HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Bosszantó a tévét bömböltető szomszéd? Idegesíti a néni, akinek a lakásából mindig ordít a Bartók rádió, viszont nem érti, mit kérdez tőle a lépcsőházban? És vajon ők hogy érzik magukat, amikor nem hallják, hogy a család miről beszélget körülöttük? Gondoljunk bele, milyen életet élhet az, aki alig hall valamit a világból, ami körülveszi!

A kor előrehaladtával a hallás gyakran romlik. Mind ismerjük a jelenséget, ahogy idős rokonunk, ismerősünk a fülét felénk fordítva kérdez vissza, mi pedig egyre hangosabban beszélünk hozzá. A szomszéd bácsi hangosan nézi a tévét, vagy nem kapja fel a fejét, ha átköszönünk neki a túloldalra. Azon kívül, hogy ez számunkra zavaró, neki pedig kellemetlen, egy sokkal súlyosabb probléma, a demencia előszobája is lehet.

shutterstock_276870956.jpg

A demencia gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, általában idős korban, a 60. életév után kezdődik. Az orvostudomány több olyan okot is ismer, amely demenciát okozhat, és ezek némelyikét gyógyszeres kezeléssel lassítani is tudja. Leggyakoribb és legismertebb oka az Alzheimer-kór.

Az érzékeink károsodása, így a látás, illetve a hallás romlása elszigeteltséget, beszűkülést okoz.  A nagyothalló nehezen tud odafigyelni egy-egy szóban elmesélt történetre, nem ért mindent, így az esetleges memóriazavarok mellett egyre nehezebben érti meg az információkat és kevésbé is emlékszik majd azokra. Az idős ember, aki esetleg amúgy is küzd a mellőzöttség, haszontalanság érzésével, egyszer csak azt veszi észre, hogy egyre kevésbé érti, miről beszél a családja, az ismerősei. Ilyen esetekben gyakori reakció, hogy nem is mer visszakérdezni, fél jelezni, hogy gond lehet a hallásával, így egyre inkább elveszti a kapcsolatot a szeretteivel és a külvilággal, ami depresszióhoz vezethet.

shutterstock_796306306.jpg

De  nem csak pszichés hatása lehet a hallásromlásnak. Egy kórházi tanulmány szerint az enyhe halláskárosodás közel duplájára emeli a demencia kialakulásának kockázatát, a súlyos halláscsökkenés pedig akár meg is ötszörözheti a betegség kialakulásának esélyét.

A kutatást végző szakemberek még nem tudják pontosan, hogy mi a konkrét fizikai összefüggés a hallás romlása és a mentális funkciók hanyatlása között, de a tanulmány szerint lehetséges, hogy a hallásproblémák hozzájárulnak a demencia kifejlődéséhez. Elképzelhetőnek tartják, hogy a hallásromlás azért zavarja meg a normál agyműködést, mert a gyengülő hallás miatt az agy több energiát fordít arra, hogy megértsen egy beszélgetést.

Figyeljünk a családunkban, környezetünkben élő idős emberekre, és ha hallásromlás jeleit tapasztaljuk, ajánljuk föl a segítségünket! Meséljük el nekik, hogy a mai modern hallókészülékek már apró, akár a frizurával eltakarható eszközök, a vizsgálat pedig egyszerű és fájdalommentes.

Ha elfogadják a segítségünket, nem csak a hallásuk fog javulni, de a mentális állapotukért is sokat tettünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2613748304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása