HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Nem állítjuk, hogy ha már megtörtént a baj és egyértelmű a halláscsökkenés, akkor heti egy lazac steak elég ahhoz, hogy újra jobban halljunk, de a megelőzésben mindenképpen szerepe van annak, hogy mit eszünk nap mint nap. Ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk és vitaminokkal erősítjük az immunrendszerünket, akkor az minden szervünkre, így a hallásunkra is befolyással lehet. Néhány tápanyag és vitamin pedig kifejezetten kedvező lehet, most vegyük végig ezeket.

 shutterstock_594621377.jpg

Vitaminok

 

C- vitamin

A gyakran emlegetett szabad gyökök számának csökkentésében játszik nagy szerepet a C-vitamin, aminek fogyasztására talán már nem is kell külön felhívni a figyelmet. Az immunrendszerünk erősítésével csökkenthetjük a fülfertőzések esélyét, így az ezek okozta halláskárosodásét is. 

Homoktövis, csipkebogyó, ribizli, zöldpaprika, kelkáposzta, citrom, narancs.

 shutterstock_263051609.jpg

D-vitamin

A C-vitamin után manapság a D-vitaminról esik a legtöbb szó. Nem véletlenül, hogy a D-vitamin-hiány Magyarországon is igen gyakori és az utóbbi években felismerték, hogy ez a vitamin komoly szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban is. Nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin pótlására, tápanyagokkal is magunkhoz vehetjük. Azt viszont tudni kell, hogy ezekben az élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom, tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a szükségletünket. A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabad levegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig, ill. téli időszakban érdemes közvetlenül vitaminkészítményt fogyasztani.

Zsíros halak, halmáj, tojássárgája.

 shutterstock_529742842.jpg

E-vitamin

Az E-vitamin egy antioxidáns hatású vitamin, szintén a  szabad gyökök károsító hatásától védi a szervezetünket és hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Jótékony hatással van az agyunkra is, csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. Az immunrendszer védelmével pedig a fülfertőzések esélyét is lecsökkentheti.

Növényi olajok, csírák, mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli.

 shutterstock_381113728.jpg

Folsav

A folsav részt vesz a vérképzésben és elengedhetetlen az egészséges magzati fejlődéshez is. Kutatások szerint a folsav tartalmú ételek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a hallásproblémák kialakulását, idős korban érdemes a pótlásáról is gondoskodni.

Leveles zöldségek, máj, spárga, spenót, bab, brokkoli.

 shutterstock_543184333.jpg

Ásványi anyagok

 

Magnézium

Létfontosságú ásványi anyag, testünk összes sejtjében megtalálható, szerepet játszik szervezetünk teljes anyagcseréjében is. Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, figyelnünk kell a megfelelő mennyiség bevitelére. Bizonyos esetekben, terhesség és sportolás esetén növelni kell a mennyiségét, de a zajártalom okozta halláskárosodás megelőzésében is nagy szerepet játszik.

Banán, a burgonya, articsóka, brokkoli.

shutterstock_540979924.jpg

Cink

Ez az ásványi anyag az öregedés okozta halláskárosodás megelőzésében lehet segítségünkre. Létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban és az anyagcserében, de a növekedésben és a sebgyógyulásban is komoly szerepet vállal.  Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a szervezetünk megfelelő mennyiséghez jut, de egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás jó hatású lehet. 

Étcsokoládé, hüvelyesek, tojás, tej, húsfélék, tenegeri herkentyűk, halak.

shutterstock_527366725.jpg

Omega-3 zsírsavak

Mivel az Omega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, fontos hogy a táplálék formájában vigyük be a megfelelő mennyiséget. Segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását, jó hatással vannak a szemünkre és a szellemi fejlődésre is. Mérséklik a vér koleszterinszintjét és az immunrendszerre is jó hatást fejtenek ki. Ráadásul a zsírsavak a sejthártyák rugalmassabbá tételével elősegítik  a hallórendszerünket is átszövő érrendszer rugalmasságát is.

Lazac, tonhal, pisztráng, szardínia.

shutterstock_357530405.jpg

A fenti tápanyagok rendszeres fogyasztása nem csak a hallásunkra lehet jó hatással, a megfelelő táplálkozás az egész szervezetünket egészségesebbé és ellenállóbbá teszi. Fontos, hogy konkrét probléma esetén ne pusztán vitaminokkal vegyük fel a harcot, hanem keressünk föl szakembert és vizsgáltassuk ki magunkat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr3213803794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása