HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A terhesség 9 hónapja alatt egy nő teste elképesztő változásokon megy keresztül és ezeknek köszönhetően rengeteg kisebb, vagy nagyobb tünet nehezíti meg ezt az időszakot. Mind hallottunk már a hányingerről, a problémás emésztésről, a derékfájdalomról, a  fáradékonyságról, vagy a hangulat-ingadozásokról, de vajon milyen hatással lehet ez az állapot a hallásunkra?

shutterstock_610715990.jpg

A furcsa tünetek végigkísérik a terhességet. Furcsa dolgokat kívánunk meg, olyan helyeken érzünk átmeneti fájdalmakat, ahol eddig sosem, felborul a bioritmus, és még sorolhatnánk. Ennek persze megvan az oka, a terhes nő ereiben közel másfélszer annyi vér kering, hogy oxigénnel láthassa el a növekvő magzatot, ennek köszönhetően az erek kitágulnak (ettől ragyognak a kismamák),  a pulzusszám emelkedik. A szervezet vízvisszatartása is megnő, a nyálkahártyák megduzzadnak, és ezért vizesedhetnek a végtagok is. Valamint előfordulhat a fül zúgása és viszketése is, amire érdemes figyelni, mert komolyabb problémát jelezhet.

“A terhesség második hónapjában kezdett el zúgni a fülem” - mesélte egy anyuka. “A testem minden rezzenését éberen figyeltem, ha valami szokatlant észleltem, pánikszerűen ugrottam  a gép elé és néztem utána a neten, hogy mi okozhatja. Volt már rá példa, hogy huzatot kapott a fülem, akár kocsiban ülve is, úgyhogy először annak tudtam be, de miután a zúgás napok után sem javult, megpróbáltam kideríteni, mi bajom lehet. Nem túl sok választ találtam, néhány fórumbejegyzést elolvastam a terhesség furcsa tüneteiről, de csak a fülviszketést találtam meg, mint a toxikózis tünetét.”

shutterstock_198053777_1.jpg

A toxikózis, azaz a terhességi mérgezés az egyik leggyakoribb, a magzat és az anya életét is veszélyeztető szövődmény, amivel a várandósság alatt találkozhatunk. Ha időben felismerik a tüneteket, a megfelelő kezelés mellett nem okoz problémát. Három jellemző tünete megemelkedett vérnyomás, a fehérjevizelés és a lábszár ödémája, amivel ha nem fordulunk időben orvoshoz, megjelenhetnek a járulékos tünetek: szokatlan fejfájás,  látászavar, fülzúgás és/vagy viszketés. Ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

“A nőgyógyászom biztosított, hogy toxikózisról szó sincs, úgyhogy belekezdtem az ismerősöktől kapott tippek kipróbálásába. Meleg sós zoknit raktam a fülemre, elkezdtem több folyadékot inni, fehér zajt hallgattam, de semmi nem segített. Ekkor jöttek a vény nélkül kapható szerek és gyógynövények, csöpögtettem és ittam őket, a fülem meg csak zúgott és zúgott.”

A kismama ekkor végre megtette azt, amit már az első pillanatban kellett volna: bejelentkezett a fül-orr-gégészetre.

“A kerületi rendelőben mindig sokan vannak, de nem bántam, örültem hogy végre kiderül, mi a bajom és az orvos ad valamit,amitől jobb lesz. Aztán nagyon hirtelen vége lett az egésznek: miután bejutottam, az orvos 2 perc vizsgálat után, a terhesség tényét tudomásul véve közölte, hogy mindez csak az állapotom miatt van. A terhességgel együtt járhat a fülzúgás, a vérnyomásom is magas volt egy kicsit, ne aggódjak. A nyálkahártyák duzzadása okozhat fül-és orrdugulást, valószínűleg nálam is ettől vannak a tünetek. Mondanom sem kell, hogy másnapra kutya baja sem volt a fülemnek, talán egyszerűen csak megnyugodtam, hogy semmi gond nincs.”

A fülzúgás gyakran átmeneti, és bármit teszünk vagy nem teszünk, magától elmúlik. Ha viszont elhúzódik és a hallásminőségünket is befolyásolja, mindenképpen érdemes orvoshoz, vagy hallásszakértőhöz fordulni vele.

A fülzúgás egyéb, terhességen kívüli okairól és a kezelések lehetőségéről egy későbbi posztban térünk ki.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2613769048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása