HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Újévi fogadalmat tenni soha nem megy ki a divatból. Majdnem mindenki elhatároz valamit: mit szeretne vagy nem szeretne megtenni az új év folyamán. Viszont betartani a pezsgőtől mámoros hangulatban tett elhatározásainkat kevésbé egyszerű. Összegyűjtöttünk néhány olyan fogadalmat, melyek évről-évre sokunk listájára kerülnek fel, de valamiért csak kevesen tudják őket betartani. Most újabb érvet sorakoztatunk fel mellettük: óvjuk a hallásunk 2014-ben is! Még meglepetéssel is készültünk, a +1-es javaslatunkkal szeretnénk némi kompenzációt nyújtani a lemondásokért cserébe.

1.  „Idén leszokom a cigiről”

dohányzás.jpgElképesztő adat, hogy Magyarországon minden harmadik felnőtt ember rendszeresen, napi szinten dohányzik. Ha írnánk egy listát a dohányzás elleni érvekkel, bizony elég hosszú lenne. Íme, egy plusz indok, hogy miért ne gyújtsunk rá 2014. január 1-jétől: hallásunk egészségére is veszélyt jelent! Már számos kutatás bebizonyította, hogy a dohányosoknak közel 70%-kal nagyobb eséllyel kell szembenézni halláscsökkenéssel. Nem meglepő: minél több ideje dohányzunk, annál többet kockáztatunk. Azok sincsenek biztonságban, akiknek környezetében erős dohányosok élnek, hiszen a passzív dohányzás és a halláskárosodás kapcsolata is egyértelműen kimutatható. A leszokás nem egyszerű, de ha szeretnénk egy hosszú életet egészségesen eltölteni, mindenképpen érdemes megpróbálni...2014-ben sikerülni fog!

2.  „2014-ben leadok pár kilót”

elhízás.jpgA dohányzás után az elhízás a második legfontosabb olyan egészségügyi kockázati tényező, mely megelőzhető (a WHO adatai szerint). Magyarországon 10 felnőttből 4 túlsúlyos. Az elhízásnak komoly következményei lehetnek: pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek. A véráramlás elégtelenségei a fülünk egészségét is befolyásolják, ugyanis károsítják a belső fülben található szőrsejteket (melyek a hangok továbbításáért felelősek). Mivel sajnos nem tudnak regenerálódni, a szőrsejtek sérülése maradandó hallásvesztést okoz. Ezenkívül a magas vérnyomás gyakran vezet fülzúgás, fülcsengés kialakulásához is. Gondoljuk át: inkább a hallásunktól szeretnénk megszabadulni vagy néhány plusz kilótól?

3.  „Soha többé nem iszom alkoholt”

alkohol.jpgA fent olvasható mondat gyakran hangzik el a szilveszteri parti másnapján. Azért nem kell ennyire szélsőségesen gondolkozni, de az tény, hogy kutatások bebizonyították: a túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a hallókérget az agyban. Ez azt jelenti, hogy hiába működnek füleink tökéletesen, az agyunk nem tudja feldolgozni a hangokat. A rossz hír, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás nem csupán hallókérgünket, hallószervünket (főként a szőrsejteket) is károsíthatja, továbbá fülzúgás, fülcsengés is kialakulhat. Hogy mennyi az annyi, vagyis mekkora mennyiség az, amit még biztonsággal el lehet fogyasztani, arra még nem derült fény egyértelműen a felmérések folyamán, de mindenképpen ajánljuk, hogy csak visszafogottan iszogassunk…a szilveszteri buli természetesen képezhet kivételt.

3+1. „Takarítani csak módjával”

takarítás.jpgHa már ennyi mindenről lemondunk, legyen valami kompenzáció! Talán nem is gondolnánk, de a takarítás is veszélyes lehet hallásunk egészségére. Főként, ha porszívónk nem megfelelő zajkibocsátással rendelkezik. Egy átlagos porszívó 85-90 dB-es zajterhelést jelent számunkra. Ha figyelembe vesszük, hogy a 80 dB-nél hangosabb zajok esetén reálisan számolni kell halláskárosodással, akkor mindenképpen megszívlelendő ez a fogadalom. És azt nem áruljuk el senkinek, hogy léteznek alacsonyabb zajkibocsátással bíró porszívók és kiváló fülvédők, melyek segíthetnének ezen a problémán. Mi inkább otthon módjával porszívózunk.


És Ön mit fogad meg 2014-re?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr515699284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása