HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Facebook oldaldoboz

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Egyre melegebb van, megérkezett a strandszezon, közeledik a vakáció is. Az éves szabadságokat a kánikulában igyekszünk víz mellett tölteni, a hétvégén pedig strandra megyünk, vagy a kerti medencében vészeljük át a meleget. A víznek viszont jellemző tulajdonsága, hogy szeret befolyni a fülünkbe. Ha van benne hallókészülék, ha nincs.

shutterstock_247455847.jpg

komment

Felvételről visszahallgatva, vagy mikrofonba beszélve mindenkiben felmerül a kérdés, hogy ennyire béna lenne a hangom? Ha viszont másnak is feltesszük ezt a kérdés, a válasz általában az, hogy dehogy, egyáltalán nem. De akkor miért van az, hogy mi mégis máshogy halljuk? A megoldás a levegőben és a csontjainkban rejlik. 

shutterstock_222261595.jpg

komment

Posztsorozatunk első részében a halláskárosodás típusait jártuk körbe, hiszen érdemes megismerni a hallásvesztés hátterében álló okokat, így könnyebben megértjük, melyik korosztályban jellemzően milyen halláskárosodásról lehet szó. Most a középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okait és megoldásaikat vesszük sorra. 

shutterstock_488711491.jpg

komment

A alapvető higiénia része a fülünk tisztán tartása is, ami gyakran olyan rutint jelent, amivel többet ártunk, mint használunk. A rossz példákat látva olyan módszerek terjedtek el, amiket nagyon nehéz kiirtani a köztudatból, pedig a hallásunk érdeke lenne felhagyni ezekkel a káros szokásokkal. 

A fülünk épp oly érzékeny műszer, mint a szemünk. Egyikbe sem csepegtetünk semmit ész nélkül és nem nyúlunk bele hegyes dolgokkal, gondolhatnánk. Aztán mégis. 

shutterstock_753157804.jpg

komment

A halláscsökkenés hátterében sok dolog állhat, éppen ezért fontos, hogy alapos vizsgálat előzze meg a hallókészülék hordását, hiszen nem mindegy, betegség, károsodás, vagy egyéb hatás okozza a problémánkat. Sorozatunk első részében megnézzük, mik is pontosan a halláskárosodás típusai.

shutterstock_709813228.jpg

komment

A hallókészülék tisztítása után térjünk ki az illesztékek ápolására is. A fül mögötti hallókészülékeknél ugyanis nem elég a hallójáratban elhelyezett eszközről gondoskodnunk, a megfelelő működéshez az illesztékre is rendszeres figyelmet kell fordítanunk. 

shutterstock_429758611.jpg

komment

Az internetet időről időre megosztják látszólag teljesen értelmetlen dolgok, mint például a nagy ruhavita, ami milliókat foglalkoztatott. Az optikai csalódás következtében egyesek fehérnek és aranynak, mások feketének és kéknek látták a ruhát, aztán hónapokig felbukkant a fotó újra és újra. Most a fülünk kapott egy hasonló kihívást, egy hangfelvételnek köszönhetően az elmúlt hetekben milliók élték át az úgynevezett akusztikai csalódást. De vajon mi volt ennek az oka? 

shutterstock_1006618480.jpg

komment

A minap egy ismerősöm mesélte, hogy pánikba esett az egész család, mert az egyedül élő  nagypapa egész nap nem vette fel a telefont és nem tudták, mi van vele. Miután a csengetésre sem nyitott ajtót, lakatost hívtak és a legrosszabbra készülve törtek be hozzá. A nagypapa mélyen aludt és nagyon meglepődött, amikor felébresztették. Jól volt, csak nem hallotta sem a telefont, sem a csengőt. 

shutterstock_444804541.jpg

komment

Ha már eljutottunk odáig, hogy mindennapi társunk lett a hallókészülékünk, vigyáznunk is kell rá, hogy sokáig megfelelően támogassa a hallásunkat. Ennek része a megfelelő tisztítás is, ami ugyan nem bonyolult, de néhány részletre érdemes odafigyelni. 

shutterstock_283660544.jpg

komment

Az már kiderült, hogy a hallásvizsgálat inkább szórakoztató, mint macerás és az is, hogy a beszédbanánommal valami nem stimmelt. Most pedig végre megtudjuk, mi történik akkor, ha a vizsgálat kimutatja, hogy valami baj van a hallásunkkal. 

shutterstock_617988632.jpg

komment

Volt már arról szó, hogy az olcsó, megbízhatatlan megoldások felbukkantak a hallókészülékek piacán is. A hallássegítőnek nevezett eszközökkel a neten és az újságokban is találkozhatunk, ahol nem létező orvosok és még kevésbé létező paciensek kínálják a mindenkinek megoldást jelentő eszközöket. Hozzájutottunk egyhez, teszteltük és meglepő eredményre jutottunk. 

hallokeszulekek1.jpg

komment

Az előző részben ellátogattam egy hallásközpontba, ahol részt vettem egy állati alapos hallásvizsgálaton. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem volt fájdalmas, sőt, még szórakoztatónak is bizonyult, főleg a félrehallott kifejezések miatt, amik a beszédértésem romlását jelezték. És végre azt is megtudtam, hogy létezik a beszédbanán! 

shutterstock_722671441.jpg

komment

Ha halláscsökkenést tapasztalunk, a legjobb amit tehetünk, hogy azonnal szakemberhez fordulunk, ugyanis az időben kezelt problémákon sokkal könnyebben segíthet egy szakszerű hallókészülék, mintha sokáig húzzuk-halasztjuk a használatát. A fül-orr-gégészet kivizsgálás mellett egy hallásközpontot is felkereshetünk, ahol audiológus és orvos segítségét is kérhetjük a panaszaink kivizsgálásában. 

shutterstock_667507720.jpg

komment

Jolcsi néni egy kedves hallókészülékkel élő, budai nyugdíjas, az a típus, akivel szívesen beszélgetünk a buszon, mosolyog sorban állás közben a boltban és mindenkihez van egy két jó szava. Ám Jolcsi néni mégis más, mint a többiek. Jolcsi nénit ugyanis évekkel ezelőtt beszippantotta az internet. 

jolcsi1.jpg

komment

Aki hallásproblémával küzd, idővel azt veszi észre, hogy egyre feljebb kell hangosítania a tévét és a telefonban sem hallja már ugyanúgy beszélgetőpartnerét, mint régen. Ezek is olyan hétköznapi helyzetek, amikben észrevesszük a hallásromlást, de vajon mennyit és hogyan segíthet ezen egy hallókészülék? Ha beledugunk egy hangot felerősítő valamit a fülünkbe, akkor nem lesz minden borzasztóan hangos? Vagy ugyanolyan lesz minden hang, mint előtte? 

shutterstock_761880445.jpg

komment

Akinek zúgott már huzamosabb ideig a füle (és a statisztikák szerint sokan vagyunk így), az tudja, hogy milyen kínzó és idegesítő jelenség ez. Akár egy hangosabb koncert, vagy zajosabb környezet után érezte ezt, biztosan alig várta hogy újra kitisztuljon a hallása. De sajnos van, hogy a fülzúgás állandósul és a gyógyulás orvosi segítséget igényel. Jöjjön a megtörtént sztori, ami egy nagy bulival kezdődik, egy kórházban folytatódik és talán soha nem ér teljesen véget. 

shutterstock_1069204790.jpg

komment

Egy betegségére megoldást kereső embernek sok mindent el lehet adni és ezt sajnos azok is tudják, akiknek nem mások gyógyulása, hanem a saját meggazdagodásuk a legfontosabb. A hatékonynak hazudott, értékükön jóval magasabb áron kínált gyógyászati termékeknek hatalmas piaca van, ahol minden csoda értékű: a fogyasztó csepptől kezdve, a mágneses derékaljon és aura karkötőkön át a hallókészülékekig, mind elképesztő gyógyulást ígérnek. Aztán sajnos sok esetben jön a csalódás és a bosszantó felismerés, hogy minket bizony bepaliztak. 

shutterstock_680386483.jpg

komment

Az egészségügyi gondjait senki nem szereti nagydobra verni. Mindegy, hogy a korral jár, vagy sem, nem szívesen vállaljuk fel a környezetünk előtt, ha valami problémánk adódott. Sokszor ennek köszönhetően inkább úgy teszünk, mintha nem lenne semmi baj, pedig ezzel magunknak ártunk a legtöbbet. A rossz információk és társadalmi hozzáállás miatt így van ez a hallásunk romlásával is, amit gyakran fogyatékosságnak, a készülék hordását pedig stigmának minősítenek. Pedig a viselése lehetne pont olyan természetes, mint egy szemüvegé. 

Bár a hallásromlás jellemzően az idősebb korosztályt érinti, nem ritka a fiatal felnőttkorban jelentkező gond sem. Mivel a fülünket sok olyan hatás érheti, ami befolyásolja a hallásunkat (hangos zene, munkahelyi zajártalom, velünk született zavarok), előfordulhat hogy egyszer csak kiderül, valami megváltozott, nem hallunk jól, segítségre van szükségünk. Ilyenkor felkeressük a fül-orr-gégészt, vagy egy hallásspecialistát és kivizsgáltatjuk magunkat. Ha pedig kiderül, hogy hallókészülékre van szükségünk, kétségbe esünk. De miért is? 

Mert a köztudatban a hallókészülék leginkább egy hatalmas, fül mögé kanyarodó, ormótlan szerkezetetként él, ami messziről hirdeti viselője hallásgondját. Stigma, egy fogyatékosság látványos jele. De miért lenne az? Miért lenne más, mint egy szemüveg? Ilyenkor jön, hogy ez engem öregít, elcsúnyít, tulajdonképpen mi az a kis hallásprobléma, majd felhangosítom a tévét, a szórkozóhelyeken meg úgyis minden olyan hangos, és már meg is győztük magunkat, hogy nem kell nekünk az a hallókészülék. Pedig ha tudnánk, mit vesztünk egy téves információ és a rossz beidegződés miatt! 

shutterstock_776067049_1.jpg

A hárítás ára 

Fontos megértenünk, hogy a fülünk betegségeire nem szabad legyintenünk. Mert a  hallás romlásával együtt a beszédértésünk is folyamatosan romlani fog, amit időben kezelnünk kell. Ha évekig csak halogatjuk a hallásvizsgálatot és nem fogadjuk meg az orvosunk tanácsát, egy korán elkezdett hallásrehabilitáció jó eredményét már nem biztos, hogy el tudjuk érni. Ráadásul idős korban a szellemi leépülés és a hallásromlás között erős összefüggés lehet . A nyilvánvaló pszichés hatás mellett kiderült, hogy az enyhe halláskárosodás közel duplájára emelheti a demencia kialakulásának kockázatát. Ezért nem szabad sem nekünk, sem idős rokonainknak, ismerőseinknek úgy dönteni, hogy a hiúság miatt megéri hárítani a problémát. 

shutterstock_1035556528.jpg

Diszkrét készülék, vagy elegáns ékszer? 

A hallókészülékek története nagyon messzire nyúlik vissza és a kezdetekben még valóban nem volt egyszerű a használatuk. A fülkagyló mögé illesztett tenyér, a kagylók és csigaházak után jöttek a hallócsövek, leghíresebb viselőjükkel, Beethovennel. De a fejlődés nem állt meg, a XX. században már elektromos készülékek segítettek a betegeken, de ezek nagyok és nehezek voltak, ráadásul rossz minőségű hangot közvetítettek a használójuk fülébe. Aztán ahogy fejlődött a tudomány, ezek a készülékek is egyre kisebbek és jobbak lettek, míg végül elérkeztünk napjainkig. A ma leggyakrabban használt hallókészülékek formailag nagyon különbözőek, a vizsgálati eredménytől függ, hogy  fül mögött elhelyezkedő, vagy a hallójáratba tehető készüléket kapunk, de ezek már mind olyan kicsik, hogy szinte alig észrevehetőek. Formájuknak és méretüknek köszönhetően pont a fülünkbe illeszkednek, kényelmesek, programozhatóak és nagyon okosak. 

De ha nem a diszkréció a célunk, ha nem arra vágyunk hogy a hallókészülék észrevehetetlen legyen, akár menő kiegészítő is válhat belőle. 

sv.jpg

Létezik már cserélhető mintázatú, feltűnő darab azoknak, akik divatos kiegészítőként szeretnék hordani a készüléküket. A fülkagyló nagy részét szabadon hagyó eszközöket a fiatalabb generációnak szánták, de amellett hogy divatosak, kényelmesek és nagyon jó minőségűek is.

elegance01.jpg

Az elegánsabb ékszereket kedvelők is megtalálhatják a nekik valót, ugyanis már van klasszikus fülbevalóra hasonlító eszköz is. Az ezüstből készült darabok tökéletes hangminőséget és csodás megjelenést biztosítanak.

about-kate-cross.jpg

Itt pedig nem is gondolnánk, de kövekkel kirakott csinos formák mögött a tökéletes hallás élményét biztosító eszközök lapulnak.

Tehát fontos látni, hogy nem szabad aggódnunk. Ha már a szemüveg viselése természetes, legyen a hallókészüléké is az! Egy érzékszerv romlásának javítása nem lehet hiúsági kérdés, ne hagyjuk magunkat befolyásolni.

komment

Mindenkit más zajjal lehet az őrületbe kergetni: engem például nem zavar a táblán végighúzott köröm csikorgása, míg az olvasók egy részének már ettől a mondattól felállt a hátán a szőr. Vajon miért kapunk frászt egyes hangoktól és miért van az, hogy mások viszont nyugtatóan hatnak ránk? 

shutterstock_654456553.jpg

komment

A gyógynövények és az ősi gyógyászati praktikák sok száz év tapasztalatain alapulnak, hatásuk azonban gyakran nem bizonyítható. Apróbb betegségek, vagy inkább tünetek esetén megszokott, hogy a természetes gyógymódokhoz nyúlunk: ha köhögünk, hársfa teát iszunk, aloe vera gélt teszünk az enyhe bőrpírra és salvus vizet kortyolunk, ha fáj a gyomrunk. De jócskán akadnak olyan egészségügyi problémák, amiket jobb, ha nem házi praktikákkal kezelünk. Ilyenek például a füllel kapcsolatos betegségek. 

shutterstock_167924447_1.jpg

komment

Nem állítjuk, hogy ha már megtörtént a baj és egyértelmű a halláscsökkenés, akkor heti egy lazac steak elég ahhoz, hogy újra jobban halljunk, de a megelőzésben mindenképpen szerepe van annak, hogy mit eszünk nap mint nap. Ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk és vitaminokkal erősítjük az immunrendszerünket, akkor az minden szervünkre, így a hallásunkra is befolyással lehet. Néhány tápanyag és vitamin pedig kifejezetten kedvező lehet, most vegyük végig ezeket.

 shutterstock_594621377.jpg

komment

Bosszantó a tévét bömböltető szomszéd? Idegesíti a néni, akinek a lakásából mindig ordít a Bartók rádió, viszont nem érti, mit kérdez tőle a lépcsőházban? És vajon ők hogy érzik magukat, amikor nem hallják, hogy a család miről beszélget körülöttük? Gondoljunk bele, milyen életet élhet az, aki alig hall valamit a világból, ami körülveszi!

A kor előrehaladtával a hallás gyakran romlik. Mind ismerjük a jelenséget, ahogy idős rokonunk, ismerősünk a fülét felénk fordítva kérdez vissza, mi pedig egyre hangosabban beszélünk hozzá. A szomszéd bácsi hangosan nézi a tévét, vagy nem kapja fel a fejét, ha átköszönünk neki a túloldalra. Azon kívül, hogy ez számunkra zavaró, neki pedig kellemetlen, egy sokkal súlyosabb probléma, a demencia előszobája is lehet.

shutterstock_276870956.jpg

komment

A terhesség 9 hónapja alatt egy nő teste elképesztő változásokon megy keresztül és ezeknek köszönhetően rengeteg kisebb, vagy nagyobb tünet nehezíti meg ezt az időszakot. Mind hallottunk már a hányingerről, a problémás emésztésről, a derékfájdalomról, a  fáradékonyságról, vagy a hangulat-ingadozásokról, de vajon milyen hatással lehet ez az állapot a hallásunkra?

shutterstock_610715990.jpg

komment

heni_baha_1.jpg

"Visszakaptam a hallásomat, ezzel együtt az életemet is"

Hogyan kezdődött a hallásproblémája?

Ép hallással születtem, egészen 24 éves koromig nem vettem észre semmilyen problémát. 25 éves voltam, amikor feltűnt, hogy valami nincs rendben: bizonyos hangokat kevésbé hallottam meg, nem mindig vettem észre, ha megszólítottak. Ezért felkerestem a megfelelő szakembereket, és kiderült, hogy a hallócsontok összenövése, csontosodása miatt jelentkeztek a panaszok. Ekkor műtéttel próbáltak segíteni a problémán, de az eljárás nem volt sikeres, így hallókészüléket kezdtem hordani mindkét fülemen.

komment

Magyarországon a lakosság több mint tíz százaléka él valamilyen hallásproblémával, és a világszintű tendencia szerint ez az arány csak nőni fog. Ezzel párhuzamosan az utóbbi tíz-tizenöt évben hatalmasat fejlődött az orvostudomány eszköztára. A megoldások skálája jóval szélesebb, mint gondolnánk.

Anamnézis.jpg

komment