HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Mindig érdemes olyan emberekkel megismerkedni, akik életük nehézségeik ellenére is igazán pozitívak és derűsek tudnak maradni. Jó példát mutatnak, az ő történeteiket megismerve mi is erőt kaphatunk és jelen esetben, ha hallásproblémáink vannak, bátorságot nyerhetünk tőlük ahhoz, hogy szakemberhez forduljunk. Egy ilyen pozitív példa Ibolya, akinek történetét már 5 évvel ezelőtt megismerhettük, de most újra beszélgettünk vele. 

img_20190323_155645.jpg

Györe Sándorné, Ibolya ugyan nyugdíjas, de jelenleg is aktív hölgy, akiből telefonon át is csak úgy süt a vidámság és az életszeretet. Pedig a vele készült interjúból kiderül, hogy az élete sem volt mindig zökkenőmentes, a hallásával pedig már életének kezdete óta gondja volt. 

Egy végzetes mozdulat 

Ibolya halláscsökkenése egy csecsemő korban elszenvedett orvosi hibának köszönhető. Nehéz indulat nélkül hallgatni, amikor elmeséli, hogy egy középfülgyulladás kapcsán az a kezelőorvos, aki alkoholt fogyasztott a beavatkozás előtt, nem szakszerűen szúrta fel a fülét. A felelőtlen orvos szakszerűtlen, szörnyű beavatkozása következményeként a kislány dobhártyája perforált, azaz beszakadt. 

Ennek a sérülésnek súlyos hatása volt a kislány hallására és így az egész életére. Ibolya egész kisgyermekkorában rendszeres középfülgyulladástól szenvedett, folyamatosan gennyes váladék folyt a füléből, lázas volt és nagyon erős fej- és fülfájás kínozta. 20 éves volt, amikor egy fülműtét időlegesen megszüntette panaszokat, de a gyulladás később is többször fellángolt. Amióta viszont hallókészüléket visel, a középfülgyulladással járó panaszok végleg megszűntek. 

A kicsúfolt kislány nem adja fel 

A sérülés és a gyulladás következtében Ibolya hallása folyamatosan romlott. Hiába volt egyértelmű, hogy indokolt lenne a hallókészülék viselése, sokáig fel sem merült, hogy szükség van rá. Ibolya viszont mindig is tisztában volt vele, hogy a hallása csak külső segítséggel javítható, aminek ő inkább örült, mint bánkódott volna miatta. Hiszen tudta, hogy így van mód a hallása javítására. 

A csökkent hallás nagyon megkeserítette a kislány életét, csúfolták, kiközösítették, a halláscsökkenést pedig figyelmetlenségnek minősítették. A hangosabb beszédért kinevették, de  már ekkor látszott, hogy Ibolya milyen kitartó és nem adta fel: magnót használt, hogy megtanulja a normális hangerőt. Elhatározta, hogy teljes életet fog élni és ennek érdekében megtanult szájról olvasni. Ennek felnőttként is hasznát vette, illetve a hallókészülék használatát követően is jól jön, amikor pl. fürdőzés közben nem visel készüléket. 

Az életminőség visszanyerése 

Gyermeke hatására csináltatta meg az első hallókészülékét 2001-ben, amit egy-két hét alatt meg is szokott. Elmondása szerint furcsa volt olyan hangokat hallani, amikkel azelőtt nem találkozott, így az egyszerű neonsercegés, vagy vízcsöpögés kezdetben idegesítette és feleslegesnek érezte. 

2007 óta két készüléket visel, de ettől sem idegenkedett. Ezek használata sem okozott nehézséget, ráadásul a hajviseletének köszönhetően észre sem lehet venni, hogy viseli őket. 

Az öt évvel ezelőtt készült interjú idején épp készülékcsere előtt álló Ibolya akkor nagyon várta az új hallókészülékeit. A fül mögötti készülék hallójárati része apróbb, így azt remélte, hogy a pici alkatrésznek köszönhetően megszűnik a dugultság érzés és még  ezáltal még komfortosabb lesz a készülék viselése. Most ismét készülékcsere előtt áll, de a jelenlegi is nagyon bevált, valóban kisebb a dugultság érzés és a háttérzajok kiszűrése is alaposabb. De Ibolya türelmes is, tudja, hogy a technológia folyamatosan fejlődik és minden cserénél jobb és jobb készülékek közül tud választani. Tudja, hogy a megfelelő hangoláshoz is türelemre és nagy koncentrálásra van szükség, de az Amplifon Hallásközpontban vele dolgozó Kiss Virág szakértelmének és odafigyelésének köszönhetően tökéletesen elégedett a készülékei működésével. 

Jól példázza a halláskárosodáshoz való pozitív hozzáállás, hogy Ibolya nemrég meglátogatta Angliában élő rokonát, ahol kíváncsiságból részt vett egy hallásvizsgálaton. Itt dermedten közölték vele, hogy perforált a dobhártyája és feltették a kérdést: hogy tud ezzel együtt élni? “Simán, már 68 éve gyakorlom” - válaszolta nevetve.

Új korok, új készülékek

Az következő hallókészüléktől a háttérzaj még alaposabb kiszűrését várja, hiszen ilyen halláskárosodás mellett a háttérzaj nagyon zavaró és erősen csökkenti a hallás minőségét. Tudja, hogy nem érdemes a hallókészülékeket az árukról megítélni és nem is szabad az olcsóbbat választani csak az ára miatt. Mindenki másképp beteg, mindenkinek más készülék javítja az életminőségét, így fontos hogy a problémához leginkább passzoló készüléket hordja az, akinek szüksége van rá. 

“Van aki nem tud hallókészüléket viselni, én viszont nem tudok élni nélküle” - mondta a hölgy, aki ha már 1-2 napig nem hordhatja a készüléket, például javítás miatt, az már nagyon kellemetlenül érinti a napjait. 

Kontrollra rendszeresen, negyedévente jár. Mivel sokat hordja a hallókészülékeit, a napi 24 órából 16-ot bekapcsolva töltenek, így gyakran van szükség elemcserére, de a készülék műanyag részének cseréjét is gyakran kéri. Mivel együtt él a készülékkel, fontos hogy az kényelmes legyen és tökéletesen működjön, a műanyag részek pedig idővel megkeményednek és eldugulnak. 

Ibolya bátorsága és jókedve töretlen, a története talán sokaknak ad erőt ahhoz, hogy szembenézzen a hallásproblémájával, és ne tartson a hallókészülék viselésétől sem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr9814718825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása