HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Bármi is a problémánk, az egyszerű, könnyű, ráadásul olcsó megoldásoknak könnyű elcsábulni. Aztán persze sokszor a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az olcsó húsnak bizony híg a leve: nem működik, hamar elromlik, eltörik, megbízhatatlan a sokszor nem ellenőrzött forrásból vásárolt eszközünk. Ám míg egy műszaki cikk, egy használati tárgy vagy bútor esetében a bosszúság és az anyagi kár a legnagyobb veszteségünk, ha hallókészülékről van szó, ennél sokkal többet kockáztatunk. Márpedig a gyógyászati segédeszközök, az egészségügyi termékek piacán óriási a verseny, és ebből nem maradhatnak ki a szélhámosok sem. 

shutterstock_1185179212.jpg

Betegek és hiszékenyek a célkeresztben

Aki beteg, aki szembesül a teste gyengeségével, aki valamilyen zavaró tünettel, vagy fájdalommal küzd, bármit megtenne a gyógyulásáért. Keresi a lehetőségeket, ami manapság már nem merül ki abban, hogy az orvosához, gyógyszerészéhez, vagy a családtagjaihoz, barátaihoz fordul. Az interneten két kattintással utánanézhetünk bármilyen tünetünknek, és onnan már nincsenek messze a megoldások, sőt, az álmegoldások sem. Az internet pedig tele van hazugsággal is, aminek egy hiszékeny, betegségére megoldást kereső ember könnyen bedől. Jó marketing szöveggel árult, hatékonynak hazudott, nem létező pozitív visszajelzéseket tartalmazó oldalakon reklámoznak hallókészülékeket, illetve halláserősítő eszközöket is. 

Ezek az eszközök a legjobb esetben is csak egyetlen dolgot tudnak: felerősítenek minden hangot és zajt, majd azt továbbítják egy hangszóróba, ahogy tőlük telik. Számtalan sebből vérzik egy ilyen eszköz, de nézzük, hogy mit ígérnek ezek a hallókészülékek. 

shutterstock_407013514.jpg

Mindenkinek, mindenre?

A leghamarabb a tévében, újságokban is reklámozott eszközökbe futunk bele. Ezek egyik népszerű darabját teszteltük is, itt írtuk meg a szomorú tapasztalatokat. Ez az eszköz a szokásos reklámszöveggel operált, és mindent ígért, amit hallani akartunk: 

  • diszkrét, kis méretű, senki sem veszi észre, hogy viseljük
  • kényelmes, mindkét fülhöz ugyanúgy illik
  • audio nanoprocesszorok - a legmodernebb technológia
  • hallásjavítás, zajcsökkentés, a halláskárosodások által okozott fejfájások és migrének minimalizálása
  • mindenki számára jó, a hallásvesztés mértékétől és fajtájától függetlenül
  • gyorsabb és pontosabb hanghullám-rögzítés
  • a szilikon betétek miatt csak a magas hangokat erősíti
  • a hanghullámok azonnal megváltoztatják az agyhoz vezető frekvenciát

De végül kiderült az is, hogy “mindenkinek szól, aki a halláskárosodással küzd. A készülék alkalmas a nők és emberek, sőt, minden korosztály számára.”  

Meglepetést nem fog okozni a teszt eredménye: a 30 ezer forintos készülék nem azt tudta, amit ígért. Pedig olcsó, mondhatnánk, de még ez sem lenne igaz. Hiszen nem működő, rossz megoldást ennél is jobb áron találhatunk. 

Egyenesen Kínából

A nagy kínai online áruházakban minden kapható. Nem maradhatnak ki a hallókészülékek, illetve hallássegítő készülékek sem. A fenti, 30 ezer forintos eszköz is onnan származik. Valószínűleg egy fillérekért, nagy tételben beszerzett eszköz ez is, amit sokszoros áron forgalmaztak

alifules.jpg

Ezek a hallókészülékek ugyanazt, azaz mindent ígérnek. Minden fülbe illő kialakítást, minden hang környezetben azonos működést, problémától független megoldást. De hogy lehet az, hogy amíg egy hallásközpontban audiológusok és orvosok alapos, szakértő vizsgálata előzi meg a hallókészülék speciális beállítását, addig két kattintással is van megoldás? Hát valójában sehogy.   

A valódi megoldás

A fül egy nagyon érzékeny szerv, a halláscsökkenés pedig számtalan okból bekövetkezhet. Ha a nagyothallás tüneteit tapasztaljuk, mindenképp forduljunk szakemberhez, és ne dugdossunk bármilyen műanyag, ismeretlen eredetű és működésű eszközt a fülünkbe. A változatos minőségben működő (vagy éppen nem működő), ellenőrizetlen eszközök használni biztosan nem fognak, de előfordulhat, hogy még ártanak is. A rossz minőségű műanyag, a túl nagy hangerővel bekapcsoló és működő készülék fülgyulladást, hallásromlást is eredményezhet.

shutterstock_1082782478_1.jpg

Az olcsó eszközök pedig hiába nem kerülnek sokba, végül nem fogjuk használni őket. Ezekkel szemben a halláscentrumokban vagy orvosnál egy speciális, mindenre kiterjedő ingyenes hallásvizsgálat előzi meg a hallókészülék viselését. Sőt, lehetőség van próbahordásra is, ami fontos ahhoz, hogy a megfelelően behangolt eszköz a lehető legjobb hatékonysággal működjön. Ugyanez az interneten rendelhető termékekről nem mondható el, ha meghibásodik, nem tudunk kihez fordulni, így végül az a kevés pénz is ablakon kidobottként végzi. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr9715098902
süti beállítások módosítása