HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Vannak érzékeny és kevésbé érzékeny emberek, illetve lehetünk épp türelmetlenebbek és ingerültebbek is, amikor nehezebben viseljük a külvilág apró zajait. Stresszes időszakban, éhesen, fáradtan vagy egyéb gondoktól gyötörten mindenki rosszabbul reagál a környezetére, de vannak olyanok, akiknek ehhez nem kell semmi különös helyzet vagy állapot. Ők azok, akik bármikor megőrülnek attól, ha szotyit ropogtatnak a közelben, ha csámcsognak a szomszéd asztalnál, vagy éppen valaki dobol az ujjával. Ez pedig nem egy egyszerű túlérzékenység, hanem bizony egy rendellenesség: a mizofónia.
shutterstock_1289320165.jpg

komment

Utazás előtt a fürdőruha és a napolaj mellett jó esetben egy alapvető szereket tartalmazó úti patika is kerül a bőröndünkbe. A nyaralást tervezve átgondoljuk, hogy milyen egészségügyi problémákra kell felkészülnünk, így a megfázásra, lázra, gyomorrontásra való szerek a leggyakoribb útitársaink. Ha viszont érzékeny a fülünk a huzatra, vagy hallókészülékünk van, nem árt speciális figyelmet szentelnünk erre a területre. Ha a fülünk döntene, a következőket biztosan magával vinné a nyaralásra. 

shutterstock_594935243.jpg

komment

Ugyan a meglévő hallásproblémáinkat vitamindús étkezéssel nem tudjuk meggyógyítani, de a megelőzés érdekében érdemes a táplálkozásunkra a fülünk kedvéért is odafigyelni. Az egész szervezetünk hálás lesz, ha a következő tápanyagokkal rendszeresen ellátjuk, de a fülünknek különösen szüksége van ezekre a vitaminokra. Ilyenkor nyáron pedig nincs is olyan nehéz dolgunk, a friss zöldségek és gyümölcsök időszakában nem esik nehezünkre a vitamindús táplálkozás. 

shutterstock_1215474727.jpg

komment

Ha szédülünk, vagy nem jó az egyensúlyérzékünk, akkor bizony előfordulhat, hogy a fülünk betegségéről van szó. Az egyensúly érzékelésért ugyanis a belső fül felel. Ha az itt található hallóideg, a csiga és a három félkörös ívjárat nem működik megfelelően, megbetegszik, vagy az idegsejtek károsodnak, akkor szédülni fogunk. Ezekről az esetekről itt írtunk bővebben

shutterstock_534094786.jpg

Ha felmerült a fülbetegség gyanúja, elsőként mindenképp vizsgáltassuk ki! Ha azonban nincs ilyenről szó, érdemes foglalkoznunk az egyensúly fejlesztésével: vannak sportok, amelyek kifejezetten pozitív hatással vannak erre a képességünkre. Most azok közül ajánlunk párat, amelyeket a nyári hónapokban érdemes űzni.

komment

A nyári hónapokban a fiatalabb generáció többet jár koncertekre és bulikba, hiszen végre jó idő van, melegek az esték és ilyenkor mozdul ki mindenki, amíg csak lehet. Egymást érik a fesztiválok, ahol koncertről koncertre járva töltik a napot, aztán mire véget ér a fesztivál, jön a fülfájás, a fülzúgás és a mindenféle felsőlégúti probléma. De hogy előzhetjük meg mindezt? 

shutterstock_298767080.jpg

komment

A halláscsökkenést nem csak azért kell komolyan venni, mert a teljes élethez és a kényelmes, biztonságos, kiegyensúlyozott hétköznapokhoz szükség van az ép hallásra, hanem mert az elhanyagolt nagyothallás komoly lelki problémákat is okozhat. Egy új kutatás kimutatható összefüggést talált az időskori halláscsökkenés és a depresszió között. 

shutterstock_759308722.jpg

komment

A címben feltett kérdés persze nem teljesen pontos, hiszen valójában csak a külső fül hiányáról van szó. Tehát a kérdés egész konkrétan: hogy lehetséges, hogy a madarak úgy is hallanak, hogy hiányzik a külső fülük? 

shutterstock_492572695.jpg

komment

Aki egész évben úszni jár, az nem most szembesül ezzel a problémával, de akinek a fürdés csak nyári sport, az most nagyon figyeljen. A strandolás közben fülünkbe kerülő víztől -  akár édes, akár sós, akár klóros vízről van szó - fülgyulladást is kaphatunk, így fontos, hogy mielőbb kikerüljön onnan. De nem mindegy, hogy állunk neki az eltávolításának.

shutterstock_793940053.jpg

komment

Közeledik a várva várt szabadság, végre utazunk! A bőröndök bepakolva, útlevél a zsebünkben, irány a nagyvilág. Érkezés után kipakolunk és megkezdődik a nyaralás, ami után kipihenve, kisimulva állhatunk vissza a munkába. Vagy karikás szemmel és kialvatlanul. A nyaralás alatt ugyanis sok apróság zavarhatja meg a pihenést, de ezekre fel lehet és fel is kell készülni. Mik a leggyakoribbak? 

shutterstock_255477700.jpg

komment

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb előrejelzése szerint 2050-re 900 millió halláskárosult ember él majd a Földön. Ez hatalmas szám, főleg, ha megnézzük, jelenleg hány ember él kisebb-nagyobb halláscsökkenéssel. A felmérések szerint 5 évvel ezelőtt 360 millió ember szenvedett halláskárosodásban, ez a szám 2018-ra 466 millióra nőtt, ebből 34 millió fő gyermek.

shutterstock_184679528.jpg

komment

A mindennapok során elszenvedett zajterhelés gyakran jelent veszélyt a hallásunkra. A környezetünk hangjai, a közlekedés, a munkahelyünk, egy koncert, egy sportesemény vagy akár egy szombat esti mozi mind újabb és újabb terhelést jelent a fülünknek. A túl erős hangoktól azonban nem csak mi szenvedünk, hanem a környezetünk is. A hangszennyezés ugyanis befolyásolja az egész bolygónk életét.

shutterstock_1144604960.jpg

komment

A nagy multiplex mozik egymással versengve hirdetik a fantasztikus látványt és a szuper hangzású vetítéseiket, amelyek általában valóban lenyűgözők. Ám míg az óriási vászon valóban látványos élmény, a túl erős hang sokszor zavaró is lehet. A különösen érzékeny hallásúaknak pedig akár fájdalmas is. De milyen hangosak ezek a mozik, és miért van ilyen erős hangra szükség?

shutterstock_268862822.jpg

komment

Az útipatika összeállításánál vannak alapvető gyógyszerek, melyek minden csomagban ott lapulnak: fájdalom- és lázcsillapítók, gyomorfertőtlenítők, ragtapaszok. Az egyéni érzékenységtől függően pedig bekerülhet a fülcsepp, a füldugó vagy akár a sóval töltött zokni is.Ismerős?

shutterstock_45698743.jpg

komment

A hallásunkat sok minden veszélyezteti, de az egyik leggyakoribb probléma a zajterhelés. A zajjal járó munkakörnyezet, a rossz szokások, vagy a zajos életmód mind hatással vannak a hallásunkra, de az, hogy a zaj által okozott halláskárosodás mekkora lesz, több dologtól is függ.

shutterstock_1289545039.jpg

komment

Közeledik a nyár, és alig várja már, hogy újra a kedvenc vízi sportját űzze? Akkor érdemes megismerkedni egy fület és így a hallást veszélyeztető rendellenességgel, ami igen gyakori a népszerű vízi sportokat űzők körében. 

shutterstock_1012453849.jpg

komment

Azt már jól tudjuk, hogy a fényvédelem nemcsak a nyáron, nyaralás alatt, vagy a tengerparton fontos, de minden alkalommal érdemes magunkat bekenni, amikor napsütés éri a bőrünket. A legtöbben sportolás, városi séta, kertészkedés közben sem feledkezünk el a naptejről, ám még mindig van egy óriási hiba, amit gyakran elkövetünk. Testrészek, melyek kimaradnak a védelemből.

shutterstock_1308273448.jpg 

komment

Ha odafigyelünk magunkra és fontos az egészségünk, akkor rendszeresen járunk a korunknak és nemünknek ajánlott szűrővizsgálatokra, évente egyszer csináltatunk egy vérképet és ha gond adódik, szakorvoshoz fordulunk. Így van ez az érzékszerveink esetében is. Ha például elkezdünk homályosabban látni, elmegyünk egy szemvizsgálatra, hátha szemüvegre van szükségünk. A tapasztalatok szerint a hallásunkra azonban nem figyelünk ennyire, pedig többeket érint a halláskárosodás, mint azt hinnénk.

shutterstock_1156159972.jpg

komment

A hallás tudománya bonyolult, de nem nehéz megérteni. A fülünk egy szuper érzékeny műszer, ami jó esetben remekül működik, de amint víz alá merülünk vele, minden megváltozik. A hangok tompák lesznek, az irányuk bizonytalan és nem is tudjuk, mit is hallunk pontosan?

shutterstock_792344716.jpg

komment

A márciusi hallás világnapja alkalmából a az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO egy olyan ügyes telefonos alkalmazást fejlesztett, aminek segítségével kiderülhet, ha gond van a hallásunkkal. Az szakember által végzett alapos vizsgálatot nem pótolja, de rámutat arra, ha szükségünk van egy hallásvizsgálatra.

hearwho.jpg

komment

Egy hallókészülék apró és kényes eszköz, aki vele él, az mindig vigyáz rá, hiszen egy igazi társ, ami nagy segítségére van a mindennapokban. Egy hallókészülékes pontosan tudja, hogy kell ápolni, jó esetben a saját dobozában tartja és mindig tudja, éppen hol találja. Kivéve, amikor nem. Mert néha bizony a hallókészülékek is furcsa kalandokba keverednek.

shutterstock_272673923.jpg

komment

Ha elgondolkozunk azon, milyen foglalkozások jelenthetnek veszélyt az ép hallásra, elsőre az egyértelműen hangos környezet alapján tippelünk. Építőipar, éjszakai élet, gyárak, repülőterek, az itt dolgozók biztosan nagy zajterhelésnek vannak kitéve. Azonban nem mindig ennyire kézenfekvő a dolog. 

shutterstock_1042436269.jpg

komment

Nem is gondolnánk, hogy milyen esetekben okozhat gondot a halláscsökkenéssel élőknek az, ha nem tudják megfelelően használni a telefont. Pedig vannak helyzetek, amikor nem csak egyszerűen bosszúságot jelent a kényelmetlen, vagy nehézkes használat, de komoly veszélybe is sodorhatja azt, akinek gondja van a hallásával.

kepernyofelvetel_433.png

komment

A hallásra veszélyes sportok között már említettük, hogy a rendszeresen motorral közlekedők, vagy a motorsport versenyzők között is gyakori a halláscsökkenés. De mi okozza ezt pontosan és milyen módszerekkel védekezhet az, aki motorra ül? 

shutterstock_1166363185.jpg

komment

A tinnitusnak, azaz a fülzúgásnak számtalan oka van. Hirtelen erős zaj, stressz, különböző, nem fül eredetű betegség következménye is lehet, de az idegrendszer betegségeinek, vagy akár a minket érő stressznek köszönhetően is kialakulhat. Apróságnak tűnik, de a tinnitusban szenvedőket nagyon megviselheti, hogy folyamatosan egy kikapcsolhatatlan, sípoló, zúgó hangot hallanak a fülükben. Egy amerikai tanulmány szerint viszont, ha elég kávét iszunk, azzal megelőzhetjük a súlyosabb fülzúgás kialakulását. 

shutterstock_492832387.jpg

komment

Közeledik a húsvét, készülünk az ünnepre. Ez a tavaszi nagytakarítás ideje is, csillognak az ablakok, friss virág kerül a vázába, fő a sonka, sülnek a sütemények, várjuk a vendégeket egy közös ebédre, vagy vacsorára. Napokon át örömmel készülünk az alkalomra, de talán vannak olyanok a szeretteink között, akiket szorongással tölt el egy családi összejövetel gondolata is. Hogy kezeljük, ha halláscsökenéssel, hallókészülékkel élő ül az asztalunknál?

shutterstock_257311219.jpg

komment