeket szerepeltető filmek között, hiszen itt egy még speciálisabb helyzetről van szó: a film főszereplője tinnitustól, azaz állandó fülzúgástól szenved. A történet szerint a főszereplő Baby kisbabaként, miután autóbalesetet szenvednek, a kocsi hátsó üléséről nézte végig szülei halált. Ezután állandó fülcsengés gyötri, amit folyamatos zenehallgatással próbál meg elfedni és egy mesterbűnöző sofőrjeként dolgozik. A film a kritkusok szerint is remek, a szerelmi szál és a megjavulás ígérete is felbukkan benne, közben pedig folyamatosan szól a zene.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6514115759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása