HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Facebook oldaldoboz

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallássérült kifejezés jelentheti a hallókészüléket hordó nagyothallókat, valamint a siketeket is. A nagyothalló embereket hallókészülék segíti abban, hogy az ép hallásúakhoz hasonló életet éljenek és részt vehessenek a beszélgetésekben. A velük való kommunikáció nem mindig könnyű, de kis odafigyeléssel is sokat tehetünk azért, hogy jobban megértsenek minket és magabiztosabban kommunikáljanak velünk. 

shutterstock_386538064.jpg

komment

A legújabb generációs hallókészülékek óriási előnye, hogy bizonyos beállítások kezeléséhez nem kell felkeresnünk a hallásközpontot: mintha a zsebünkben hordanánk az audiológusunkat. Ugyan a pontosabb beállításokat csak szakember végezheti el, de a telefonunkra letöltött alkalmazással mi magunk is kezelhetjük a készülékünk személyre szabott beállításait. De ne ijedjünk meg a lehetőségtől, hiszen ezek az appok nem bonyolultak, használatuk egyszerű, viszont ahhoz, hogy a hallókészülékünk maximális kihasználását biztosítani tudjuk, érdemes a telefonunkra letölteni őket. A különböző hallókészülékek saját alkalmazásokat használnak, most ezeket mutatjuk be.

resound1.png

komment

A Phonak hallókészülék gyártó és fejlesztő céget 1947-ben alapították Zürichben, így már több, mint 70 évnyi tapasztalattal a hátuk mögött dolgoznak azon, hogy készülékeikkel a hallássérült emberek újra teljes, boldog életet élhessenek. A világ 100 országában forgalmazott hallókészülékeik közül most az egyik legújabbat, a Phonak AudéoTM B-Direct-et mutatjuk be. 

phonak1.jpg

komment

A jól ismert és népszerű Widex történet 1956-ban Dániában indult. Azóta a családi vállalkozásból a világ egyik vezető hallókészülék gyártója lett, akik több mint 100 országban értékesítenek Widex hallókészüléket. Most az egyik legújabb fejlesztésüket, a Beyond hallókészüléket mutatjuk be. 

widex1.jpg

komment

Bár már létezik elem nélküli hallókészülék is, a készülékek többségénél gombelem biztosítja a megfelelő működést. Ám ahhoz, hogy a hallókészülékünk a lehető legjobb hallásélményt nyújtsa, fontos az elemek szakszerű és körültekintő használata. 

shutterstock_223451776.jpg

komment

Amíg a szemüveges, sőt a bottal, mankóval járó, esetleg kerekesszékes szereplők sem  ritkák a mozivásznon, addig szerepük szerint hallókészülékkel élőket nehéz találni a filmekben. A siketségről, illetve siket főszereplővel ugyan készült már film és sorozat, de nagyon ritka az, hogy a hallókészülék, a szemüveghez hasonló természetes tárgyként jelenjen meg a történetben. Most négy olyan filmet hoztunk, amikben nagyothalló, hallókészüléket viselő főszereplők, vagy mellékszereplők vannak és fontos, vagy legalábbis érdekes szerepe jut a halláscsökkenésnek, plusz egy ráadást, ahol a tinnitus jut fontos szerephez. 

filmek_hallokeszulek_tinnitus.jpg

komment

Ha probléma támad a fülünkkel, fáj, viszket, zúg, vagy a hallásunk minőségében érzünk változást, a legjobban tesszük, ha mihamarabb szakemberhez fordulunk. A fül-orr-gégész szakorvos mellett az audiológus is a hallószervünk szakértője, de mi a különbség köztük és milyen panaszokkal fordulhatunk hozzájuk? 

shutterstock_238700314.jpg

komment

Ha úgy érezzük, hogy baj van a hallásunkkal, a legjobb amit tehetünk, hogy minél előbb szakemberhez fordulunk. De általában nem ez történik, hanem ahogy az jellemző ilyenkor, még futunk pár kört, hátha elmúlik az a tünet magától, meg különben is: a halláscsökkenés csak az öregeket érinti, nem? 

shutterstock_453644602.jpg

Egyrészt az utóbbi felvetés óriási tévedés, hiszen a halláscsökkenés a középkorúak problémája is,így a vizsgálatot kár halogatni. Tanácsos ilyenkor nem a szomszédunktól, a patikustól és a boltostól kérni szakvéleményt, vagy online hallástesztektől várni a választ. 

komment

Hallókészülék nélkül, csökkent hallással élni nem könnyű, hiszen az elszigetel, ami depressziót okoz és az életminőségünk jelentősen romolhat. Ezen segít a hallókészülék, de mi van akkor, ha a hallásunk nem romlik, hanem hirtelen túl erőssé válik? Ez a hallás rendellenesség a túlhallás. 

shutterstock_610423103.jpg

komment

 

erdekessegek_ful_hallas.jpg

Bár a fülnek és a hallásnak sokszor kisebb jelentőséget tulajdonítunk, mint a szemünknek és a látásunknak, valójában a testünk egy nagyon összetett, fontos műszeréről van szó, amit érdemes jobban is megismerni. Hiszen sok mindent köszönhetünk neki: az emberi kapcsolatainkat, a zenét, sőt, az egyensúlyozásban is nagy szerepe van. És talán a fogmosásban, illetve bűnügyek felderítésében is. 

komment

Az, hogy a látássérülteket vakvezető kutyák kísérik, már megszokott dolog. A mozgássérültek, epilepsziás betegek életét is megkönnyítheti egy speciális kutya, de amit kevesen tudnak, hogy hallássérülés esetén  egy kutya is megkönnyítheti a sérült életét. A hangjelző kutyák rengeteg segítenek a hallássérülteken, de vajon mit tud és hogyan jelez a gazdájának egy ilyen kutya? 

shutterstock_390473038.jpg

komment

Az már tudjuk, hogy a modern hallókészülékek sokkal többet tudnak nyújtani annál, mint ami a köztudatban él róluk. A technológia fejlődésével kisebbek és okosabbak lettek, alkalmazkodtak az új igényekhez és a kezelésük is egyszerűbb, mint valaha. De miben tudnak mást, mint az eddigi eszközök? Az újgenerációs hallókészülékeket bemutató sorozatunkban a ReSound LiNX 3D ™ készüléket járjuk körbe. 

kepernyofelvetel_230.png

komment

Bár léteznek kortól független hallásproblémák, minden korosztályban megvannak azok a jellemző okok, amik a halláscsökkenést okozhatják. Miután megismertük a halláskárosodás típusait, láthattuk hogy a középkorúak, illetve az idősebbek körében milyen problémákkal találkozhatunk, most térjünk rá a csecsemők és kisgyermekek között leggyakrabban előforduló hallásproblémákra. 

shutterstock_193322243.jpg

komment

Aki most találkozik először hallókészülékkel, az el sem tudja képzelni, hogy a múltban milyen eszközöket használtak azok, akiknek baj volt a hallásukkal. A modern eszközök ősei nemcsak méretükben maradtak el a jelenlegiektől, de a hangminőségük sem volt az igazi, ráadásul helyhez kötött volt a használatuk is. Aztán megjelentek az első elektromos eszközök, de hosszú volt az út a jelenlegi apró, okos csodákig. 

hallokeszulek_tori_cimlapkep.jpg

komment

A hallókészüléküket, vagy halláskárosodásukat nem titkoló híres nők után most bemutatunk öt olyan férfit, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ezekről a férfiakról sem gondoljuk azt, hogy gyengébbek, vagy kevésbé férfiasak lennének csak azért, mert halláscsökkenéssel élnek, hiszen mint tudjuk, egy hallókészülék még nem a világ vége. 

komment

A halláskárosodás típusainak megismerése és a  középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okai után most összeszedtük, milyen problémákkal találkozhatunk idősebb korban és milyen megoldásokban bízhatunk. 

shutterstock_134283266.jpg

komment

A halláskárosodás világszerte közel 360 millió embert érint, és bizony a hírességek között is akadnak jó páran, akik bevallottan ezzel a problémával, esetleg hallókészülékkel élnek együtt. De miért is titkolnák, hiszen a szemüveg viselése is elfogadott. 

Gondoljunk csak Jennifer Anistonra, Cate Blanchettre, Zooey Deschanelre, vagy Rihannára, akik nyilvánosan is hordják okuláréjukat, hiszen szükségük van rá. Hozzájuk hasonlóan egyre több híresség vállalja fel halláscsökkenését is, kiállásuk pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy szélesebb körben is feloldódjon a hallásunkkal kapcsolatos szemérmességünk, vagy hogy egyenesen cikinek tartsuk a hallókészülék viselését. 

komment

Egyre melegebb van, megérkezett a strandszezon, közeledik a vakáció is. Az éves szabadságokat a kánikulában igyekszünk víz mellett tölteni, a hétvégén pedig strandra megyünk, vagy a kerti medencében vészeljük át a meleget. A víznek viszont jellemző tulajdonsága, hogy szeret befolyni a fülünkbe. Ha van benne hallókészülék, ha nincs.

shutterstock_247455847.jpg

komment

Felvételről visszahallgatva, vagy mikrofonba beszélve mindenkiben felmerül a kérdés, hogy ennyire béna lenne a hangom? Ha viszont másnak is feltesszük ezt a kérdés, a válasz általában az, hogy dehogy, egyáltalán nem. De akkor miért van az, hogy mi mégis máshogy halljuk? A megoldás a levegőben és a csontjainkban rejlik. 

shutterstock_222261595.jpg

komment

Posztsorozatunk első részében a halláskárosodás típusait jártuk körbe, hiszen érdemes megismerni a hallásvesztés hátterében álló okokat, így könnyebben megértjük, melyik korosztályban jellemzően milyen halláskárosodásról lehet szó. Most a középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okait és megoldásaikat vesszük sorra. 

shutterstock_488711491.jpg

komment

A alapvető higiénia része a fülünk tisztán tartása is, ami gyakran olyan rutint jelent, amivel többet ártunk, mint használunk. A rossz példákat látva olyan módszerek terjedtek el, amiket nagyon nehéz kiirtani a köztudatból, pedig a hallásunk érdeke lenne felhagyni ezekkel a káros szokásokkal. 

A fülünk épp oly érzékeny műszer, mint a szemünk. Egyikbe sem csepegtetünk semmit ész nélkül és nem nyúlunk bele hegyes dolgokkal, gondolhatnánk. Aztán mégis. 

shutterstock_753157804.jpg

komment

A halláscsökkenés hátterében sok dolog állhat, éppen ezért fontos, hogy alapos vizsgálat előzze meg a hallókészülék hordását, hiszen nem mindegy, betegség, károsodás, vagy egyéb hatás okozza a problémánkat. Sorozatunk első részében megnézzük, mik is pontosan a halláskárosodás típusai.

shutterstock_709813228.jpg

komment

A hallókészülék tisztítása után térjünk ki az illesztékek ápolására is. A fül mögötti hallókészülékeknél ugyanis nem elég a hallójáratban elhelyezett eszközről gondoskodnunk, a megfelelő működéshez az illesztékre is rendszeres figyelmet kell fordítanunk. 

shutterstock_429758611.jpg

komment

Az internetet időről időre megosztják látszólag teljesen értelmetlen dolgok, mint például a nagy ruhavita, ami milliókat foglalkoztatott. Az optikai csalódás következtében egyesek fehérnek és aranynak, mások feketének és kéknek látták a ruhát, aztán hónapokig felbukkant a fotó újra és újra. Most a fülünk kapott egy hasonló kihívást, egy hangfelvételnek köszönhetően az elmúlt hetekben milliók élték át az úgynevezett akusztikai csalódást. De vajon mi volt ennek az oka? 

shutterstock_1006618480.jpg

komment

A minap egy ismerősöm mesélte, hogy pánikba esett az egész család, mert az egyedül élő  nagypapa egész nap nem vette fel a telefont és nem tudták, mi van vele. Miután a csengetésre sem nyitott ajtót, lakatost hívtak és a legrosszabbra készülve törtek be hozzá. A nagypapa mélyen aludt és nagyon meglepődött, amikor felébresztették. Jól volt, csak nem hallotta sem a telefont, sem a csengőt. 

shutterstock_444804541.jpg

komment