HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Amikor az audiológusnál történő vizsgálat során bebizonyosodik, hogy halláscsökkenésünk van és hallókészülékre lesz szükségünk, könnyen azt gondolhatjuk, hogy a készülék segítségével az életünk majd egyik pillanatról a másikra olyan lesz, mint régen. A modern hallókészülékek ugyan kényelmesebbek és hatékonyabbak, mint elődeik, de csodát tenni nem tudnak. A hallásunknak is edzésre lesz szüksége ahhoz, hogy a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni a helyzetből, úgyhogy érdemes türelmesnek lenni és követni néhány egyszerű tanácsot. 

shutterstock_1075831829.jpg

Az összecsiszolódás

A próbahordás időszaka kiemelten fontos a friss hallókészülékesek életében, hiszen ez az az időszak, amikor meg kell ismernünk az eszköz működését, megszokni azt, hogy máshogy hallunk mindent és bizony az is szokatlan lesz, hogy valami egész nap ott lesz a fülünkben. De hogy is történik ez a tréning? 

A hallásvizsgálatot követően az audiológussal közösen kiválasztottuk a készüléket, az eredményeink és az igényeink alapján megtörtént a beállítása és már el is kezdődik a próbahordás. Ehhez a szakembertől egy hallástréning naplót kapunk, aminek az a célja, hogy megismerkedjünk a készülékünkkel és megszokjuk a “közös életet”. Össze kell szoknunk ezzel az új készülékkel, ami ezentúl a mindennapjaink része lesz és ez nem csak azt jelenti, hogy valami van a fülünkben, de az agyunknak is meg kell ismernie és szoknia ezeket az új ingereket. 

shutterstock_134283266.jpg

A hallás újratanulása

A hozzászokás időszakában gyakorlatilag újra megtanulhatunk hallani. Részletes leírást kapunk segítségül, amivel kis lépésekben juthatunk el oda, hogy szinte észre sem vesszük majd a készülékünket. Ha pedig türelmesek voltunk, eleget gyakoroltunk és edzettünk, az életünk természetes részévé válhat egy jó hallókészülék. 

Biztosan lesznek hangok, amik szokatlannak, idegennek hatnak majd. Eleinte pl. visszhangosnak érezhetjük a készüléket, vagy furcsa lehet a saját hangunk visszahallása, de ezek napról napra változni fognak. Tapasztalatainkat fontos, hogy megosszuk az audiológussal, hiszen a beállítások módosításával is lehet segíteni egyes jelenségeken. 

shutterstock_1060843934.jpg

Kedves naplóm!

Ahhoz, hogy minden tapasztalatunkat meg tudjuk osztani a hallásközpont audiológusával, érdemes naplót vezetni a próbahordás időszakában. Higgyük el, nem fogunk emlékezni minden egyes részletre: hogy mennyire tűnt hangosnak a tévé, hallottuk-e rendesen a telefont, vagy nem volt-e zavaró a forgalom zaja. Jegyzeteljünk, írjuk le, hogy érezzük magunkat és osszuk meg a szakemberrel, aki ezeket a tapasztalatokat felhasználhatja majd a beállítások finomítása során! 

Nem engedik el a kezünket

A próbahordás időszaka után újra fel kell keresnünk a hallásközpontot, ahol a szakemberrel megbeszélhetjük az esetleges problémákat és feltehetjük a kérdéseinket is. Ekkor megoszthatjuk vele a jegyzeteinket is, és megtörténhet a hallókészülék beállításainak módosítása. Amennyiben új hallókészüléket javasol, újra kell kezdeni a próbahordás időszakát, hiszen minden készülék más és más - de ne sajnáljuk erre az időt és energiát, megéri. 

shutterstock_641113708.jpg

Ám a próbahordást követően sem maradunk magunkra, hiszen idővel újabb tapasztalatokat szerzünk és újabb helyzetekbe kerülünk, amik alapján az audiológus finomhangolással még kényelmesebbé és természetesebbé teheti hallókészülékünk viselését.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr5214248653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása