HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hangok között a rekorder egy vulkán, a Krakatau, amelynek a kitöréséről itt írtunk bővebben. A robbanás, ami a kitöréssel járt, elképzelhetetlen hangerejű volt. Ezt az erőt a következő listán szereplő hangok ugyan meg sem közelítik, de pont elég hangosak ahhoz, hogy komoly halláskárosodást okozzanak. 

shutterstock_50547955.jpg

Ahhoz, hogy megértsük ezeknek a hangoknak a veszélyét, tudnunk kell, hogy az emberi hallás fájdalomküszöbe kb. 120 dB. Ilyen hangos például egy repülőgép pár méter közelségből, ekkora hang már komoly fájdalmat okoz, pár perc alatt pedig maradandó halláskárosodáshoz is vezethet.

A most következő hangok nagy része ugyan ritkán éri a fülünket, nem árt tisztába lenni vele, hogy a mindennapok során elszenvedett zajterhelés összességében komoly veszélyt jelent a hallásunkra. A környezetünk hangjai, a közlekedés, a munkahelyünk, egy koncert, egy játék, egy sportesemény vagy akár egy szombat esti mozi mind újabb és újabb terhelést jelenthet a hallószervünknek. Éppen ezért érdemes mindig odafigyelni a megfelelő zajvédelemre, és arra, hogy ha csak lehet, kerüljük ezeket az erős hangokat. 

shutterstock_655206802.jpg

A következő videón szereplő hangok természetesen így, ebben a formában nem veszélyesek, ám a valóságban fülzúgást, átmeneti vagy maradandó halláscsökkenést is okozhatnak. 

Az alagútban végigszáguldó motor hangja 105 dB, ami nekünk csak egy pillanat, de a motoron ülőnek a motor hangján kívül a szél zúgásával is meg kell küzdeni. A következő a 125 dB hangerejű villám, ami már súlyos károsodást és fájdalmat okozhat. A fegyverek hangereje is igen magas, a videón szereplő ágyú 135 dB-es robbanással komoly halláskárosodást okozhat a közelben állóknak. A vadászgépek sugárhajtóműve 145 dB, ezután a különböző versenyautók, bombák, rakéták és meteorok egyre növekvő hangerején át eljutunk a földön hallott legerősebb hanghoz, a Krakatau kitöréséhez. 

Ám még ennél is van hangosabb: egy aszteroida becsapódástól egészen a fekete lyukak ütközéséig tart a lista. Láthatjuk, hogy milyen sokféle hang jelent veszélyt a hallásunkra, ezért fontos, hogy minden életkorban védjük a fülünket az erős zajoktól. Ha pedig fülzúgást, halláscsökkenést tapasztalunk, ne halogassuk: az ép hallásunk érdekében minél hamarabb keressünk fel egy hallásközpontot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7614976332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása