HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A mindennapi orvosi munkám során számtalan különféle érdekes, és egyben roppant tanulságos esettel találkozom. Az általános tapasztalatom az, hogy a kreatív magyar ember szereti maga megoldani a problémáit, ezért nem szívesen fordul orvoshoz, csak ha már nagyon nagy a baj. Különösen, ha a hallásával nem stimmel valami. Bezzeg, ha a szemével kapcsolatosan észlel valami változást, azonnal rohan...

Kedves, idős barátom kálváriáját osztom most meg Önökkel.

zsákutca.jpg

Szóval, idős barátom - hívjuk őt Zoltánnak - egy ideje észlelte, hogy a társaságban, a színházban, a moziban korántsem ért olyan jól mindent, mint régebben. Ebben sajnos nincsen semmilyen meglepő dolog, mivel egy bizonyos kor után - nagyjából 45 év körül - a hallásban egyfajta fiziológiai hanyatlás kezdődik el. Hasonlóan a látás fokozatos romlásához. Zavarta Zoltánt a dolog, persze, hogy zavarta, hiszen mindig is aktív társasági életet élt. Semmiképpen nem akart lemondani az aktív életről - miért is akart volna - viszont a hallásproblémái egyre jobban akadályozták őt a beszéd megértésben, ez pedig a társas kapcsolataira is hatással lett.

Mit tesz ilyenkor az ember, mit tett Zoltán?

Elment a patikába segítséget kérni, mert biztosan nem lehet semmilyen komoly probléma, éppen csak be van dugulva a füle. Alaposan sikerült is bevásárolnia mindenféle csodaszerből. Otthagyott jó pár ezer forintot, majd hazament, és fújta-szívta lelkesen a fülét a csodaszerekkel és eszközökkel. És alig valamivel lett rosszabb az eredmény, mint azelőtt volt.

ID-10054372.jpgAlaposan bevásárolt csodaszerekből, és otthagyott jó pár ezer forintot

Nem adta fel a dolgot, rendelt magának egy "hallását elősegítő eszközt". Tudják, azt az erősen hirdetett szerkezetet, amivel - a reklám szerint - kihallgathatjuk a szomszéd szobában beszélgető barátainkat. Elképesztő. A számla összege itt már öt számjegyűre rúgott. Zoltán buzgón viselte az új "csodaeszközt", de a változás csak annyi volt, hogy a hangos hangoktól minden pillanatban összerezzent.

Viszont továbbra sem értette, hogy mit mondanak a körülötte lévők.

Körülbelül fél éves kínlódás után, amikor a házilagos módszerek már csődöt mondtak, csak ellátogatott hozzám. A részletes fül-orr-gégészeti és audiológiai vizsgálat kiderítette, hogy a fülzsír eltávolítását célzó eszközök beszerzése teljesen felesleges volt, mert a füle tiszta.

ID-100176426.jpg

Sokan a szerencsében bíznak és feleslegesen költenek el sok pénzt "csodaszerekre" ahelyett, hogy szakorvoshoz fordulnának

 

A hallásromlást ugyanis a belső fül vérellátási zavarából következő idegi eredetű nagyothallás okozta, ami a sok halogatás miatt már egy viszonylag rossz beszédértéssel társult. A hallókészülék próba sikeres volt, hirtelen felhangosodott, és érthetővé vált a világ. Fontos különbség volt számára, hogy a különböző élethelyzetekben a hallókészülék technikai tudásának köszönhetően csak a valóban fontos hangok erősödtek fel. Az utca zaja, a zavaró háttérzajok nem, míg a beszédhangok igen. Fantasztikus a tudomány! Jelenleg az ingyenes próbahordás keretében ismerkedik újra a világ hangjaival.

Remélem, ezúttal sikerrel jár.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr885800056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása