HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Jolcsi néni egy kedves hallókészülékkel élő, budai nyugdíjas, az a típus, akivel szívesen beszélgetünk a buszon, mosolyog sorban állás közben a boltban és mindenkihez van egy két jó szava. Ám Jolcsi néni mégis más, mint a többiek. Jolcsi nénit ugyanis évekkel ezelőtt beszippantotta az internet. 

jolcsi1.jpg

A Ganznál gyártmányszerkesztőként dolgozó Gál Istvánné, azaz Jolcsi, 1995-ben ment nyugdíjba, amikor a cégnél elkezdtek számítógépet használni és megkezdődtek a leépítések. Aztán a nyugdíjas évek elején gondolt egyet és elvégzett egy számítógépes tanfolyamot, ahol kiderült, hogy van érzéke számítástechnikához. Nem is kevés! Ezek után már gyorsan belejött a férjétől kapott számítógép kezelésébe, a különböző programok használatát pedig könyvből tanulta meg. Kezdetekben online felületet még nem használt, később pedig az azóta porrá omlott WIW-re regisztrálta magát, de aztán egy születésnapra készített videó mindent megváltoztatott: Jolcsi néni életébe beköszöntött a Youtube. 

jolcsi2.jpg

Húsvéti üdvözlet, Suzuki és az Amplifon jól megférnek együtt

Képeslap helyett videó 

A számítógéppel egy filmszerkesztő program is járt, ezt autodidakta módon, teljesen magától tanulta meg, majd kezdte el használni. A férjével 1996 óta készítettek családi videófelvételeket, de ezeket akkor még csak maguknak, kazettára, később már a barátait köszöntötte fel saját kezűleg készített. Egyik barátjának viszont nem volt lejátszója, ekkor került fel az első videó a Youtube-ra, és ez elindította Jolcsi néni vlogger karrierjét. A Youtube csatorna 2011-es indulása óta 93 videót töltött fel, több mint 2500 feliratkozónál és 600 ezer megtekintésnél jár. A filmek témája pedig a saját élete:

"Az autó vásárlástól kezdve,  főzőiskola, névnapi köszöntők, lakóházunk renoválása. kirándulás, Ganz találkozók, hallókészülékem bemutatása, fűtés korszerűsítés, panel ablak, ajtó csere, ünnepek köszöntése, tuják növekedése, orvosi kezelések megköszönése, You-Tube sajtótájékoztató. Hétköznapi események. Ezeket vettem fel fényképezőgéppel és videó kamerával a számítógép segítségével pedig filmmé varázsoltam.” - írja. 

A legnépszerűbb videó 45 ezer megtekintés fölött

Jolcsi néni kiegyensúlyozottsága és jó kedélye csak úgy süt a videókról, pedig volt időszak, amikor azt hitte, hogy örökre elveszti a hallását. Ebben az időben Jolcsi néni még egy jelnyelvi tankönyvet is vásárolt, hogy ha majd szükség lesz rá, tudjon másokkal kommunikálni. De szerencsére időben orvoshoz fordult, így jelenleg hallókészülékkel élve továbbra is könnyedén kommunikál, társaságba, facebook csoport találkozókra jár, keveri a zenét a videói alá és készíti az újabb felvételeit. 

Jelnyelv, vagy hallókészülék? 

2009-ben érezte először, hogy valami nem stimmel a hallásával. Az első jel a fülzúgás volt, amire egy infúzió kúrát javasolt az orvosa, illetve egy hallásvizsgálatra is elment, ahol kiderült az is, hogy a problémája egy hallókészülékkel orvosolható lenne. De ekkor még nem érezte úgy, hogy együtt tudna élni vele. 

Egy évvel később viszont hirtelen mindkét fülére szinte megsüketült. Az újabb orvosi vizsgálatok, a fülészet és az MR vizsgálat megállapította, hogy hallásvesztése miatt hallókészülékre van szüksége. Ekkor már Jolcsi néni is érezte, hogy nincs számára más megoldás, ezért elment az otthonához legközelebbi Amplifon szalonba, ahol Dózsa Gyöngyi audiológus gondoskodó kezei közé került. Az alapos kivizsgálás után kiválasztották a halláscsökkenésnek leginkább megfelelő készüléket, amit Jolcsi néni a beállítás utána azonnal meg is kapott. “Hallottam, hogy beszélgetnek a recepción! Óriási élmény volt!” - mesél mosolyogva a hatalmas változásról. A fül mögötti készülék apró, szinte észrevehetetlen, a beszélgetés közben jövök rá én is, hogy jobban megnézzem azt, amiről épp mesél. 

“Köszönöm az élet örömét!” 

A készülék beállítása szinte elsőre tökéletesen sikerült, a próbahordás utáni kis finomhangolást követően sem okozott problémát, hamar megszokta a viselését, végül 6 éven át gond nélkül használta. 2016-ban viszont újabb hallásromlás következett, ekkor egy korszerűbb, erősebb típusra cserélték, amit azóta is teljes megelégedéssel használ és nem is megy nélküle egy tapodtat sem. Az okos eszköz alkalmas arra is, hogy a televízió, vagy a telefon hangját egyenesen a fülhallgatóba közvetítse, de ezt a funkciót nem használja, mivel a férjével közösen szeretnek tévézni, a telefont pedig egyébként is remekül hallja, úgy érzi egy így tökéletes. 

Amióta megismerte az Amplifont és elkezdte hordani a hallókészüléket, a Youtube csatornájára több videót is feltöltött ebben a témában is. Így a házfelújítás, a receptek, a köszöntő videók mellett felbukkantak a halláskárosodással, készülékkel élőknek is hasznos témák: a saját története mellett bemutatta a hallókészülék tisztítását, a hallásvizsgálat menetét, de még egy elektromos szárító használatát is

Jolcsi néni legnézettebb videója már 46 ezer megtekintésnél jár, volt hogy a piacon egy ismeretlen rajongó felismerte és ráköszönt, de a siker sosem szállt a fejébe.  A kommentelőinek mindig kedvesen válaszol, de mostanában kevesebb felvételt készít, inkább az őt operatőrként segítő férjével tölti az idejét. Pedig a 100. ünnepi kisfilmet már biztos sokan várják már Magyarország legnépszerűbb nyugdíjas vloggerétől, reméljük hamarosan arról is beszámolhatunk.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7213873740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása