HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallókészülékek elfogadása az elmúlt éveket tekintve javuló tendenciát mutat. Azonban rengetegen élnek olyan súlyos hallásproblémával, amelyen ezekkel a készülékekkel sem tudnak segíteni. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már számukra is létezik megoldás! Lássunk néhány példát, hogy milyen esetekben segíthetnek a műtéti hallásjavító lehetőségek.

_MG_4374.JPG

Vezetéses halláscsökkenés

Amikor a külső vagy középfülben fellépő mechanikus akadályok miatt a hanghullámok nem tudnak eljutni a belső fülbe, vezetéses halláscsökkenésről beszélünk. Szerencsésebb esetben, a probléma csak átmeneti jellegű, és gyógyszeres kezeléssel vagy orvosi beavatkozással akár meg is szüntethető.

Amennyiben ez nem lehetséges, hallókészülékkel tudjuk korrigálni a hallást. De mi a helyzet akkor, ha már ez sem segít? Közepes fokú vagy ennél erősebb halláscsökkenés esetében a hallókészülék sajnos már nem feltétlenül jelent megoldást. Ezenkívül olyan esetek is előfordulnak, amikor szervi deformáltság, vagy más probléma miatt nem kerülhet sor hallókészülék használatára.

Az ún. Baha rendszer bizonyítottan hatékony megoldás az egyik vagy mindkét fül vezetéses halláscsökkenése esetén. A Baha (Bone Anchored Hearing Aid) egy beültethető, csontba horgonyzott hallássegítő rendszer. Egy csontba épített 3-4 mm-es belső egységből, és az arra csatlakoztatható külső hangfeldolgozó részből áll. Az eszköz a hangot közvetlenül a belső fülbe juttatja, ahelyett, hogy megpróbálná átjuttatni a külső és középfül sérült területein. Ezek a csontvezetéses implantátumok tulajdonképpen a test természetes hangtovábbítási képességét használják ki. Rezgéssé alakítják a hangokat, amelyek így a csont közvetítésével jutnak a belső fülbe, így kikerülik a külső- és középfül problémás részeit.

 baha_1.jpg

Baha beszédprocesszor

 

Érzékszervi-idegi hallásvesztés

Ez a halláscsökkenés leggyakoribb formája. A problémát a belső fülben található ún. szőrsejtek károsodása, illetve azok elhalása idézi elő. A szőrsejtek közvetítésével jut el ugyanis az információ agyhoz, így azok sérülése esetén a fülünk nem képes a hangokat megfelelően érzékelni. A hallásélmény a legtöbb esetben hallókészülék segítségével jelentősen javítható, de abban az esetben, ha nincs megfelelő maradványhallás, már ez az eszköz sem jelent megoldást. Természetesen nincs minden veszve! Mit tehetünk ilyenkor?

Egyoldali siketség esetén az érintett az egyik fülére teljesen vagy majdnem teljesen elveszíti hallását. A Baha rendszer egyoldali siketség esetén is hatékony megoldásnak bizonyulhat. Ha a másik fül ép, vagy csak enyhén károsodott, a csontvezetéses implantátum jó eredménnyel alkalmazható.

Kétoldali érzékszervi-idegi hallásvesztés esetén súlyosabb esetekben érdemes figyelmet fordítani a cochleáris implantátumokra. Ugyanis ha valakinél ilyen probléma áll fenn, az azt eredményezi, hogy a hangok eltorzulnak. A hallókészülék segítségével ugyan hangosabban hallunk, de a hangzás ettől még a nem lesz tisztább. A cochleáris implantátumot sebészeti úton ültetik be. Ez az elektronikus eszköz kikerüli a fül sérült belső részét, hogy közvetlenül a hallóideget stimulálja. A hallás során az ún. beszédprocesszor érzékeli a hangot, digitális jellé alakítja át, majd a közvetítő tekercsbe küldi. Ezt követően a „hangok”, vagyis a digitális jelek a belső egységbe jutnak, ahol elektromos impulzusokká alakulnak. Ezek az elektromos impulzusok mennek tovább a csigában futó elektródákba, amely ingerli a hallóideget, így jut el a jel az agyba. És létrejön a hallásélmény. Ez egy bonyolult folyamatnak tűnik, de nem kell megijedni, a rendszer automatikusan működik.

nucleus6.jpg

Cochleáris implantátum beszédprocesszora és kiegészítői

 

Kevert típusú halláscsökkenés

A kevert típusú hallásvesztés a vezetéses és az idegi halláscsökkenés kombinációja. Általában a külső fület, a belső fület és a középfület is érinti. Ennek a problémának az orvoslása történhet orvosi kezeléssel és hallókészülék használatával, vagy beültethető csontvezetéses (Baha) rendszerrel. A Baha rendszer kikerüli a halláscsökkenés vezetéses elemeit, hogy az érzékszervi-idegi elemek kezelésére lehessen összpontosítani.

Egy nap az életre szóló jobb hallásért

Súlyos hallásproblémával küzd és a hallókészülék már nem segít?

Látogasson el 2014. november 22-én a PTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikára, és ismerkedjen meg a hallókészüléken túlmutató hallásjavítás lehetőségeivel. Vegyen részt az ingyenes nyílt napon, ahol az alábbi szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket:

  • Fül-orr-gégészeti vizsgálat
  • Hallásvizsgálat
  • Személyre szóló szaktanácsadás a szakma kiválóságaival
  • Előadás a műtéti hallásjavító lehetőségekről

Az esemény fővédnöke: Prof. Dr. Gerlinger Imre fül-orr-gégész és audiológus professzor

Az esemény további részleteiért kattintson az alábbi linkre:

https://www.facebook.com/events/1508365546114287/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1006870433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása