HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Sok kismama aggódik amiatt, hogy a méhében fejlődő magzatot nem éri-e károsodás, amikor várandós édesanyaként zajos környezetben tartózkodik. Azt tudjuk, hogy vannak szakmák, ahol kiemelten fontos a munkavégzés alatti hallásvédelem: építkezéseken, repülőtéreken, hangosabb gépekkel üzemelő gyárakban óvniuk kell az alkalmazottaknak a fülüket. De mit érzékel a zajból a magzat és milyen hatással lehet rá? Van miért aggódni? 

shutterstock_1277854501.jpg

A fül fejlődése 

A hallószervek nagyon korán fejlődésnek indulnak: a fejlődés jelei már a magzat első heteiben láthatóak, a terhesség harmadik hónapjára pedig már tökéletesen működik a fül belső része, a hallószerv.  Ezzel a magzat ugyan hallja a hangokat, az édesanyja testének és a külvilágból beszűrődő zajokat érzékeli, de mivel az agya ezeket nem tudja jelentéshez kapcsolni, pusztán egymástól nem megkülönböztethető zajokként érzékeli őket. 

A bárányok hallgatnak 

Azt, hogy pontosan mit hall egy magzat, nagyon nehéz megállapítani. Ám egy furcsa, de nagyon érdekes kísérlet sok kérdésre választ adott. 

shutterstock_1059280988.jpg

A Florida Egyetem kutatói egy kis báránnyal végeztek el egy méhen belüli hallásvizsgálatot, amihez egy apró műtét után a belső fülbe ültetett elektródákkal tudták mérni a hangok hatására keletkezett elektromos jeleket.

Mivel a birkák anatómiai arányai nagyon hasonlóak az emberhez, az itt mért értékek valószínűleg egy emberi méhben is azonosak. A kutatók az anyajuh mellett hangosbeszélőbe beszéltek, így megfigyelhették, hogy milyen frekvencia milyen erővel jut el a magzathoz.  

Jó hangszigetelés 

A kutatás arra az eredményre jutott, hogy az alacsonyabb frekvenciájú hangok könnyebben bejutnak az anyaméhbe, de a magasabb frekvenciájúak tompulnak. Ezek alapján elmondható, hogy a magánhangzókat viszonylag tisztán hallja a magzat, ezáltal a beszéd dallamát is jól érzékeli, ám a mássalhangzók nem nagyon jutnak el hozzá. 

shutterstock_334846175.jpg

Az eredmény megnyugtató, hiszen épp a halláskárosító frekvenciát szűri ki az anyaméh, így nem kell aggódni azért, ha az édesanya hangos környezetben van. A magzat hallja a hangokat, az édesanyja testének és a külvilágból beszűrődő zajokat érzékeli, de biztonságosan letompítva.

Az viszont nagyon fontos, hogy az édesanyák továbbra is megfelelő védelem mellett tartózkodjanak zajos környezetben, illetve ha úgy érzik, hogy probléma van a hallásukkal, forduljanak szakemberhez, illetve kérjenek időpontot egy ingyenes hallásvizsgálatra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr5915008612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása