HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Jó kérdés! Csecsemőkorban több alkalommal ellenőrzik azt, hogy jól hallunk-e. Óvodában, az iskolakezdés előtt is megvizsgálják, hogy hallásunk alkalmas-e arra, hogy jó tanulók legyünk. Ha sikerült megfelelnünk a védőnői elvárásoknak (tehát a megfelelő időben integettünk a megfelelő kezünkkel), már alkalmasak is vagyunk.

kisgyerek_hallásteszt.jpgMelyik oldalon hallod a hangot, Cseng?

Valóban ennyi lenne az egész? Sajnos sok esetben tényleg arról van szó, hogy ha jó időben jó kezünkkel kalimpálunk egy gyerekekkel telezsúfolt szobában, már át is mentünk a „hallásteszten”. A szakmai előírásoknak megfelelő hallásvizsgálat azonban ennél sokkal összetettebb folyamat. Rengeteg szorongást, problémát - akár betűtévesztést, diszgráfiát, diszkalkulációt - okozhat, ha egy kisgyermek tényleg nem hall rendesen. Ezért érdemes olyan vizsgálatokat végezni, amelyek valóban pontos, releváns következtetésekkel zárulnak.

A téma több, mint fontos. Ezért a fentiekről egy másik posztban részletesen is ki fogom fejteni a gondolataimat a közeljövőben!

Emlékszem, hogy iskolás koromban mindenféle vizsgálaton voltam: mentünk iskolafogászatra, lemértek minket (dekára pontosan), megvizsgálták, hogy elég magasak vagyunk-e, és hogy el tudjuk-e olvasni a számokat a megfelelő távolságban elhelyezett tábláról. Az iskola pszichológusa még az is megállapította, hogy gyér teljesítményem hátterében családi okok szerepelnek (szerencsére a lustaság nem merült fel lehetőségként, a Doktornő papírján ugyanis nem volt ilyen rubrika). A hallásommal viszont soha senki nem törődött. Szerencsémre szükség sem volt rá, de az engem körülvevő környezet, és a munkám során szerzett tapasztalatok arra késztetnek, hogy felhívjam a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Pályafutásom során több alkalommal találkoztam olyan hasonló korúakkal (35 felett járok, de ez titkos!), akik hallásproblémával éltek, de erről nem tudtak. Nekem kellett felvilágosítanom őket, hogy meg nem értettségük, és ebből fakadó haragjuk, családi/munkahelyi konfliktusaik forrásának oka a hallásuk romlása is lehet. Hiszem azt, hogy a rendszeres ellenőrzés, a legalább évente egyszer megismételt hallásszűrés sok esetben megelőzheti ezeket a családi, munkahelyi nézeteltéréseket, a kirekesztettség érzését.

Konfliktus.jpgLehet, hogy valójában hallásprobléma áll a háttérben?

Hiszen miért ne mehetnénk el egy hallásvizsgálatra? Saját bőrömön is tapasztaltam - hiszen nem csak vizsgálok, vizsgálnak is rendszeresen - hogy nem fáj, gyorsan túl vagyunk rajta, és ha megfelelő hallásspecialistát választunk, akkor pontos és megbízható eredményt kapunk. Én vigyázok a családomra is, ezért már nekik is beiktattam az életükbe az éves halláskontroll vizsgálatot.

Mi baj történhet?

Ha minden rendben, akkor elégedetten nyugtázhatjuk, hogy semmi gond a hallásunkkal. Amennyiben mégis kiderül, hogy probléma van, akkor viszont egy hallásspecialista segítségével megtalálhatjuk a megoldást halláspanaszunkra.

 

>> Kapcsolódó cikkek:

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr775606157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása