HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

heni_baha_1.jpg

"Visszakaptam a hallásomat, ezzel együtt az életemet is"

Hogyan kezdődött a hallásproblémája?

Ép hallással születtem, egészen 24 éves koromig nem vettem észre semmilyen problémát. 25 éves voltam, amikor feltűnt, hogy valami nincs rendben: bizonyos hangokat kevésbé hallottam meg, nem mindig vettem észre, ha megszólítottak. Ezért felkerestem a megfelelő szakembereket, és kiderült, hogy a hallócsontok összenövése, csontosodása miatt jelentkeztek a panaszok. Ekkor műtéttel próbáltak segíteni a problémán, de az eljárás nem volt sikeres, így hallókészüléket kezdtem hordani mindkét fülemen.

Bevált a hallókészülék viselése, megoldotta a hallásproblémát?

Kezdetben sokat segített. Azonban a hallásom fokozatosan romlott és körülbelül 7 év hallókészülék-viselés után már nem jelentett elegendő erősítést. Kétségbeestem, hiszen a mindennapi élet, a legegyszerűbb dolgok is kihívást jelentettek számomra. Nem tudtam, mihez kezdjek, kihez forduljak segítségért. Kezdtem beletörődni, hogy további életemet így kell leélnem. Ekkor jutottam el egy fül-orr-gégész szakorvoshoz, aki megemlítette a műtéti úton beültetett hallásjavító eszközöket.

Hallott korábban erről a lehetőségről?

Nem hallottam róla korábban. Őszintén szólva, elsőre nagyon ijesztőnek tűnt a gondolat, hogy egy „idegen tárgyat” ültessenek a koponyámba.

Miért döntött mégis úgy, hogy belevág és vállalja a műtétet?

Az orvosi javaslat után elkezdtem kutakodni az interneten, megkerestem, hogy pontosan hogy működik, hogy néz ki a készülék. Ezután részt vettem egy tanácsadáson, ahol megnézhettem az implantátumot és a beszédprocesszort, feltehettem minden kérdést, ami felmerült bennem. Ezen kívül lehetőségem nyílt kipróbálni a készüléket egy speciális fejpánt segítségével, otthoni körülmények között is. Arra felhívták a figyelmemet, hogy ez a szemléltetés nem tudja tökéletesen visszaadni a műtét utáni állapotot. A próbahordás alatt vegyes tapasztalatokat szereztem, és be kell vallanom, nem bíztam teljesen abban, hogy ez az eljárás valóban jó megoldás lesz számomra. Ennek ellenére annyira szerettem volna újra hallani, hogy a műtét mellett döntöttem.

Az implantátum rendszer két részből áll: a beültetett implantátumból és a hozzá csatlakozó külső egységből, a beszédprocesszorból. A műtét után azonnal használhatta a beszédprocesszort?

Nem, 3 hét telt el a műtét és a beszédprocesszor aktiválása között.

heni_baha_2.jpg

Milyen élmény volt az első bekapcsolás, mik voltak az első tapasztalatok?

Különleges. Nagyon izgatottan vártam, hogy eljöjjön a nagy pillanat, a műtét utáni 3 hétben szinte semmi másra nem tudtam gondolni. Mikor feltehettem a beszédprocesszort, megnyugodtam: újra hallottam. Jól hallottam! Ez kezdetben furcsa volt, egyes hangokat nem tudtam azonosítani. Például a nadrágom susogását és a zacskó zizegését. Ezeket olyan régen hallottam utoljára, hogy újra meg kellett tanulnom értelmezni őket. A kedvencem a kiskutyám jellegzetes „éhes vagyok, kérek enni” nyüszögése. Szerencsére nagyon gyorsan hozzászoktam mindenhez.

Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

A beszédprocesszor felhelyezése először és másodszor. Illetve harmadszor. Emlékszem, hogy a készülék aktiválása után hazamentem és tükör előtt (valamint tapogatva) próbálgattam a helyes illesztést. Negyedszerre sikerült, azóta nem okoz gondot.

A környezetében élők hogyan reagálnak, mikor megtudják, hogy implantálható hallásjavító eszközt visel?

A családom, a párom és a barátaim először a mérete miatt aggódtak, de mára maximálisan elfogadták, mindenben támogatnak. Szélesebb körben nem igazán tudnak róla, hiszen nem látszik. Még ma sem annyira közismert ez a módszer és készülék, mint a normál hallókészülékek viselése, így kezdetben meglepődnek rajta. Ám ilyenkor megmutatom és elmagyarázom, miről van szó; általában pozitívan fogadják. Persze meg kellett tanulnom nekem is, hogyan magyarázzam el a környezetemben lévőknek a helyzetet. Az első ilyen alkalom elég viccesen sikerült: szerettem volna figyelmeztetni a fodrászomat, hogy ne ijedjen meg, ezért szóltam neki, hogy „Ne lepődj meg, de kiáll egy csavar a fejemből.”

Milyen pozitív tapasztalatai vannak a készülékkel?

Visszakaptam a hallásomat, ezzel együtt az életemet is. Egész nap viselem, csak fürdés és alvás közben veszem le. A másik oldalon még a régi hallókészüléket használom. Jelenleg a kettővel együtt szinte tökéletesen hallok. Nagyon örülök, hogy a műtét mellett döntöttem és biztos vagyok benne, hogy ha a másik oldalon is romlani kezd a hallásom, azonnal vállalom a második műtét is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1006913009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása