HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Közeledik a húsvét, készülünk az ünnepre. Ez a tavaszi nagytakarítás ideje is, csillognak az ablakok, friss virág kerül a vázába, fő a sonka, sülnek a sütemények, várjuk a vendégeket egy közös ebédre, vagy vacsorára. Napokon át örömmel készülünk az alkalomra, de talán vannak olyanok a szeretteink között, akiket szorongással tölt el egy családi összejövetel gondolata is. Hogy kezeljük, ha halláscsökenéssel, hallókészülékkel élő ül az asztalunknál?

shutterstock_257311219.jpg

Figyeljünk a jelekre!

A halláscsökkenéssel szembenézni nem mindenkinek könnyű. Idősebb korban is előfordul, hogy valaki nehezen szánja rá magát a hallásvizsgálatra, a fiatalabb korosztály pedig kifejezetten nehezen néz szembe ezzel a problémával. A halláscsökkenés és a hallókészülék viselése sokaknak sajnos még mindig egyet jelenthet az öregedéssel, így a fiatalabb korosztályból érintettek gyengeségnek, kínosnak ítélhetik, ezért sokszor nem foglalkoznak vele. Pedig a nem kezelt halláscsökkenés komoly szorongásokat okozhat. 

Nagyothalló, hallókészülékes rokonunknál könnyebb dolgunk van, de mit tegyünk, ha csak jelek utalnak a halláscsökkenésre? És mik lehetnek ezek a jelek, amik arra utalhatnak, hogy gond van a hallással? 

shutterstock_521580091.jpg

 • Nem érti pontosan, mit mondtunk neki, gyakran félrehall szavakat és visszakérdez.
 • Mivel a magasabb hangokat nehezebben hallja meg, nagyobb gondot okoz neki a nőkkel és gyermekekkel való beszélgetés.
 • Sem a TV-t, sem a zenét nem hallja azon a hangerőn, ahol a többi jelenlévő.
 • Ha nagy a zaj, többen beszélgetnek egyszerre, még kevésbé érti, amit neki szánunk.
 • Nem pont úgy válaszol, vagy reagál, ahogy az kérdés, vagy a téma alapján elvárható lenne.

Gyakori, hogy a fenti tünetek észlelése után a halláscsökkent inkább kerüli a társasági eseményeket, ami viszont elszigeteltséghez, szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Ezért fontos, hogy figyelmesek és empatikusak legyünk és ha csak lehet, kérdezzünk rá a problémára. Ajánljuk fel a segítségünket, mutassunk neki cikkeket, posztokat, képeket a hallókészülékekről és ha csak tehetjük, kísérjük el egy hallásvizsgálatra. 

Így segítsünk a halláscsökkenéssel elő vendégnek

De mit tegyünk, ha már biztos a halláscsökkenés, vagy ha hallókészülékes van a családban? Néhány apró figyelmességgel mindenki számára komfortosabbá tehetjük a vendégséget. 

shutterstock_371492779.jpg

 • Találjuk meg azt a hangerőt, ami biztonsággal hallható, de nem túlzott és azt tartsuk egyenletesen.
 • Felesleges és bántó a hallhatónál hangosabban kommunikálnunk. A halláscsökkenés nem értelmi fogyatékosság, nyugodtan beszéljünk úgy, mint bárki mással, csak a hangerőn kell változtatni.
 • Ha azt kéri, hogy ismételjük meg a szavainkat, akkor nem voltunk elég érthetőek. Legyünk türelmesek és nyugodtak.
 • Sokat segít, ha látszik a szánk és szemben helyezkedünk el a partnerünkkel.
 • Ne együnk, rágózzunk, igyunk beszéd közben, mert az nagyon érthetetlenné teszi a beszédünket.
 • Ha étteremben vacsorázunk, válasszunk olyan helyet, ahol nem szól hangos zene és nincsenek sokan.
 • Az otthoni ünnepi étkezéseknél is hanyagoljuk a háttérzenét és ültessük olyan helyre szerettünket, ahonnan mindenkire kényelmesen rálát.

A hallókészülék épp olyan, mint egy szemüveg. Ha szükség van rá, sokat segít és vele továbbra is teljes életet élhetünk, ezzel a néhány apró figyelmességgel azonban még kényelmesebbé tehetjük a hallókészülékkel élők életét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1314769014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.