HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallás, amit nevezünk auditív vagy akusztikus érzékelésnek is egy nagyon összetett, bonyolult, de csodálatos folyamat. A hallást egy szuperérzékeny műszer, a fül teszi lehetővé., amit a környezetük rezgései stimulálnak. A folyamatról most egy érdekes kisfilmet hoztunk, amiből az is kiderül, hogy mi történik a fülben akkor, ha cseng, vagy ha éppen halláscsökkenésünk van. 

kepernyofelvetel_427.png

A hallás folyamatát nem nehéz megérteni, de ha illusztráljuk máris pofonegyszerű lesz a folyamat. A fülben lévő apró részek viszont bonyolultak és összetettek. 

A hang útja

Minden hang rezgést hoz létre, ami nyomáshullámként halad tovább a levegő, a folyadékok vagy szilárd anyagok közvetítésével. 

A videón látjuk, hogy amikor a hang belép a külső hallójáratba éppen úgy rezegteti meg a dobhártyánkat, mint a dobot az ütő. A rezgő dobhártya meglöki a kalapács nevű csontocskát, ez meglöki az üllőt, majd elmozdítja a harmadik csontot, a kengyelt.

 Ez után a folyadék útját követhetjük tovább, majd megismerkedünk a szőrsejtekkel és a különleges részleteivel: ezek a sztereociliumok.  A szőrsejteken keresztül a jel a hallóidegbe, majd az agyba jut és megtörténik a hang érzékelése.  

A szőrsejtek

A szőrsejtek akkor mozognak, amikor egy hang megrezegteti a bazális membránt. De nem mozog mindegyik, a hangfrekvenciától függ, hogy melyik lép működésbe. A bazális membrán egyik vége merev, ezt csak a kis hullámhosszú, nagy frekvenciájú hangok rezegtetik meg. A másik vége rugalmasabb, ez pedig csak a nagyobb hullámhosszú, kisebb frekvenciájú hangok jelenlétében rezeg. 

A hang iránya

Az irányhallás rendkívül fontos. Az agy feladata felmérni, hogy honnan jön a hang, ehhez csak össze kell hasonlítani a két fülbe érkező hangot, ami alapján már meg tudja állítani a térbeli forrását. 

A szemből jövő hang ugyanakkor éri el mindkét fülünket, az oldalról érkezők viszont egy egész kicsit hamarabb érik el a közelebbi fülünket, mint a távolit. Az agytörzsnek pedig van egy része, ami a fülek közti különbséget vizsgálja, az eredményt továbbküldi a hallókéregbe, ami alapján megszületik az információ a hang irányáról és elhelyezkedéséről. 

kepernyofelvetel_429.png

A hallásvesztés

A videó segít megérteni a hallásvesztések okát és típusait is. A hangos zajok, vagy gyógyszerek miatt elpusztult szőrsejtek is megakadályozzák a hallást, ahogy pl. az oszteoszklerózis következtében megbénuló, rezgésre képtelen fül csontok is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2114733655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása