HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Van, aki munka vagy tanulás közben azért szeret zenét hallgatni, mert a kedvenc dallamai mellett jobban tud koncentrálni. Más viszont a teljes csendet szereti, hiszen úgy semmi nem tereli el a figyelmét. Nem vagyunk egyformák, de gyermekeink nyugodt tanulásához fontos a megfelelő környezet biztosítása az iskolában és otthon is. Mégis, vajon kinél mi válik be jobban?

shutterstock_337964138.jpg

A multitasking, azaz a megosztott figyelem, a több feladat párhuzamos elvégzése nem mindenkinek megy egyformán jól. Ez egy képesség, mely ugyan bizonyos helyzetekben előny, ám egyre több kutatás mutat rá, hogy a figyelmünk megosztása túlzott stresszt jelent, szorongást okoz, és akár depresszióhoz is vezethet. 

A zene melletti tanulás előnye 

Ha zene vagy egyéb hang mellett tanulunk, a figyelmünk mindenképp megoszlik. Egyrészt olvassuk a szöveget, elvégezzük a feladatot, de a zenére még akkor is figyelni fogunk, ha közben nem énekelgetjük a szöveget. Egyes kutatások szerint ez hatékonyan fejlesztheti azt a képességünket, hogy egyszerre több dologra megfelelően koncentrálni tudjunk, ami a legtöbb munkahelyen manapság már nagy előnyt jelent. Tehát elképzelhető, hogy a korai, zene melletti tanulással a multitasking képességüket is fejleszthetik a gyerekek, de a figyelem megosztása el is terelheti őket az adott feladattól.

shutterstock_251933845.jpg

Miért rossz zene mellett tanulni? 

Hiszen ha megszólal a kedvenc dalunk, akkor is eltereli a figyelmünket, ha nem akarjuk. Ismerjük a ritmusát, amit egyszer csak dobolni fogunk a lábunkkal és nagyon valószínű, hogy végül a refrénre mi is beszállunk. Megakad a tanulás, elvesztem a fonalat, kész.  

De akkor mit hallgassunk? 

A kedvenc zenénk eltereli a figyelmünket, a nagy csend idegesít. Akkor mit hallgassunk munka és tanulás közben? 

Georgi Lozanov professzor a nyelvtanulás terén egy új módszert vezetett be. Az ő elméletei és kutatásai után bizonyították azt is, hogy a barokk stílusú zenék nem hogy nem zavaróak, de kifejezetten hatásosak, ha tanulás közben hallgatjuk őket. Ennek oka, hogy a ritmusuk nagyon hasonló a szívverés ritmusához, így egy olyan nyugodt, koncentrált állapotot érhetünk el vele, ami eredményesebbé teszi a tanulást. De ebben az esetben is fontos, hogy csendesen, csak háttérzajként használjuk ezeket a dallamokat. A professzor munkája nyomán végzett kutatások szerint a következő zenékkel érdemes próbálkozni:  

Ráhangolódás, passzív rész: 

Corelli – Concerti Grossi

Händel – Vízi zene

J. S. Bach – G-dúr Fantasia

Vivaldi – Öt koncert 

Az aktív tanulás része: 

Beethoven – D-dúr hegedűverseny, Op. 61

Csajkovszkij – B-moll zongoraverseny

Mozart – 7. D-dúr koncert

Beethoven – 5. Esz-dúr zongoraverseny

A fehér zaj ereje 

A gyermekek altatása kapcsán itt írtunk már a fehér zajról, melyet bizonyos esetekben a tanuláshoz is érdemes kipróbálni.  

A fehér zaj egy kutatás szerint nagyon jó hatással van a figyelemzavaros gyermekek teljesítményére. A kísérlet során egy középiskolai osztály tanóráin játszották le a fehér zajt, és közben figyelték, hogy a gyerekek hogyan reagálnak a hallottakra. A végeredmény pedig az volt, hogy a figyelemzavaros gyerekek jobban koncentráltak, javult a memóriájuk, és így a teljesítményük is. Ám azoknál a diákoknál, akiknél nem volt szó figyelemzavarról, a zajszint emelésével párhuzamosan csökkent a teljesítőképesség.  

Mindezek alapján visszakanyarodhatunk oda, ahonnan cikkünk elején indultunk: nem vagyunk egyformák. A hangok, a dallamok, a zajok mind-mind máshogyan hatnak ránk. Érdemes próbálgatni, milyen dallamok segítenek a koncentrációban, és milyen zenétől érezzük magunkat kellemesebben. De fontos, hogy bármit is hallgatunk, figyeljünk oda a megfelelő hangerőre, és vigyázzunk a hallásunkra tanulás közben is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr815217162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása