HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Felvételről visszahallgatva, vagy mikrofonba beszélve mindenkiben felmerül a kérdés, hogy ennyire béna lenne a hangom? Ha viszont másnak is feltesszük ezt a kérdés, a válasz általában az, hogy dehogy, egyáltalán nem. De akkor miért van az, hogy mi mégis máshogy halljuk? A megoldás a levegőben és a csontjainkban rejlik. 

shutterstock_222261595.jpg

Amikor a saját hangunkat, illetve más beszédét halljuk, a hangok a levegőből érkezve jutnak el a dobhártyánkig. A hallójáraton át érkezve megrezegtetik, majd ez a rezgés a folyadékkal töltött csigába halad tovább, innen pedig az idegek az ingereket az agyba továbbítják. 

A saját hangunk érzékelésénél viszont van egy lényeges különbség. A hang nem csak kívülről, a levegőből érkezik el hozzánk, hanem a gégefőben keletkező rezgés bent a fejünkben, a csontokon keresztül jutnak el a dobhártyáig. Ennek a belülről érkező hangnak a mélyebb, alacsonyabb frekvenciájú rezgéseit erősíti fel a fejünk és ez az oka annak, hogy a saját hangunkat mélyebbnek halljuk. 

shutterstock_98308454.jpg

Amikor felvételt hallgatunk, ez a belső rezgés hiányzik és csak a levegőből érkező hangok jutnak el a dobhártyánkig. Tehát a belső rezgés híján, felvételről hallgatva csak az jut el hozzánk, amit mások is hallanak belőlünk. 

Ha viszont füldugót rakunk a fülünkbe, esetleg hallókészüléket viselünk, szinte csak a csontok közvetítette belső rezgésből eljutó hangot halljuk, így az még mélyebbnek tűnik. Ez a legtöbbünknek nem zavaró, sőt inkább kellemes, de nagyon ritkán előfordul, hogy egy betegség következtében ez kellemetlenné válik. Ilyenkor a csontok által vezetett hangra túlérzékenység jelentkezik és a saját lélegzet hangja is zavaró lehet.

shutterstock_673957135.jpg

A hangunkat tehát a más irányból és más által közvetített rezgések miatt érzékeljük borzasztónak akkor, ha csak felvételről halljuk. Egyszerűen szokatlan, hogy kevésbé artikulált és magasabb, de semmi pánik, ez még nem jelenti azt, hogy szörnyű lenne. A hangunk egyedi, csak ránk jellemző és valószínűleg semmi fülsértő sincs benne, sőt. A családunk és barátaink éppen olyannak szeretik, amilyennek hallják, mi is inkább barátkozzunk meg vele.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr8414045064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása