HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Az internetet időről időre megosztják látszólag teljesen értelmetlen dolgok, mint például a nagy ruhavita, ami milliókat foglalkoztatott. Az optikai csalódás következtében egyesek fehérnek és aranynak, mások feketének és kéknek látták a ruhát, aztán hónapokig felbukkant a fotó újra és újra. Most a fülünk kapott egy hasonló kihívást, egy hangfelvételnek köszönhetően az elmúlt hetekben milliók élték át az úgynevezett akusztikai csalódást. De vajon mi volt ennek az oka? 

shutterstock_1006618480.jpg

Az egész a Twitteren kezdődött. Feltűnt egy szavazás, ahol az volt a kérdés, hogy ha lejátszuk a felvételt, milyen szót hallunk: Yanni, vagy Laurel? Az eredeti twitter poszt mellett a hangfeltvétel a Youtube-ra is felkerült, itt meghallgathatja

 

A jelenleg 26 millió lejátszásnál járó felvételt én kizárólag Laurel-nek hallom és nem is tudom elképzelni, más hogy hallhat Yanny-t. Pedig sokan, sőt voltak szavazások, ahol többen a Yanny-ra szavaztak, itt tehát valami nem stimmel. Rendben van, hogy a beszédbanánom defektes, de mi van ha a Yanni-t hallók hallják rosszul? Vagy lehet, hogy ez egy olyan trükkös felvétel, amin egyszerre két hang szerepel?

Rengetegen írtak a jelenségről, az újságok szakértőket szólaltattak meg a témákban. A magyarázatok között szerepelt az életkor (idősebb korban egy frekvenciákat rosszabbul hallunk), a lejátszó minősége, vagy a hangerő is. 

Mi is megkérdeztünk egy szakértőt, Dózsa Gyöngyi audiológust, hogy árulja el nekünk, mi az oka annak, hogy egy ilyen felvételtől ekkora háború tör ki? 

A problémát általában az okozza, hogy a felnőttek 90 %-ának, illetve a fiatalok 75 %-ának halláscsökkenése az 1000 és 4000 Herz közötti, magasabb hangoknál kezdődik. Emiatt tapasztalható, hogy Yanny helyett Laurelt hallják.

A magánhangzók erősebb, mélyebb frekvenciájú alaphangjait tehát meghallják, de ezek fő formánsait, amelyek már kissé magasabbak (de a magánhangzók felismerésében és megkülönböztetésben lényegesek), már nem mindig tudják meghallani.

A mássalhangzók rendszerint halkabbak és magasabb színezetűek. Ezeket (mivel rendszerint a magas hangok meghallása csökkent) nem, vagy csak bizonytalanul értik meg, ezért könnyen tévesztenek. Ebből kifolyólag értik Laurel-nek.

Viszont, ha valakinek a mélyebb hangoknál csökken a hallása, és a magasabb hangokat jobban hallja, akkor Yanni-t érti jobban.   

A nagyothallók többsége a  hangok mély komponenseit, amelyektől a hang erőssége is függ, jól meghallják, ezért  nem érzik, hogy rosszabbul hallanak.

Az tehát biztos, hogy a halláscsökkenés áll a háttérben, attól függően halljuk ennek vagy annak, hogy a magasabb vagy a mélyebb tartományban van problémánk. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek, aki Yannit vagy akár Laurelt hallott, azonnal hallásvizsgálatra kell mennie, de az biztos hogy idővel érdemes megnézetnünk hallásunkat, ha szeretnénk megelőzni a bajt. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr5513994414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.