HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Aki hallásproblémával küzd, idővel azt veszi észre, hogy egyre feljebb kell hangosítania a tévét és a telefonban sem hallja már ugyanúgy beszélgetőpartnerét, mint régen. Ezek is olyan hétköznapi helyzetek, amikben észrevesszük a hallásromlást, de vajon mennyit és hogyan segíthet ezen egy hallókészülék? Ha beledugunk egy hangot felerősítő valamit a fülünkbe, akkor nem lesz minden borzasztóan hangos? Vagy ugyanolyan lesz minden hang, mint előtte? 

shutterstock_761880445.jpg

A hallókészülék hordásától való félelem és az, hogy nem tudjuk, az életünket mennyire változtatja majd meg a használata, eltántoríthat attól, hogy szakemberhez forduljunk. A fentihez hasonló kérdések mindenkiben felmerülnek, pedig ha tudnánk, hogy egy hallókészülékkel mennyi mindent nyerünk ahhoz képest, amit veszthetünk vele, egy percig sem gondolkodnánk viselésén. 

A mai modern készülékek már mind digitálisak, számítógéppel állítják be őket, így lehetővé téve a nagyon pontos, csak a mi hallásproblémánkra megoldást adó működést. Mivel nincs két egyforma halláscsökkenés, a jó működéshez feltétlenül szükség van arra, hogy minden készüléket teljesen az egyénre igazítsanak. Ezzel viszont elérhető, hogy a természetes halláshoz lehető legközelebb álló hatást érjük el. A dolgot az nehezíti, hogy különböző hangkörnyezethez különböző beállításokra lehet szükség. 

Különböző élethelyzetekhez különböző beállítások

A modern hallókészülékek már többcsatornás beállítással rendelkeznek: például egy 8 csatornás hallókészüléknél 8 különböző helyen lehet módosítani a készülék beállításain.  Lehetőség van már arra is, hogy mi állítsuk be a környezetünkhöz legmegfelelőbbet: egy nyomógomb segítségével válthatunk, ha TV-t nézünk, vagy ha az utcai forgalomban sétálunk. A beállítást az okos készülékekkel könnyedén módosíthatjuk, ne féljünk attól, hogy ha otthon jól halljuk majd a tévét, akkor a zajos utcán zavarni fog a villamos nyikorgása. A különböző élethelyzetekhez beállított programok garantálják, hogy komfortosan érezzük magunkat minden környezetben. 

shutterstock_386538055.jpg

Meddig hangosítsuk a televíziót? 

A televízió hangja mindig kényes dolog a halláscsökkenéssel élők környezete számára. A televíziózásra hangolt hallókészülékkel újra tisztán, normális hangerővel élvezhető a műsor és környezetünket sem zavarjuk az örökös hangosítással. A televízióhoz már gyártanak olyan hallókészülékeket is, melyek segítségével a tv hangját egy vezeték nélküli átjátszón (streamer) keresztül a hallókészülékbe lehet átvezetni, így a lehető legtisztábban, sztereóban hallható, mintha csak egy profi fülhallgatóban szólna.

Mobiltelefon és hallókészülék 

A múltban a hallókészülékek és telefonok kapcsolata nem volt felhőtlen: a készülékek besípoltak, visszhangzottak és gerjesztették a telefont. Egy 2003-as intézkedésnek köszönhetően a mobilgyártók már odafigyelnek arra, hogy a telefonjaik kompatibilisek legyenek a hallókészülékekkel. Ugyan a szabvány szerinti besorolásból kiderül, hogy a telefonunk és a hallókészülékünk probléma nélkül működik-e együtt, érdemes kipróbálni együtt a kettőt. Egyes modern hallókészülékek ráadásul arra is képesek, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek a telefonunkkal: vezeték nélkül csatlakozva, tökéletes minőségben továbbítják a hívó hangját a hallókészülékbe, tökéletes sztereó minőségben.

shutterstock_430293268.jpg

Repülőn 

A légitársaságok szabályzata szerint az elektromos eszközeinket repülő üzemmódban, vagy kikapcsolva kell tartani, de ez a szabály nem vonatkozik a hallókészülékekre. A múltban voltak ebből problémák: 1998-ban egy Seattle-ből Cincinnatibe repülő járaton a repülőgép robotpilótái hibásan működtek; mint kiderült, az egyik utas hallókészüléke okozta az üzemzavart. A férfi átült a gép egy másik részébe, és a probléma szinte azonnal megszűnt. Manapság viszont már nem okoz gondot a hallókészülékek használata.

Láthatjuk, hogy a hétköznapi élethelyzetekben jó társunk lehet egy korszerű hallókészülék, rengeteget javítva életminőségünkön.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr3813873656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása