HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallásunk az életkor előrehaladtával folyamatosan változik. Általánosságban elmondható, hogy a hallásproblémával élő személyek esetében már a 20-as, 30-as éveikben halláscsökkenés tapasztalható. A hallásveszteség kialakulásának számos oka lehet. Amennyiben öregedés természetes folyamataként kialakuló hallásproblémáról van szó, a magas hangok tűnnek el először. Mi ennek az oka? És melyek a legkedvesebb hangok, melyektől először kell búcsút vennünk?

Hogyan hallunk?

A hallás folyamata úgy kezdődik, hogy a fülkagyló begyűjti a hangot, és végigvezeti a hallójáraton. A hanghullám megrezegteti a dobhártyát, majd az apró rezgések átterjednek a középfül csontjaira. Innen jut el a rezgés a hallócsigába, ahol átterjed a benne található szőrsejtekre. A szőrsejtek alakítják a rezgést a hallóideg számára felfogható jelekké, mely jelek az agyba jutnak, ahol megtörténik azok beszédként, zajként és egyéb hangokként történő értelmezése.

Miért éppen a magas hangokat veszítjük el?

A belső fülben található szőrsejtek közül a mély és a magas hangokat felismerő szőrsejtek a csiga különböző részein találhatóak. Az öregedési folyamat során a hallósejtek károsodnak, elpusztulnak, és ezt szervezetünk nem képes regenerálni. A mély hangokért felelős szőrsejtek a csiga védettebb helyén, a csúcsában vannak, ezért lehetséges az, hogy a magas hangok tűnnek el elsőként.

Mely hangok tűnnek el a leghamarabb?

 Az eső kopogása az ablakon

eső.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A macskák dorombolása

cica.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az őszi avar zöreje, ahogyan lépkedünk benne

 avar.jpg

 

 

 

 

 

 

 A tücskök ciripelése a mezőn

mező.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A gyerekek kacagása

nevetés.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A tenger hullámzása

hullámok.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A madárcsicsergés

madárka.jpg 

 

 

 

 

 

 

Ahogyan a hó ropog a lábunk alatt

hó.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A tábortűz pattogása

tűz.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A vízesés hangja

hullámok.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Neked melyik hangok hiányoznának a legjobban?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr996135814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása