HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Facebook oldaldoboz

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

 

erdekessegek_ful_hallas.jpg

Bár a fülnek és a hallásnak sokszor kisebb jelentőséget tulajdonítunk, mint a szemünknek és a látásunknak, valójában a testünk egy nagyon összetett, fontos műszeréről van szó, amit érdemes jobban is megismerni. Hiszen sok mindent köszönhetünk neki: az emberi kapcsolatainkat, a zenét, sőt, az egyensúlyozásban is nagy szerepe van. És talán a fogmosásban, illetve bűnügyek felderítésében is. 

komment

Az, hogy a látássérülteket vakvezető kutyák kísérik, már megszokott dolog. A mozgássérültek, epilepsziás betegek életét is megkönnyítheti egy speciális kutya, de amit kevesen tudnak, hogy hallássérülés esetén  egy kutya is megkönnyítheti a sérült életét. A hangjelző kutyák rengeteg segítenek a hallássérülteken, de vajon mit tud és hogyan jelez a gazdájának egy ilyen kutya? 

shutterstock_390473038.jpg

komment

Az már tudjuk, hogy a modern hallókészülékek sokkal többet tudnak nyújtani annál, mint ami a köztudatban él róluk. A technológia fejlődésével kisebbek és okosabbak lettek, alkalmazkodtak az új igényekhez és a kezelésük is egyszerűbb, mint valaha. De miben tudnak mást, mint az eddigi eszközök? Az újgenerációs hallókészülékeket bemutató sorozatunkban a ReSound LiNX 3D ™ készüléket járjuk körbe. 

kepernyofelvetel_230.png

komment

Bár léteznek kortól független hallásproblémák, minden korosztályban megvannak azok a jellemző okok, amik a halláscsökkenést okozhatják. Miután megismertük a halláskárosodás típusait, láthattuk hogy a középkorúak, illetve az idősebbek körében milyen problémákkal találkozhatunk, most térjünk rá a csecsemők és kisgyermekek között leggyakrabban előforduló hallásproblémákra. 

shutterstock_193322243.jpg

komment

Aki most találkozik először hallókészülékkel, az el sem tudja képzelni, hogy a múltban milyen eszközöket használtak azok, akiknek baj volt a hallásukkal. A modern eszközök ősei nemcsak méretükben maradtak el a jelenlegiektől, de a hangminőségük sem volt az igazi, ráadásul helyhez kötött volt a használatuk is. Aztán megjelentek az első elektromos eszközök, de hosszú volt az út a jelenlegi apró, okos csodákig. 

hallokeszulek_tori_cimlapkep.jpg

komment

A hallókészüléküket, vagy halláskárosodásukat nem titkoló híres nők után most bemutatunk öt olyan férfit, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ezekről a férfiakról sem gondoljuk azt, hogy gyengébbek, vagy kevésbé férfiasak lennének csak azért, mert halláscsökkenéssel élnek, hiszen mint tudjuk, egy hallókészülék még nem a világ vége. 

komment

A halláskárosodás típusainak megismerése és a  középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okai után most összeszedtük, milyen problémákkal találkozhatunk idősebb korban és milyen megoldásokban bízhatunk. 

shutterstock_134283266.jpg

komment

A halláskárosodás világszerte közel 360 millió embert érint, és bizony a hírességek között is akadnak jó páran, akik bevallottan ezzel a problémával, esetleg hallókészülékkel élnek együtt. De miért is titkolnák, hiszen a szemüveg viselése is elfogadott. 

Gondoljunk csak Jennifer Anistonra, Cate Blanchettre, Zooey Deschanelre, vagy Rihannára, akik nyilvánosan is hordják okuláréjukat, hiszen szükségük van rá. Hozzájuk hasonlóan egyre több híresség vállalja fel halláscsökkenését is, kiállásuk pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy szélesebb körben is feloldódjon a hallásunkkal kapcsolatos szemérmességünk, vagy hogy egyenesen cikinek tartsuk a hallókészülék viselését. 

komment

Egyre melegebb van, megérkezett a strandszezon, közeledik a vakáció is. Az éves szabadságokat a kánikulában igyekszünk víz mellett tölteni, a hétvégén pedig strandra megyünk, vagy a kerti medencében vészeljük át a meleget. A víznek viszont jellemző tulajdonsága, hogy szeret befolyni a fülünkbe. Ha van benne hallókészülék, ha nincs.

shutterstock_247455847.jpg

komment

Felvételről visszahallgatva, vagy mikrofonba beszélve mindenkiben felmerül a kérdés, hogy ennyire béna lenne a hangom? Ha viszont másnak is feltesszük ezt a kérdés, a válasz általában az, hogy dehogy, egyáltalán nem. De akkor miért van az, hogy mi mégis máshogy halljuk? A megoldás a levegőben és a csontjainkban rejlik. 

shutterstock_222261595.jpg

komment

Posztsorozatunk első részében a halláskárosodás típusait jártuk körbe, hiszen érdemes megismerni a hallásvesztés hátterében álló okokat, így könnyebben megértjük, melyik korosztályban jellemzően milyen halláskárosodásról lehet szó. Most a középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okait és megoldásaikat vesszük sorra. 

shutterstock_488711491.jpg

komment

A alapvető higiénia része a fülünk tisztán tartása is, ami gyakran olyan rutint jelent, amivel többet ártunk, mint használunk. A rossz példákat látva olyan módszerek terjedtek el, amiket nagyon nehéz kiirtani a köztudatból, pedig a hallásunk érdeke lenne felhagyni ezekkel a káros szokásokkal. 

A fülünk épp oly érzékeny műszer, mint a szemünk. Egyikbe sem csepegtetünk semmit ész nélkül és nem nyúlunk bele hegyes dolgokkal, gondolhatnánk. Aztán mégis. 

shutterstock_753157804.jpg

komment

A halláscsökkenés hátterében sok dolog állhat, éppen ezért fontos, hogy alapos vizsgálat előzze meg a hallókészülék hordását, hiszen nem mindegy, betegség, károsodás, vagy egyéb hatás okozza a problémánkat. Sorozatunk első részében megnézzük, mik is pontosan a halláskárosodás típusai.

shutterstock_709813228.jpg

komment

A hallókészülék tisztítása után térjünk ki az illesztékek ápolására is. A fül mögötti hallókészülékeknél ugyanis nem elég a hallójáratban elhelyezett eszközről gondoskodnunk, a megfelelő működéshez az illesztékre is rendszeres figyelmet kell fordítanunk. 

shutterstock_429758611.jpg

komment

Az internetet időről időre megosztják látszólag teljesen értelmetlen dolgok, mint például a nagy ruhavita, ami milliókat foglalkoztatott. Az optikai csalódás következtében egyesek fehérnek és aranynak, mások feketének és kéknek látták a ruhát, aztán hónapokig felbukkant a fotó újra és újra. Most a fülünk kapott egy hasonló kihívást, egy hangfelvételnek köszönhetően az elmúlt hetekben milliók élték át az úgynevezett akusztikai csalódást. De vajon mi volt ennek az oka? 

shutterstock_1006618480.jpg

komment

A minap egy ismerősöm mesélte, hogy pánikba esett az egész család, mert az egyedül élő  nagypapa egész nap nem vette fel a telefont és nem tudták, mi van vele. Miután a csengetésre sem nyitott ajtót, lakatost hívtak és a legrosszabbra készülve törtek be hozzá. A nagypapa mélyen aludt és nagyon meglepődött, amikor felébresztették. Jól volt, csak nem hallotta sem a telefont, sem a csengőt. 

shutterstock_444804541.jpg

komment

Ha már eljutottunk odáig, hogy mindennapi társunk lett a hallókészülékünk, vigyáznunk is kell rá, hogy sokáig megfelelően támogassa a hallásunkat. Ennek része a megfelelő tisztítás is, ami ugyan nem bonyolult, de néhány részletre érdemes odafigyelni. 

shutterstock_283660544.jpg

komment

Az már kiderült, hogy a hallásvizsgálat inkább szórakoztató, mint macerás és az is, hogy a beszédbanánommal valami nem stimmelt. Most pedig végre megtudjuk, mi történik akkor, ha a vizsgálat kimutatja, hogy valami baj van a hallásunkkal. 

shutterstock_617988632.jpg

komment

Volt már arról szó, hogy az olcsó, megbízhatatlan megoldások felbukkantak a hallókészülékek piacán is. A hallássegítőnek nevezett eszközökkel a neten és az újságokban is találkozhatunk, ahol nem létező orvosok és még kevésbé létező paciensek kínálják a mindenkinek megoldást jelentő eszközöket. Hozzájutottunk egyhez, teszteltük és meglepő eredményre jutottunk. 

hallokeszulekek1.jpg

komment

Az előző részben ellátogattam egy hallásközpontba, ahol részt vettem egy állati alapos hallásvizsgálaton. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem volt fájdalmas, sőt, még szórakoztatónak is bizonyult, főleg a félrehallott kifejezések miatt, amik a beszédértésem romlását jelezték. És végre azt is megtudtam, hogy létezik a beszédbanán! 

shutterstock_722671441.jpg

komment

Ha halláscsökkenést tapasztalunk, a legjobb amit tehetünk, hogy azonnal szakemberhez fordulunk, ugyanis az időben kezelt problémákon sokkal könnyebben segíthet egy szakszerű hallókészülék, mintha sokáig húzzuk-halasztjuk a használatát. A fül-orr-gégészet kivizsgálás mellett egy hallásközpontot is felkereshetünk, ahol audiológus és orvos segítségét is kérhetjük a panaszaink kivizsgálásában. 

shutterstock_667507720.jpg

komment

Jolcsi néni egy kedves hallókészülékkel élő, budai nyugdíjas, az a típus, akivel szívesen beszélgetünk a buszon, mosolyog sorban állás közben a boltban és mindenkihez van egy két jó szava. Ám Jolcsi néni mégis más, mint a többiek. Jolcsi nénit ugyanis évekkel ezelőtt beszippantotta az internet. 

jolcsi1.jpg

komment

Aki hallásproblémával küzd, idővel azt veszi észre, hogy egyre feljebb kell hangosítania a tévét és a telefonban sem hallja már ugyanúgy beszélgetőpartnerét, mint régen. Ezek is olyan hétköznapi helyzetek, amikben észrevesszük a hallásromlást, de vajon mennyit és hogyan segíthet ezen egy hallókészülék? Ha beledugunk egy hangot felerősítő valamit a fülünkbe, akkor nem lesz minden borzasztóan hangos? Vagy ugyanolyan lesz minden hang, mint előtte? 

shutterstock_761880445.jpg

komment

Akinek zúgott már huzamosabb ideig a füle (és a statisztikák szerint sokan vagyunk így), az tudja, hogy milyen kínzó és idegesítő jelenség ez. Akár egy hangosabb koncert, vagy zajosabb környezet után érezte ezt, biztosan alig várta hogy újra kitisztuljon a hallása. De sajnos van, hogy a fülzúgás állandósul és a gyógyulás orvosi segítséget igényel. Jöjjön a megtörtént sztori, ami egy nagy bulival kezdődik, egy kórházban folytatódik és talán soha nem ér teljesen véget. 

shutterstock_1069204790.jpg

komment

Egy betegségére megoldást kereső embernek sok mindent el lehet adni és ezt sajnos azok is tudják, akiknek nem mások gyógyulása, hanem a saját meggazdagodásuk a legfontosabb. A hatékonynak hazudott, értékükön jóval magasabb áron kínált gyógyászati termékeknek hatalmas piaca van, ahol minden csoda értékű: a fogyasztó csepptől kezdve, a mágneses derékaljon és aura karkötőkön át a hallókészülékekig, mind elképesztő gyógyulást ígérnek. Aztán sajnos sok esetben jön a csalódás és a bosszantó felismerés, hogy minket bizony bepaliztak. 

shutterstock_680386483.jpg

komment