HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Vannak munkák, ahol viszonylag egyértelmű, hogy megfelelő védelem nélkül miért is lehetnek károsak az egészségre, azon belül is a hallásra. A gyárak, építkezések, repülőterek mind olyan hangos környezetet jelentenek, ahol elkerülhetetlen és kötelező is a hallásvédelem. De vannak meglepő szakmák, ahol szintén számolni kell a zajártalommal. Ilyen az óvónők munkája és open office-ban ülő dolgozók. 

shutterstock_1085832746.jpg

Mit nevezünk zajnak?

Minden olyan hangot, ami kellemetlen, zavaró és a hallószerveinkre káros lehet, zajnak nevezünk és jobban tesszük, ha védekezünk ellene. De fontos, hogy ne csak az erős, hangos zajokra gondoljunk, hiszen a kisebb intenzitású, állandó zajok is befolyásolják a kedélyállapotunkat, zavarják a pihenésünket, illetve egy munkahely esetében nem is tudunk miattuk koncentrálni. 

zajszint_hallaskarosodas.jpg

Az erősebb hangok hatására megemelkedik a vérnyomás, gyorsul a szívverés és megváltozik a vérkeringés is. Ha pedig tovább emelkedik a zaj intenzitása, a hallószerveink is károsodhatnak. 

Ahonnan nem is várnánk

Európában az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EMBEÜ) vizsgálja és munkavédelmi törvények betartását. Egy vizsgálatuk szerint a leggyakoribb foglalkoztatásból adódó megbetegedés a zaj okozta halláskárosodás: a munkavállalók 7 százalékának van munkához kötődő hallási zavara. 

shutterstock_633468914.jpg

A folyamatos zajártalom idővel halláscsökkenést eredményez. Ha egyértelműen hangos környezetben dolgozunk, akkor a munkaadónk köteles gondoskodni a megfelelő felszerelésekről, ezekről itt írtunk részletesebben. Ám mi van akkor, ha nem a klasszikus, zajos munkahelyek egyikén töltjük a napunkat hanem egy open office, azaz egylégterű irodában a számítógép előtt ülve? 

Egy open office-ban ülve  átlagosan 70 dB erősségű zaj vesz körül. A 66/2005. (XII.22.) EüM rendelet szerint 80 dB alatt nincs gond, a munkaadónak nem kell védelmet biztosítani, de az Index kísérlete szerint egy ilyen irodában 24, “csendesen” a gépe előtt ülő ember 65-75 dB zajt okozott, de előfordultak 85 dB-t is meghaladó pillanatok is. 

shutterstock_1048652681.jpg

Sokan egy helyen

Azt tudjuk, hogy a tartósan 85 dB körüli zajterhelés már maradandó károsodást okoz, ez a hangerő kb. egy fűnyíró hangereje. Egész nap egy nyitott irodában, több tucat ember között dolgozva az ott töltött 8-10 óra alatt még akkor is nagy zajterhelés szedünk össze, ha alapvetően egy csendes környezetről van szó. A gépek zúgása, a kollégák folyamatos beszédhangja zavaró, ami ellen a legtöbben zenehallgatással próbálnak védekezni, sokszor az ajánlottnál jóval nagyobb hangerőn, így végül lehet hogy a munkájukra jobban tudnak koncentrálni, de a hallásuknak csak még tovább ártanak. 

shutterstock_543158431.jpg

Csak hangos zenét ne!

Ha a munkahelyünkön magas  a zajterhelés és sokszor érezzük azt, hogy nem tudunk koncentrálni a minket körülvevő kollégák miatt, a legjobban egy gyógyszertárban is kapható, egyszerű füldugóval járunk. Erről itt írtunk bővebben. Ha viszont inkább a zenehallgatást választanánk, használjunk jó minőségű fejhallgatót, ami kialakításának köszönhetően eleve kiszűri a külső zajokat és tiszta hangjának köszönhetően nincs szükség nagy hangerőre ahhoz, hogy kizárjuk a zavaró hangokat. A túl hangos zene rendszeres hallgatásával többet ártunk, mint használunk: az eredménye fülzúgás, vagy akár tartós halláscsökkenés is lehet, ne kockáztassunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2514591122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása