Nem állítjuk, hogy ha már megtörtént a baj és egyértelmű a halláscsökkenés, akkor heti egy lazac steak elég ahhoz, hogy újra jobban halljunk, de a megelőzésben mindenképpen szerepe van annak, hogy mit eszünk nap mint nap. Ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk és vitaminokkal erősítjük az immunrendszerünket, akkor az minden szervünkre, így a hallásunkra is befolyással lehet. Néhány tápanyag és vitamin pedig kifejezetten kedvező lehet, most vegyük végig ezeket.
Vitaminok
C- vitamin
A gyakran emlegetett szabad gyökök számának csökkentésében játszik nagy szerepet a C-vitamin, aminek fogyasztására talán már nem is kell külön felhívni a figyelmet. Az immunrendszerünk erősítésével csökkenthetjük a fülfertőzések esélyét, így az ezek okozta halláskárosodásét is.
Homoktövis, csipkebogyó, ribizli, zöldpaprika, kelkáposzta, citrom, narancs.
D-vitamin
A C-vitamin után manapság a D-vitaminról esik a legtöbb szó. Nem véletlenül, hogy a D-vitamin-hiány Magyarországon is igen gyakori és az utóbbi években felismerték, hogy ez a vitamin komoly szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban is. Nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin pótlására, tápanyagokkal is magunkhoz vehetjük. Azt viszont tudni kell, hogy ezekben az élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom, tehát pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a szükségletünket. A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabad levegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig, ill. téli időszakban érdemes közvetlenül vitaminkészítményt fogyasztani.
Zsíros halak, halmáj, tojássárgája.
E-vitamin
Az E-vitamin egy antioxidáns hatású vitamin, szintén a szabad gyökök károsító hatásától védi a szervezetünket és hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Jótékony hatással van az agyunkra is, csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. Az immunrendszer védelmével pedig a fülfertőzések esélyét is lecsökkentheti.
Növényi olajok, csírák, mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli.
Folsav
A folsav részt vesz a vérképzésben és elengedhetetlen az egészséges magzati fejlődéshez is. Kutatások szerint a folsav tartalmú ételek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a hallásproblémák kialakulását, idős korban érdemes a pótlásáról is gondoskodni.
Leveles zöldségek, máj, spárga, spenót, bab, brokkoli.
Ásványi anyagok
Magnézium
Létfontosságú ásványi anyag, testünk összes sejtjében megtalálható, szerepet játszik szervezetünk teljes anyagcseréjében is. Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, figyelnünk kell a megfelelő mennyiség bevitelére. Bizonyos esetekben, terhesség és sportolás esetén növelni kell a mennyiségét, de a zajártalom okozta halláskárosodás megelőzésében is nagy szerepet játszik.
Banán, a burgonya, articsóka, brokkoli.
Cink
Ez az ásványi anyag az öregedés okozta halláskárosodás megelőzésében lehet segítségünkre. Létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban és az anyagcserében, de a növekedésben és a sebgyógyulásban is komoly szerepet vállal. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a szervezetünk megfelelő mennyiséghez jut, de egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás jó hatású lehet.
Étcsokoládé, hüvelyesek, tojás, tej, húsfélék, tenegeri herkentyűk, halak.
Omega-3 zsírsavak
Mivel az Omega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, fontos hogy a táplálék formájában vigyük be a megfelelő mennyiséget. Segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását, jó hatással vannak a szemünkre és a szellemi fejlődésre is. Mérséklik a vér koleszterinszintjét és az immunrendszerre is jó hatást fejtenek ki. Ráadásul a zsírsavak a sejthártyák rugalmassabbá tételével elősegítik a hallórendszerünket is átszövő érrendszer rugalmasságát is.
Lazac, tonhal, pisztráng, szardínia.
A fenti tápanyagok rendszeres fogyasztása nem csak a hallásunkra lehet jó hatással, a megfelelő táplálkozás az egész szervezetünket egészségesebbé és ellenállóbbá teszi. Fontos, hogy konkrét probléma esetén ne pusztán vitaminokkal vegyük fel a harcot, hanem keressünk föl szakembert és vizsgáltassuk ki magunkat.