HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallás és az agyi folyamatok kapcsolatát régóta kutatják és az eredmények alapján már biztosan állítható, hogy összefüggés van a hallás romlása és a szellemi leépülés között. A demencia hátterében több minden állhat, ezek között pedig ott van a halláscsökkenés is. De tehetünk azért bármit, hogy ezt elkerüljük? 

shutterstock_1085332631.jpg

komment

Ha azt mondjuk, halláskárosító munkakör, mi jut elsőre az eszünkbe? Hangos gyárak, óriási repülők, betontörő kalapács, vagy aj éjszakai élet dübörgő zenéje? Na és mi van a gyerekzsivajjal? 

Ugyan az építőiparban dolgozni zajosabbnak tűnhet, bizony egy csapat gyerek is elég komoly hangerőt tud produkálni. És kik azok, akik ezt nap mint nap elviselik, ráadásul egy jó adag stresszel együtt, a hallásvédelem esélye nélkül? Bizony, az óvónők. 

shutterstock_466794263.jpg

komment

Tüsszögés, könnyezés, orrfolyás, kaparó torok. Aki allergiás, az az allergia szezonban ezekkel a tünetekkel kénytelen együtt élni. A hol erősebb, hol gyengébb kellemetlenségek mellett az viszont kevésbé ismert, hogy az allergia nem csak ezeket a szerveinket érinti, de a fülünkben is tud problémát okozni. 

shutterstock_750955501.jpg

komment

Vannak olyan szakmák, amik komolyabb veszélyt jelentenek a hallásra, mint mások. Az építőiparban, a repülőtéren, vagy a gyárban dolgozó munkások mind olyan fokozott zajterhelésnek vannak kitéve, ami elengedhetetlenné teszi a profi zajvédelmet munkavégzés közben. Ám van egy olyan szakma is, ahol bár a benne dolgozók tudják, hogy veszélyben a hallásuk, általában nem tesznek semmit azért, hogy a károsodást elkerüljék. Ők a zenészek. 

screen-shot-2017-05-18-at-12_49_50-pm-1050x765.png

komment

Egy probléma megelőzése mindig hatékonyabb, mint a kezelése, nincs ez másképp a hallókészülék meghibásodása esetén sem. Szakszerű termékek használatával és kis odafigyeléssel megelőzhetünk egy csomó kellemetlenséget és meghosszabbíthatjuk a hallókészülékünk élettartamát is.

tisztitoamplifon.jpg

komment

A szédülés korosztálytól függetlenül gyakori és számtalan oka lehet. Amikor gyorsan állunk fel, ha nem ettünk eleget, vagy nem pihentük ki magunkat, gyakran előfordul, hogy megszédülünk. Ezeknek az állapotoknak egy része ártalmatlan és gyorsan túl is vagyunk rajta, egy része viszont valamilyen betegség tünete, ami akár komolyabb is lehet. Azt, hogy miről van szó, csak az alapos kivizsgálás tudja eldönteni. A háttérben lehet vérnyomás probléma, idegrendszeri ok, de akár akár a fülünk megbetegedése. De mi köze a fülnek a szédüléshez? Az innen eredő szédülés okait szedtük most össze. 

shutterstock_503472796.jpg

komment

A hosszú, meleg ősz után végül megérkezett az igazi tél. Indulás előtt mindent magunkra húzunk, amit csak tudunk, mert kint bizony mínuszok, hóesés, jég és pára várnak ránk. De hogy működik ilyen időben egy hallókészülék és mi legyen a sapkával? 

shutterstock_525815560.jpg

komment

Azt mind tapasztaltuk már, hogy a zenehallgatás erős hatással van ránk. A különböző típusú zenék máshogy hatnak a lelkünkre, a hangulatunkra, van amitől hatékonyabban dolgozunk, van ami megnyugtat és van amitől egyszerűen csak jobb kedvünk lesz. A zene ereje hatalmas, erre épít és ezt használja a zeneterápia, amiben a terapeuta a hangot, a különböző ritmusokat, dallamokat használja fel a kezelések, foglalkozások során. De mire is képes a zene? 

shutterstock_314929814.jpg

komment

Hallásromlás esetén gyakran előfordult, hogy a két fül nem egyenlő mértékben gyengül, vagy az egyik teljesen ép, a másikkal viszont már nem hallunk úgy, mint régen. Ilyenkor sokan úgy gondolják, hogy ez egy optimális, jó állapot, nincs is szükség hallókészülékre, hiszen az egyik fül még szuperál. De ez nagy tévedés, hiszen nem véletlen, hogy két fülünk van: az egyoldali hallás nem elég a megfelelő hallásélményhez. 

shutterstock_370125701.jpg

komment

A beépített hallásjavító rendszer, azaz a cochleáris implantátum egy beültethető segédeszköz, ami súlyos halláscsökkenés és siketség esetén nyújt segítséget. Az implantátum ott jelent megoldást, ahol egy a hallókészülékkel nem lehet eredményt elérni. De ez az implantátum sem jelent azonnali megoldást, a hallókészülékhez hasonlóan sok munkára, gyakorlásra és terápiára van szükség. Ebben segít Európa első Cochlear Tudásközpontja. 

cochlear_tudaskozpont_1.jpg

komment

Sárkány ellen sárkányfű, váll fölött átdobott só, kismacska szőre a párna alá. Amióta az ember problémákra keresi a megoldást, azóta léteznek hiedelmek és a hiedelmek óta a hiszékeny, kétségbeesett, bármit kipróbáló emberekre alapozó lelkiismeret nélküli, rosszindulatú átverések. Ezekre lehet legyinteni is, de valójában egy nagyon kártékony és aljas dologról van szó, főleg ha beteg embereket vezetnek meg és használnak ki, mit például ebben a csodaolajos hirdetésben.

shutterstock_554749171.jpg

komment

Sokat beszéltünk már arról, hogy jut el a hang a fülben, ott mi történik pontosan, de kevesebb szót ejtettünk a hang képzéséről és annak érdekességeiről. Az például tudta, hogy miért magasabb a nők hangja, vagy mitől marad a középkorban magasabb a fiúk hangja? Érdekes, vicces és néhol fájdalmas hírek a hang világából. 

shutterstock_1039244101.jpg

komment

A súlyos nagyothallók és siketek hallásjavítása nagy kihívás volt a szakembereknek. Ha a hanghullámokat a belső fülben található szőrsejtek nem tudják elektromos impulzusokká alakítani, a hagyományos hallókészülékek kevésnek bizonyulnak. Erre született megoldásként a beültethető cochleáris implantátum. 

shutterstock_271108037.jpg

komment

Amikor először kapunk és használunk hallókészüléket, még sok lehet bennünk a bizonytalanság és még több a használatával kapcsolatos kérdés. Hiszen ez egy nagy változás az életünkben, teljesen természetes, ha szükségünk van a segítségre.

shutterstock_1082782478.jpg

komment

Az alternatív gyógymódok iránt érdeklődők már biztosan találkoztak a fülgyertyázás módszerével, amit több mindenre ajánlanak és épp ezért rengeteg a kérdés körülötte. Most igyekszünk tisztázni, mit is tud, vagy mit nem. 

shutterstock_186824822.jpg

komment

Abszolút hallásnak általában azt nevezzük, amikor valaki képes arra, hogy egy hangot megnevezzen bármilyen referenciahang, azaz hasonlítási alap nélkül. De vajon mennyire tanulható, vagy mennyire született képesség ez az adottság? És mi történik a fülben ilyenkor? 

shutterstock_446935882.jpg

komment

A halláskárosodás és az ezzel összefüggő halláscsökkenés nem mindig elkerülhető, gondljunk csak a korral járó halláscsökkenésre, de van néhány dolog, amivel csökkenthetjük a hallásvesztés esélyét. Érdemes vigyázni a hallásunkra, ráadásul nem is túl nehéz. Ha ezt a 8 tanácsot megfogadjuk, már sokat tettünk a hallásunk egészségének érdekében. 

shutterstock_771156715.jpg

komment

Az online vásárlás csodálatos lehetőség: az interneten minden megvan, amire csak szükségünk lehet, ráadásul ki sem kell tenni a lábunkat otthonról, már hozza is a futár a megrendelt és kifizetett holmit. Ha nem jó a cipő, maximum visszaküldjük. Online már hallókészülékek is vásárolható, de sajnos ebben az esetben nem egy apró bosszúság, amivel szembe kell nézni, ha így vásárolunk. Komoly gondunk is lehet ezekből a készülékekből. 

shutterstock_289585190.jpg

komment

A gyerekeknek készült ismeretterjesztő anyagok vagy kicsiknek szólnak és nem tudunk meg sokat belőlük, vagy túl bonyolultak, ezért a nagyobbak is gyorsan megunják őket. A ritka kivételek egyike francia “l était une fois... la Vie”, az “Egyszer volt… az élet” rajzfilmsorozat, amit a még beszélni is alig tudó gyerek is szájtátva néz, ahogy a nagytesó, a szülők, de még a nagyszülők is.

egyszervolt1.jpg

komment

Ha hallókészülékről beszélünk, sokakban még mindig egy idős ember füle mögé biggyesztett óriási műanyag eszköz képe ugrik be; rosszabb esetben egy fülhöz tartott óriási tölcsér. Pedig a fejlődés nem állt meg a régebbi eszközöknél, csak a legtöbben lemaradtunk arról, mire képes egy korszerű készülék, ahogy azt sem tudjuk, hogy a fiatalabb generációt is utolérheti a hallásvesztés. A 10 leggyakoribb tévedésnek jártunk utána. 

komment

A képregények szuperhősei valamiben mindig nagyon jók. Vagy különleges, emberfeletti képességeiknek, vagy valami kiemelkedő tulajdonságuknak köszönhetően többek és jobbak, mint mi, egyszerű földi halandók. Ám van egy hős, akit a hallásvesztés tett kiemelkedővé - és ezzel a Marvel egy kisfiút nagyon boldoggá. 

the-blue-ear-_foxnews-anything-blue.jpeg

Implantátum és depresszió

Anthony Smith, a négyéves képregényrajongó kisfiú Amerikában, New Hampshire-ben él és egy kromoszóma-rendellenesség miatt a jobb fülére teljesen siketen, a bal fülére pedig erős hallásvesztéssel született. 

A kisfiú hallását egy implantátum segítségével javítani tudták, ám a fiú az eszköz hordását nagyon nehezen viselte. Egy idő után depressziós lett és nem volt hajlandó közösségbe sem menni, mivel nagyon szégyellte a készülékét. 

Egy reggel úgy döntött, hogy nem viseli többé a kék kütyüt, hiszen “a szuperhősök nem viselnek kék füleket" - mondta. Innen jött édesanyja ötlete, hogy írjon a Marvel Comics képregény kiadónak, hátha tudnak segíteni a kisfiún. 

A kék hallókészülék

Arra, ami ezután következett, ő sem számított. A kiadó egyik szerkesztője, Nelson Ribeiro létrehozta a Blue Ear, azaz a kék hallókészülékkel halló szuperhős karakterét és elküldte a családnak. Késõbb Manny Mederos dolgozta ki a Blue Ear vázlatát és rajzolta meg a bajbajutottak hangját hallókészülékkel meghalló szuperhős képregényeit. 

Blue Ear azóta a hallásvesztéssel élő és siket gyerekek kedvenc szuperhősévé vált, a Marvel pedig emberségből ötösre vizsgázott.

Kép: anything-blue.com

komment

Mi köze lehet a hanghullámoknak, egy laptophoz csatlakoztatott furcsa csőnek és az éghető gáznak egymáshoz? Egy német kísérleti fizikus, Heinrich Rubens találmánya és néhány dán fiatal zenész találkozása a megoldás. 

rubenscso.jpg

komment

Miután megkaptuk a hallókészülékünket, megkezdődik a próbahordás ideje. Akár ez az első készülékünk, akár egy új modellt kaptunk, az összeszokáshoz időre van szükségünk. Ebben segít a próbahordás ideje alatt vezetett hallásnapló. 

shutterstock_1175286511_1.jpg

komment

Annak, akinek a hallás természetes, aki ismeri az édesanyja hangját, a zenét, az őt körülvevő zajokat, a madarak csicsergését, nagyon nehéz elképzelni hogy milyen lehet a hallásunk nélkül élni. 

lesohallas_cimlapkep.jpg

komment

Ha valakire lehet azt mondani, hogy sugárzó, akkor Ági valóban az. Szélesen gesztikulálva magyaráz, füle mögé tűrt hullámos tincsei állandóan elszabadulnak, igazgatja is őket, egy darabig a haját az arca felé fésülve, aztán már nem zavartatja magát és a füle mögé tűri. Ági mindkét fülében ott hallókészülék, ezt szeretné takarni, de rajta nem is ez a legfeltűnőbb. Hanem az energia, ami süt belőle, ahogy arról mesél, hogy hallotta meg életében először a madárcsicsergést és mennyire megváltozott az élete, ahogy a 4 műtét után megkapta az első hallókészülékét. 

hegedusagi1.jpg

komment