HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Volt már arról szó, hogy az olcsó, megbízhatatlan megoldások felbukkantak a hallókészülékek piacán is. A hallássegítőnek nevezett eszközökkel a neten és az újságokban is találkozhatunk, ahol nem létező orvosok és még kevésbé létező paciensek kínálják a mindenkinek megoldást jelentő eszközöket. Hozzájutottunk egyhez, teszteltük és meglepő eredményre jutottunk. 

hallokeszulekek1.jpg

Anna néni tudja, hogy ha valami nem működik, akkor azt lehet buherálni, meg otthon javítgatni, de ha megfelelő eredményt szeretnénk, azért nem árt szakemberhez fordulnunk. Így van ez a testünk hibáival is, így amikor azt tapasztalta, hogy már nem hall úgy, mint régen, szakemberhez fordult. Egy alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás után egy audiológushoz is ellátogatott, ahol a hallásvizsgálat megállapította, hogy hallókészülékre van szüksége. Az eszköz kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy ne legyen nagy és ormótlan, így egy apró, fülbe dugható eszközt rendelt, ami a saját fülformájára igazítva készítettek el. A beállítást követően egy próbahordás következett. Anna néni hamar megszokta a jót, hogy újra mindent tisztán hallott, hogy nem kellett a frizurájával takargatni a hallókészüléket, mert az szinte észrevehetetlen, még az alvás is könnyen ment benne, olyan kényelmes volt az apró, tökéletesen illeszkedő eszköz. 

Ekkor következtem én és a netes reklámokból ismert hallássegítő. A minden problémára megoldás kínáló eszköz reklámja a következőket ígérte: 

  • diszkrét, kis méretű, senki sem veszi észre, hogy viseljük
  • kényelmes, mindkét fülhöz ugyanúgy illik
  • audio nanoprocesszorok - a legmodernebb technológia
  • hallásjavítás, zajcsökkentés, a halláskárosodások által okozott fejfájások és migrének minimalizálása
  • mindenki számára jó, a hallásvesztés mértékétől és fajtájától függetlenül
  • gyorsabb és pontosabb hanghullám-rögzítés
  • a szilikon betétek miatt csak a magas hangokat erősíti
  • a hanghullámok azonnal megváltoztatják az agyhoz vezető frekvenciát

De végül kiderült az is, hogy “mindenkinek szól, aki a halláskárosodással küzd. A készülék alkalmas a nők és emberek, sőt, minden korosztály számára.” Az emberek ebben az esetben férfiakat jelenti, de nem ez az egésszel a legnagyobb probléma. 

A nyilvánvalóan google translate által más nyelvről magyarra fordított reklámszöveg hibái ugyanis eltörpülnek a minden szakértelmet nélkülöző kijelentések mellett. De ha már hozzájutottunk, először nézzük meg, mi is van a dobozban. 

Anna néni a mikro USB töltő, a 4 féle szilikon betét és a kis kefe mellett ezt a készüléket találta. 

img_0672.jpg

A ránézésre nem túl jó minőségű műanyag tapintása sem volt meggyőző, ráadásul a fröccsöntött darab ormótlan volt a megszokott, áramvonalas készülékhez képest. Még be sem kapcsoltuk, a különbséget máris zongorázni lehetett. Ezt használja Anna néni:

img_0664.jpg

Egy gyors szilikon dugó választás után megkezdődött a tesztidőszak. Aminek már az első percében kiült az arcunkra a döbbenet, ugyanis a diszkrét, kis méretű eszköz a valóságban így nézett ki. 

kamufules.jpg

A fülből másfél centire kilógó műanyagot akárhogy igazgattuk és tekergettük, mindenképp így helyezkedett el. Na ezt próbálja meg Anna néni eltakarni a frizurájával! Meg is próbálta, de nem sikerül, úgyhogy javasoltam neki az egyetlen ehhez megfelelő hajviseletet: 

leia.jpg

De ne legyünk ilyen hiúk, a hallókészülék nem is ciki, lépjünk tovább, a lényeg hogy működjön. Az eszközön egy ki és bekapcsoló gombot, illetve egy teljesen használhatatlan hangerő szabályozót találtunk, amit Anna néni szemüveggel is nehezen kezelt, de én is bajban voltam vele, pedig a körmeimet is bevetettem. Azt nem lehetett tudni, mikor milyen hangerőn van, vagy hol tart a maximumhoz képest, de megpróbáltuk egy közepes hangerőre belőni. És láss csodás: működött! 

Már ha a megelégszünk azzal, hogy minden hangosabb lett. A tévé, a beszélgetés, a kinti kutyaugatás, az óra ketyegése és a saját lélegzetvétel is. Anna néni pedig derekasan letolta a napot úgy, hogy a kínai műanyagipar egy megtermett darabja lógott ki a füléből. Nem panaszkodott, viselte, ugyan elaludni nem tudott benne és a kapun túl sem szívesen ment vele, de a hangerővel nem volt problémája. 

keszulekek.jpg

Aztán a forgalomban kiderült hogy az eszköztől tényleg vagy minden ordít, vagy semmi. Semmi “hanghullámok által megváltoztatott frekvencia”, semmi “zaj és az élesítés kiküszöbölése”, semmi “kibocsátott hangjel dinamikájának javítása”, de “zajhatások csökkentése a szavak és kifejezések megértésében és meghallgatásában” sem merült fel a használat során, pedig a reklámszöveg legmeggyőzőbb részében ezek az ígéretek hangzottak el. Azt, hogy mit akart mondani a kereskedő a fenti kijelentésekkel, pontosan nem értettük, de biztosan nagyon meggyőző annak, aki hangzatos mondatokra és olcsó megoldásra vágyik. Ami biztos, hogy a hallássegítő minden hangot felhangosított, mindegy hogy Anna néni, vagy én raktam be a fülembe, ahogy az sem számított, hogy a balba vagy a jobba dugtuk be. Ugyanúgy kilógott mindegyikből. 

Azt el kell ismerni, hogy az ára kedvező. Egészen addig, amíg semmi mást nem várunk el, mint egy egyszerű hangerősítést, de nincs szükségünk hangolásra, továbbá az utcára sem akarunk kilépni vele. És a biztosíték sem érdekel, hogy nem esik szét két hét használat után, vagy hogy nincs egy szerviz, ahová bevihetnénk megjavíttatni. Mert a minőségét elnézve erre bőven van esély, és így már nem is olyan kedvező az a 30 ezer forint, igaz? 

Anna néni a tesztnap végén boldogan tette vissza a profi hallókészülékét. Hát még milyen boldog volt, amikor meglátta a fotókon, hogy milyen különbség van a két eszköz elhelyezkedése között! Azt mondja, nem szívesen változtatna frizurát, inkább marad a neki való stílusnál és a megbízható hallókészülékénél.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4013899688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása