HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A minap egy ismerősöm mesélte, hogy pánikba esett az egész család, mert az egyedül élő  nagypapa egész nap nem vette fel a telefont és nem tudták, mi van vele. Miután a csengetésre sem nyitott ajtót, lakatost hívtak és a legrosszabbra készülve törtek be hozzá. A nagypapa mélyen aludt és nagyon meglepődött, amikor felébresztették. Jól volt, csak nem hallotta sem a telefont, sem a csengőt. 

shutterstock_444804541.jpg

Egy ilyen élmény után azt gondolnánk, a nagypapa belátta, hogy már nem hall úgy, mint régen és jött a fül-orr-gégész, a hallásvizsgálat és a hallókészülék. De nem, a nagypapa egyik - majdnem teljesen süket - kártyapartnere szerint a hallókészülék zavaróan nagy, macerás a kezelése és egyébként is, csak egy felesleges luxuscikk. Ezt hallva a nagypapa továbbra is kitartott amellett, hogy nincs semmi gond, majd hangosabbra állítják a telefont és minden rendben lesz. Ekkor lépett közbe az unoka, aki nem akarta még egyszer halálra aggódni magát és szeretett volna a családi ebédeken üvöltés helyett újra normál hangnemben beszélgetni a nagyapjával. 

A bácsit nehéz volt meggyőzni, hosszas unszolásra volt hajlandó elmenni a közeli hallásközpontba, ahol aztán személyesen is megtapasztalhatta, hogy milyen érzés visszakapni a hallást. A próbahordás még hátra van, biztos nem lesz zökkenőmentes, de akinek ilyen gondoskodó unokája van, az a hozzászokás után biztosan újra élvezni tudja majd a hangokat. 

shutterstock_107925389.jpg

Ismerős történet? Nem is kell nagypapának lenni, sőt, fiataloktól is bőven hallani, hogy “ja, a mi családunkban mindenki hangosan beszél”, “hallok én, csak figyelmetlen vagyok”, és a “nekem, ilyen korban, hallókészüléket?” és hasonló magyarázatokat. Ezek a reakcióink általában egyrészt abból a félelemből fakadnak, hogy ciki lesz mások előtt, és abból a téves elképzelésből, hogy a halláskárosodás csak az időseknél fordulhat elő . Pedig rengeteget veszít az, aki nem lép túl ezeken a félelmeken és csökkent hallással éli az életét. Segítsünk nekik ezt megérteni: mutatunk 5 fontos lépést, amit megtehetünk azokért, akiknek egy kis támogatásra van szükségük. 

1. Tájékoztass!

Cikkek, posztot, videók állnak rendelkezésünkre a témában, sőt egész blogok is. Ültessük le a nagypapát a gépünk elé, vagy nyomjuk a kezébe a tabletet és mutassuk meg, milyenek a modern, okos hallókészülékek. Küldjünk át ismerősünknek a cikkeket és videókat. Magyarázzuk el, mire képesek az új okoseszközök, hogyan programozhatóak és miért nem igaz már az, hogy a hallókészülék hordása azt jelenti, hogy a beszédhang mellett üvöltve hall mindent. 

2. Bátoríts! 

Meséljünk a próbahordásról. Arról, hogy valóban nem lesz azonnal minden olyan, mint régen, de a fülünk és az agyunk képes arra, hogy újra tanulja a hallást. Igen, az övé is. Magyarázzuk el, hogy a vizsgálat sem fáj, mutassuk meg neki, pontosan mi történik egy hallásvizsgálaton, hogy kell felkészülni rá, mit jelent a kiértékelés. Hogy tudja, mire számíthat majd. 

shutterstock_561677281.jpg

3. Legyél ott ! 

Ha elég bátorítást és ismeretet sikerült átadnunk, kérjünk időpontot egy hallásközpontba és kísérjük el az ismerősünket/rokonunkat, biztosan hálás lesz érte. Ha megtapasztalja, hogy hallásközpontok nem kényelmetlen rendelők, hosszú várakozással, ideges és minket sürgető orvosokkal, biztosan könnyebben meggyőzhető arról, hogy végigcsinálja a vizsgálatot és hordja majd a hallókészüléket. 

4. Felügyelj és biztass! 

A hallókészülék megvásárlása után következik a próbahordás, ami kitartást igényel, ezért ne hagyjuk magára a bizonytalan ismerőseinket. Vezessünk naplót, kérdezzünk rá az élményekre, figyeljük arra, hogy valóban fokozatosan szoktassa hozzá magát a készülék viseléséhez. Napról napra jobban megy majd, így végül maga is rá fog jönni, hogy milyen újra minden hangot tisztán hallani.

shutterstock_670139731.jpg

5. Mutass rá! 

Vigyük el egy parkba, vagy az erdőbe, ahol a csendet csak a madárcsicsergés töri meg. Lepjük meg egy komolyzenei koncert jeggyel, mutassuk meg neki a Margitszigeti zenélő  szökőkutat, vagy üljünk be egy felolvasásra, mindegy. A lényeg hogy tapasztalja meg a hallás örömét, így később magától is szorgalmasan hordani fogja a hallókészülékét. 

Ha kérdések merülnek fel, a hallásközpontok munkatársaihoz bármikor bátran fordulhatunk. Segítsünk annak, aki bizonytalan, mert a visszakapott hallással nem csak ő, de az egész környezete és családja is sokat nyerhet majd.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2913991670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.