HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Egyre melegebb van, megérkezett a strandszezon, közeledik a vakáció is. Az éves szabadságokat a kánikulában igyekszünk víz mellett tölteni, a hétvégén pedig strandra megyünk, vagy a kerti medencében vészeljük át a meleget. A víznek viszont jellemző tulajdonsága, hogy szeret befolyni a fülünkbe. Ha van benne hallókészülék, ha nincs.

shutterstock_247455847.jpg

Ha nincs, egy fokkal könnyebb a helyzet, de úgy sem veszélytelen. Akik hajlamosak a fülbetegségekre, azoknak nem kell bemutatnunk a pancsolás utáni külső-hallójárat, vagy középfülgyulladást sem. 

Mitől gyullad be a fül? 

A strandolás után leggyakrabban a külső-hallójáratunk gyulladhat be. Ez egy egy szűk, kb. 3 cm hosszú járat, amit bőr fed, a középfül felőli végét pedig a dobhártya zárja le. Ha a bőrünk a sok víztől felázik, elveszti azt a fontos fülzsír réteget, ami a kórokozóktól addig megvédte, így remek táptalajt biztosítva azok elszaporodásához és már kész is a gyulladás. A fertőzött vizekben pláne, de a klór szárító hatása sem tesz jót a fülünknek. A külső-hallójárat gyulladás pedig okozhatja a középfül gyulladását is.

shutterstock_708261703.jpg

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj? 

Ha viszont megtörtént a baj és begyulladt a fülünk, azonnal forduljunk orvoshoz! A gyulladás tünetei a fájdalom, a nem múló füldugulás, a halláscsökkenés, hőemelkedés, akár láz is. Megjelenhet egy sárgás váladék, ami akár ki is csoroghat és beduzzadhat az egész fülkagylónk. Az orvos ebben az esetben szakszerűen kitisztítja a fülünket, majd  fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szerekkel gyógyítja gyulladást. 

Megelőzhető?

Először is: sose piszkáljuk a fülünket. Az apró hámsérülésekkel kaput nyitunk a kórokozóknak és egy jó kis gyulladásnak, úgyhogy nem érdemes agyonpucolnunk ezt a területet. A helyes ápolásról itt már írtunk bővebben. De mi van akkor, ha úgy érezzük, hogy víz ment a fülünkbe? Akkor se nyúlkáljunk, inkább próbáljuk kirázogatni, kicsorgatni, a klasszikus fél lábon ugrálós módszerrel megszabadulni tőle. Ha hajlamosak vagyunk a gyulladásra, akkor a megelőzésre jó módszer lehet, ha paraffint cseppentünk a fülünkbe, ami egy időre nem engedi becsorogni a vizet és elázni a bőrt. 

shutterstock_149272727.jpg

Szuperhősünk: a fülilleszték

Az egyedileg elkészített uszodai fülillesztékek célja, hogy megakadályozzák a víz bejutását a hallójáratba. Ha hajlamosak vagyunk a strandolás utáni fülbajokra, érdemes beszerezni egyet, sok kellemetlenségtől menthetjük meg így magunkat. A fület vízmentesen lezáró, kényelmes, rugalmas eszköz nem zavarja a pancsolást, hiszen rugalmas, puha és bőrbarát. Ezek a hallókészülékhez hasonlóan méretre készülnek, kényelmesek és szinte észrevehetetlenek. Ráadásul akkor is használhatók, ha már fülbetegséggel küszködünk, de mégis vízbe mennénk. Egy külső-hallójárat gyulladás, dobhártyagyulladás, középfülgyulladás, átmeneti vagy végleges dobhártyahiány, esetleg fülműtétet után is alkalmas arra, hogy a vízben használva elkerüljük a szövődményeket. 

És mi legyen a hallókészülékkel? 

A strandolást is szeretnénk felszabadultan élvezni, így ha hallókészülékünk van, az sem maradhat otthon. Azzal tisztában vagyunk, hogy a készülékünket nem érheti túlzott nedvesség, ezért zuhanyozás előtt mindig kivesszük és nincs ez máshogy a strandolásnál sem, bár a mostani készülékek jelentős többsége már IPx7 vagy IPx8 vízvédelemmel rendelkezik. 

Egyes készülékek sokkal jobban bírják a vizet, akár egy kisebb strandoláshoz is tudjuk használni, de ha biztosra akarunk menni, akkor mielőtt bemegyünk a vízbe, esetleg a gőzbe, vagy a szaunába, vegyük ki a fülünkből és gondosan csomagoljuk el a hallókészülékünket. Fürdés után pedig a tisztára törölt, teljesen száraz fülbe helyezzük vissza. Ha mégis nedvesség érné a készülékünket, gyorsan vegyük ki, szárítsuk meg alaposan. A hallókészülékek és illesztékek tisztításáról és szakszerű szárításáról itt és itt írtunk már bővebben. 

shutterstock_191216096.jpg

A lényeg, hogy élvezzük a nyarat és a strandolást, hiszen kis odafigyeléssel megelőzhetjük a kellemetlen fülproblémákat, és a hallókészülékünk használatát sem kell mellőznünk a nyaralás alatt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7414032388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása