HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha odafigyelünk magunkra és fontos az egészségünk, akkor rendszeresen járunk a korunknak és nemünknek ajánlott szűrővizsgálatokra, évente egyszer csináltatunk egy vérképet és ha gond adódik, szakorvoshoz fordulunk. Így van ez az érzékszerveink esetében is. Ha például elkezdünk homályosabban látni, elmegyünk egy szemvizsgálatra, hátha szemüvegre van szükségünk. A tapasztalatok szerint a hallásunkra azonban nem figyelünk ennyire, pedig többeket érint a halláskárosodás, mint azt hinnénk.

shutterstock_1156159972.jpg

Zajos szokások

A hallás csökkenése nem csak az idősebb generáció problémája. A kor előrehaladtával persze nagyobb eséllyel lesz gondunk a fülünkkel, de már a fiatalok és a középkorúak körében is előfordulnak hallással kapcsolatos problémák. Ezeket betegségek, a zajvédelem hiánya, zajos munkakörnyezet, sport, vagy bizonyos hobbik is okozhatják. A hangos koncert, motorozás, fülhallgatóval való zenehallgatás pedig kifejezetten a fiatalokra jellemző, márpedig ezek mind veszélyeztetik a hallásunkat. 

A halláscsökkenést viszont egy bizonyos kor alatt kínosnak érezzük, és hiába tapasztaljuk a tüneteit, inkább nem foglalkozunk vele. Pedig ha fontos az egészségünk, akkor a hallásunk egészsége is legyen az! 

shutterstock_621904694.jpg

Jelek és tünetek

Hangosabban kell hallgatni a zenét, nézni a tévét, nem halljuk a telefont csörgését és romlott a beszédértés? Ezek mind egyértelmű jelek, de ha ezek alapján sem tudjuk eldönteni, hogy szükségünk van e szakorvosi vizsgálatra, otthon is végezhetünk néhány ellenőrzést. A hallást ellenőrző applikáció mellett ez a 15 kérdéses teszt is a segítségünkre lehet. 

Az Amerikai Audiológiai Akadémia által összeállított teszt sorra egyszerű igen, nem, néha válaszokat kell adni, amiket érdemes felírni. Az igen válaszok 2, a néha 1, a nem válasz 0 pontot érnek. 

1. Nehézséget okoz egy zajos étteremben, vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megérteni?

2. Előfordul, hogy úgy érzi, az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor önhöz beszélnek?

3. Színházban nehézséget okoz a párbeszédek követése?

4. Nyilvános előadásokon nehézséget okoz a hangszóróból érkező hang megértése?

5. Szokta arra kérni az önhöz szólókat, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat?

6. Úgy érzi, a férfiak hangját könnyebben meghallja, mint a nőkét?

7. A lágy, suttogó beszéd megértése problémát okoz?

8. Telefonálás során előfordul, hogy gondot okoz a beszéd megértése?

9. Előfordul, hogy hallásproblémája miatt zavarba kerül, mert nehezen érti meg, amit mondanak önnek?

10. Úgy érzi, hogy halláskárosodása komoly fogyatékosságot jelent az ön számára?

11. Hogy a kényelmetlen helyzeteket elkerülje, hallásproblémája miatt inkább ritkábban látogatja ismerőseit, rokonait?

12. Tapasztal fülzúgás, fülcsengést?

13. Úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal?

14. Éri, vagy érte-e korábban valamilyen jelentős zajártalom élete során, akár munka közben, vagy szabadidejében?

15. A családjában előfordult veleszületett halláskárosodás? 

shutterstock_1119701237.jpg

A hallásvizsgálat nem fáj!

Ha végeztünk, számoljuk össze a pontjainkat. Ha 3, vagy több pontot értünk fel, akkor már érdemes felkeresni egy szakembert, 6 ponttól pedig erősen javasolt egy hallásközpont felkeresése. 

A hallásközpontban egy audiológus és egy fül-orr-gégész segítségével áteshetünk a fájdalommentes, ingyenes hallásvizsgálaton. A vizsgálat menetéről részletesen olvashat nálunk: itt írtunk a vizsgálat menetéről, itt pedig az eredmények kiértékeléséről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4014828010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.