HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

blog.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallókészülékekkel kapcsolatosan sajnos rengeteg tévhit él a köztudatban. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket a „városi legendákat” a helyükre tegyük, ezért ebben az írásomban az általam legfontosabbnak tartott három mendemondáról szeretném lerántani a leplet.

Tévhit.jpg

 

Tévhit #1

„A szomszéd néninek is volt hallókészüléke, de az folyton sípolt, és zavarta, emiatt egyáltalán nem tudta hordani.”

idős hölgy_1.jpgGondoljunk bele, hogy mekkora fejlődés történt a számítógépek vagy a mobiltelefonok területén! Azt sokan nem tudják, hogy a technológiai újítások dinamikus előretörése elérte a hallókészülékek piacát is. Az úgynevezett nyitott illesztés forradalmi változást idézett elő, a hallókészülékek ma már összehasonlíthatatlanul nagyobb komfortérzet nyújtanak, mint korábban. Ennek a technikai újításnak az az előnye, hogy nem zárja el a hallójáratot, így sokkal természetesebb hallásélményt nyújt a hallókészülék viselője számára. Továbbá nincs dugultság érzés, és a zavaró sípolás is kivédhető egy sípolást gátló szoftver segítségével.

 

Tévhit #2

„A hallókészülék felerősíti a zajokat, ezáltal nagyon kellemetlen a viselése.”

ssss.jpgA hallókészülék nem erősíti fel a zajokat. Hogy akkor mi a magyarázat arra, hogy sokan erre panaszkodnak? Fogadjuk el, olyan világban élünk, amely tele van zajforrásokkal! A hallásvesztés jellemzője, hogy általában nem egy ütemben, hanem fokozatosan következik be, így a hallásproblémával együtt élő érintetteknek van idejük hozzászokni az egyre romló hallásélményhez. Ahogyan a hallásuk romlik, úgy egyre kevésbé hallják a külvilágot, így a zajokat is. Hadd meséljek el erről egy történetet. Egyik hétvégén átmentem a nagynénémhez, és akkor tette éppen fel a hallókészülékét. Szóltam neki, hogy ne tegye, mert a felső szomszéd éppen fúrt valamit, és figyelmeztetni szerettem volna, hogy ha felteszi a készüléket, zavarni fogják a zajok. Mivel hallókészülék nélkül is egész jól megértjük egymást, javasoltam neki, hogy inkább várja meg, amíg a szomszéd úr befejezi a barkácsolást. Erre azt válaszolta: „Engem nem zavarnak a zajok, mert még akkor kezdtem el hallókészüléket hordani, amikor még emlékeztem a zajokra”. Nagyon bölcs gondolat.

 

Tévhit 3#

 „Nekem még nem kell hallókészülék, mert még nem hallok olyan rosszul!”

Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez egy nagyon téves álláspont! Ugyanis a hallás romlásával együtt a hallásproblémával élő egyén beszédértése is folyamatosan romlik. Ha valaki már csak nagyon későn kezdi el a hallókészülék viselését, előfordulhat, hogy a beszédértése már olyan mértékben csökken, hogy a legprofibb technológiával ellátott hallókészülék sem hozza azt a kiváló eredményt, amit az időben elkezdett hallásrehabilitáció jelenthetne.

hallás_vicces.jpg

 

Hogy mi a tanulság? Törődjünk hallásunkkal, ha a hallásproblémák tüneteit észleljük magunkon, keressünk egy hallásspecialistát, aki felméri hallásunk aktuális állapotát. Fontos, hogy időben felismerjük, ha baj van, hiszen hiába a jó szakember és a csúcstechnológiájú hallókészülék, ha túl sokáig tologattuk a probléma megoldását. Nem kell félni a hallókészülékektől, ma már olyan fejlett technológiával rendelkeznek, mely kiválóan kiszolgálja az érintettek minden igényét.

Bízom benne, hogy a köztudatban élő mendemondákat egyszer majd felváltják az igaz, jó példával szolgáló történetek.

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr55619534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.