HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Az, hogy a látássérülteket vakvezető kutyák kísérik, már megszokott dolog. A mozgássérültek, epilepsziás betegek életét is megkönnyítheti egy speciális kutya, de amit kevesen tudnak, hogy hallássérülés esetén  egy kutya is megkönnyítheti a sérült életét. A hangjelző kutyák rengeteg segítenek a hallássérülteken, de vajon mit tud és hogyan jelez a gazdájának egy ilyen kutya? 

shutterstock_390473038.jpg

Egy beteg, vagy fogyatékkal élő ember igazi, hű társa lehet egy kiképzett segítő eb, aki minden helyzetben mellette áll és akire mindig számíthat. Ahhoz viszont, hogy az ember és állat között ez a különleges, bizalmi kapcsolat létrejöhessen, egy ilyen kutyának hosszú utat kell bejárnia. Már kölyökként gondos, hozzáértő szakemberek választják ki a feladatra, ezt követően pedig hosszú és komoly kiképzést kapnak, hogy végül a gazdájukhoz kerülve biztosan tudják a feladataikat. 

A kiválasztás

 Ha felmerül az igény egy segítő kutyára, jeleznünk kell a kérést egy képzéssel foglalkozó egyesületnél, ahol önkéntesek segítenek megtalálni és kiképezni a megfelelő állatot. Ezután több szempontot figyelembe véve megkezdődik a kutya keresés, majd miután megtalálták a munkára legalkalmasabb kölyköt, 1,5-2 év komoly tanulás is szükséges lehet ahhoz, hogy az adott ebből segítő és megbízható társ válhasson. 

shutterstock_708732331.jpg

 

Magyarországon egy 2017-es összegzés szerint 9 hallássérült-segítő, 22 mozgássérült-segítő, 2 rohamjelző, 32 személyi-segítő, 182 vakvezető és 354 terápiás kutya dolgozik.A hangjelző kutyák kiképzése hosszú ideig tart, de ma már egyesületek foglalkoznak a képzéssel és a tájékoztatással.

Ugatás helyett

Ezek a segítő kutyák hang helyett bökéssel és egyéb érintéssel jeleznek a gazdáiknak: odavezetik őket a megtanított, fontosnak ítélt hang forrásához, jelzik ha csöng a telefon, vagy kopognak az ajtón.  

Tudják, hogy az ébresztőóra hangját hallva fel kell kelteni a gazdit, de ugyanígy figyelmeztetnek más csörgésekre is: a tűzjelző, vagy a főzésre használt jelzőóra megszólalása esetén is jelzik a hangot a gazdájuknak. 

A legnagyobb különbség a hangjelző kutya és a többi segítő kutya között, hogy ezek az állatok nem parancsra dolgoznak. Nehéz dolguk van, hiszen meg kell tanulniuk a hangokat, amikre utána maguktól kell reagálniuk és önállóan megoldani a hozzá kapcsolódó feladatot.

Több, mint testőr

 A segítő kutyák azonban nem csak egyszerű jelzők, akik a hétköznapi tevékenységek elvégzését könnyítik meg a hallásértült ember számára. Egy ilyen kutya valódi társ, a jelenléte különösen gyerekeknél van óriási hatással a gazda lelkiállapotára is. A segítő kutya társaságában egy hallássérült  kevésbé érzi magát kiszolgáltatottnak, magabiztos lehet, ha egy kutya kísérheti mindenova és így könnyebben megy a sérült és az ép emberek közti kommunikáció is.

Mi is segíthetünk

 A segítő kutyák munkája nehéz, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mivel zavarhatjuk meg ezt a fontos munkát. Minden ilyen, szolgálatban lévő kutyát zavarunk, ha kérdés nélkül megsimogatjuk, a saját kutyánkat közel engedjük hozzá, etetni akarjuk, vagy füttyögünk, szólunk neki. Márpedig ezek a kutyák a nap 24 órájában támogatják a gazádjukat, legyünk rájuk tekintettel és segítsük őket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7514102887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása